Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:58:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Eurovision Song Contest 2016 opět s účastí České republiky

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 12.03.2016


Téměř 200 miliónů diváků z celého světa každoročně sleduje hudební klání v prestižní evropské soutěži Eurovision Song Contest. I letos, během 61. ročníku, který se koná ve Stockholmu, bude mít Česká republika své zastoupení. Semifinálová kola diváci uvidí v přímém přenosu 10. a 12. května na obrazovkách ČT2, finále odvysílá ČT1 14. května.


Pětičlenná porota společně s Českou televizí letos vybrala zpěvačku Gabrielu Gunčíkovou. „Pro mě je to především velká čest. Tato soutěž má skvělou historii a je to jediný projekt na světě takového rozměru, který se zaměřuje na hudební klání zemí celé Evropy. Je to jako evropský pohár ve sportovních soutěžích, ale tady se jedná o nejlepší píseň a její prezentaci.“

Ze všech došlých písní se nejvíce zalíbila skladba I Stand irsko-švédského tria, které má se psaním skladeb pro Eurovizi bohaté zkušenosti.

Letošní ročník Eurovision Song Contest 2016 se již potřetí v historii koná ve Stockholmu. Gabriela Gunčíková v rámci soutěže poprvé vystoupí 10. května během prvního semifinálového večera, který diváci mohou v přímém přenosu sledovat na obrazovkách ČT2.


Česká volba na Eurovison Song Contest 2016

Jan Potměšil – pověřený kreativní producent Eurovision Song Contest.

„Stejně jako loni se na výběru písně i interpreta podílela odborná porota. Z více než čtyřiceti skladeb se do užšího výběru dostaly tři skladby – dvě české a jedna od zahraničních autorů, I Stand, která nakonec ve výběru zvítězila. Jako interpreta jsme zvolili zpěvačku, která má za sebou velkou zkušenost ze zahraničí a především disponuje úžasným hlasovým rozsahem. Gabriela Gunčíková společně s autory hudby dokázala píseň ještě zdokonalit a svým profesionálním přístupem nás přesvědčila, že je tou správnou volbou pro tuto výjimečnou příležitost. Věřím, že nejen Gabriela, ale i celý tvůrčí a realizační tým udělá maximum pro důstojnou reprezentaci České televize a České republiky.“

V odborné porotě letos zasedli hudební skladatel a producent Jan Maxián, hudební publicisté Honza Dědek a Jaroslav Špulák, zpěvák a hudebník Michal Kocáb a skladatel a účastník minulého ročníku soutěže Eurovize Václav Noid Bárta. Ten k výběru dodává: „Zpěv Gabriely je impozantní. Píseň zní tak nějak ‚osudově‘ a to je skvělé, taktéž chválím zvukovou stránku. Držím jí palce.“


Delegace ve Stockholmu 2016

Jan Bors – Head of Delegation.

V České televizi pracuje jako hlavní dramaturg největších zábavních formátů a eventů. Pod jeho vedením vznikly poslední dva ročníky úspěšné taneční soutěže StarDance, zabývá se i charitativními projekty, jako je Pomozte dětem.

„Eurovision Song Contest je jedna z největších výzev na poli zábavné tvorby. I proto klademe důraz na všechny aspekty našeho vystoupení ve Stockholmu. Společně s tvůrčím týmem se soustředíme na estetické propojení hudby, videoklipu a samotného živého vystoupení. Ke spolupráci jsme oslovili zkušené profesionály. Naším cílem je diváky přesvědčit, že i v České republice umíme udělat vystoupení na evropské úrovni.“


Uroš Trefalt – Art Director

Během studií se věnoval divadlu, které studoval i v zahraničí. Dodnes jej fascinuje krátká groteska. Vytvořil mnoho známých kampaní. Je několikanásobným držitelem prestižního ocenění v soutěži televizního designu Promax/BDA. „Během příprav na Eurovision Song Contest 2016 s mým týmem odvádíme opravdu velký kus tvrdé práce. Jsem přesvědčen, že právě díky tomu se nám podaří přispět ke zlepšení vnímání soutěže.“


Pavel Ivančic – kostýmní výtvarník

Módní návrhář, vedoucí ateliéru Módní tvorby na UMPRUM v Praze a absolvent prestižní Central Saint Martins v Londýně. K jeho posledním velkým úspěchům patří hlavní cena za instalaci The Last Fata Morgana, kterou připravil pro International Fashion Showcase v Londýně.

„Na Eurovision Song Contest mě fascinuje psychologie davu, který často umí vycítit kvalitu. Je to úžasná příležitost a výzva získat zpětnou vazbu od tak širokého publika. Gabrielu Gunčíkovou obdivuji. Má talent, osobnost, vnitřní disciplínu a odhodlání.“


Libor Bouček – komentátor přímého přenosu

Eurovision Song Contest 2016 rozhodně nebude jeho první zkušeností s moderováním velkolepé show. Koneckonců účast na Eurovizi pro něj není žádnou novinkou – minulý rok již uváděl odnož této soutěže Eurovision Young Dancers. Na hudebním poli se skvěle orientuje, nově uvede i 25. ročník výročních cen Anděl. I díky tomu a jeho profesionalitě bude letos divákům přenášet atmosféru tohoto evropského hudebního klání přímo ze Stockholmu.

„Eurovision Song Contest je jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších světových pořadů. Už jen být u toho, vidět tam ty mraky lidí a show, to bude neuvěřitelný zážitek. Navíc si myslím, že letos máme opravdu zajímavého zástupce, který by mohl všechny překvapit. Myslím si, že Gabriela talent na to, dostat se do finále, určitě má.“


Gabriela Gunčíková

Mladá talentovaná zpěvačka s největším hlasovým rozsahem současné české pop music se narodila před dvaadvaceti lety v Kroměříži. Od dětství žije hudbou, svoji první pěveckou cenu získala ve třinácti letech. O pět let později se stala Objevem roku v anketě Český slavík 2011. Vydala dvě alba, vystupovala v českých muzikálech. Dnes jezdí po turné napříč Spojenými státy.

Od malička tíhla k rockové hudbě. Šest let hrála na kytaru, zpívala a hrála v několika kapelách. Milníkem v její pěvecké kariéře se stalo druhé místo v soutěži Česko Slovensko hledá Superstar (2011). Nahrála dvě alba, na kterých se i autorsky podílela – DVOJÍ TVÁŘ (2011), které se po prvním týdnu od vydání stalo desátým nejprodávanějším albem v České republice, a CELKEM JINÁ (2013).

V polovině roku 2013 kontaktovala jednoho z nejznámějších světových vokálových koučů Kena Tamplina. Odcestovala za ním do Kalifornie a pod jeho vedením natočila několik videí, pěveckých lekcí napříč žánry a hlasovými technikami. Díky svému talentu a hlasu se brzy, jako jedna z jeho nejlepších studentek, stala tváří Ken Tamplin Vocal Academy.

Videí, která viděly statisíce diváků z celého světa, si všimla také americká kapela Trans-Siberian Orchestra, která Gabriele následně nabídla spolupráci. Po úspěšném konkurzu na Floridě v roce 2014 s nimi ještě na konci téhož roku absolvovala turné s téměř šedesáti koncerty po celém západním pobřeží USA a vystupuje s nimi dodnes.

Do Stockholmu se Gabriela těší a je pro ni velkou ctí a závazkem reprezentovat Českou republiku. Vyrůstala na kapelách jako Europe, Roxette či ABBA. Učí se švédsky a miluje švédskou kuchyni.


Gabriela: Eurovizi ustojím se ctí

Jak se cítíte v roli české reprezentantky? V čem je to pro Vás osobně důležité a jaký je Váš cíl? Stockholm flyttfirma service - www.flyttfirmaistockholm.nu

Cítím se v této roli velmi komfortně a myslím, že to s naším týmem držíme pevně v rukou. Je to pro mě po delší době návrat domů do České republiky a úžasná příležitost zúročit schopnosti, které jsem nasbírala v zahraničí. Našim cílem na Eurovizi je rozhodně finále až vítězství. Eurovision Song Contest je také obrovská show s velkou sledovaností. Jaké myslíte, že jsou faktory, které rozhodují o vítězi?


Rozhodně je to kvalita písně a její interpretace, ale řekla bych, že je to tak padesát procent. Zbytek je její provedení, což znamená zaujmout diváka vizuálně, aby to bylo zajímavé pro oko, ukázat něco, co je zapamatovatelné a co ještě neviděl.


Myslíte, že úspěch v této soutěži může vítězi změnit život?

Myslím si, že je Eurovize trochu podobná spíše pěveckým soutěžím. Je to úžasná příležitost předvést své umění celému světu a ještě k tomu prezentovat svou zemi, ale po vítezství umělec musí neustále pokračovat, pracovat na sobě a produkovat další skvělé písně, aby se na něj nezapomnělo. Eurovize rozhodně změní život zpěváka v tom, že se mu otevřou dveře do dalších zemí, kde může působit.


V soutěži vystoupíte s písní I Stand irsko-švédských autorů. Čím si Vás skladba získala?

Získala si mě především svojí melodičností a emocí, která v ní byla zasazená. Když mi ji poprvé poslali, představila jsem si, jaké by to bylo zpívat ji naživo před tolika diváky. Cítila jsem, že když do ní vložím kus ze sebe, tak to může být naprosto skvělé. Hned jak jsem na nabídku kývla, odletěli jsme do Švédska a zaměřili jsme se na předělání aranžmá písně, abychom vyzdvihli a podtrhli to, co na ní bylo to nejvýjimečnější, a myslím si, že se nám povedlo.


Letošní ročník je považován za velmi silný, plný kvalitních písní a zajímavých interpretů. Zabývala jste se už ostatními účastníky Eurovize? Jak vnímáte konkurenci?

Ano, zabývala. Každý je velmi osobitý a originální v něčem jiném. Jak vnímám konkurenci? Řekla bych, že zatím nijak, uvidíme na místě. Teď se moje veškerá pozornost i našeho týmu zaměřuje na to, abychom vytvořili něco originálního sami za sebe a ze svých nápadů, pak to teprve budeme moci poměřit s konkurencí.


V čem se cítíte oproti ostatním soutěžícím jiná? Jak byste se jako zpěvačka popsala?

Neslyšela jsem zatím podobný žánr muziky, jako je I Stand. Písně jsou zaměřené hodně na světem ovládající pop music, naše píseň má filmový charakter i zvuk a to je cesta, kterou jsem si přála jít. Stejně tak se nám povedlo najít trochu odlišnou cestu pro videoklip.

Na svém hlasovém projevu neustále pracujete, v rámci české pop music se můžete pyšnit největším hlasovým rozsahem. V jaké pozici se cítíte nejpřirozeněji?
Ano, studuji v Ken Tamplin Vocal Academy a pracuji na sobě, kdykoli mi to čas dovolí. Za pár roků jsem udělala neuvěřitelné pokroky v hlasové technice. Vlastně je to těžké říct, v čem se cítím nejpřirozeněji, protože můj cíl byl vesměs stát se co nejvíce flexibilní zpěvačkou, to znamená zazpívat cokoli od metalu až po operní muziku. A to mě na tom nesmírně baví.


Letošní ročník se koná ve Stockholmu. Připravujete se nějak speciálně pro švédské publikum? Na co myslíte, že nejvíc „uslyší"? Na co se nejvíc těšíte?

Nijak speciálně se asi nepřipravuji, hlavně být přirozeně sama sebou, ale mám v plánu se naučit pár švédských frází. Myslím si, že uslyší na kvalitu a na lehkost, kterou se budeme snažit do Eurovize písní přinést, a zároveň je osloví poselství samotné písně. Nejvíce se těším na poznání nového místa, zvyků, lidí a kultur a na získání nových zkušeností.


Autoři písně

Aidan O´Connor

Textař žijící v Dublinu. Eurovizí doslova žije. Je spoluautorem pětadvaceti soutěžních písní, které reprezentovaly země jako například Švýcarsko nebo Maltu. Letos společně se Sarou a Christianem složil píseň GOLDEN, která se umístila na druhém místě v maltském národním kole Eurovize a je stávající jedničkou na iTunes a Spotify.

„Již od dětství jsem fanouškem této soutěže a dostat se k ní byl můj celoživotní sen. Jsem moc rád, že si Česká republika zvolila právě náš tým, a já doufám, že jí ve Stockholmu neutrhneme ostudu. Text k písni I Stand je silnou osobní výpovědí. Jsem velmi pyšný, že se jí zhostila tak talentovaná osobnost, jako je Gabriela.“


Christian Schneider & Sara Biglert

„Když teď po roce opět slyším píseň I Stand, vrací mě to do doby, kdy jsme ji na jaře složili. Od začátku nám bylo okamžitě jasné, že pro nás vzniká něco mimořádného. A takové písně nebo pocity se nerodí každý den,“ vzpomíná na vznik skladby její spoluautor Christian Schneider.

Už patnáct let fungují jako tým. Ve Stockholmu provozují vlastní nahrávací studio, kde společně skládají hudbu a vyhledávají mladé talentované umělce. Jsou několikanásobnými držiteli platinových a zlatých desek švédských interpretů, například za skladbu FOR THE BETTER z alba Robina Stjenbergera. Společně s Aidanem O´Connerem mají od roku 2013 na svém kontě více než deset písní napsaných pro Eurovizi. „I Stand má ale i svoji temnou stránku. Hrdinka se ohlíží za minulostí, kdy pro ni byl život tvrdý a musela hodně bojovat. Ale celkově je poselství té skladby pozitivní, plné síly a vděku. Gabriela a její hlas způsobily, že celá píseň ožila. Navíc nás baví, že letos vystupujeme jako autoři písně, která reprezentuje Českou republiku ve městě, ve kterém žijeme,“ doplňuje k soutěžní skladbě Sara Biglert.


Pravidla a zajímavosti Eurovision Song Contest 2016

Letošní 61. ročník se již potřetí v historii Eurovize koná ve švédském Stockholmu. Stejně tak tomu bylo v roce 1975 a 2000. O městě konání rozhoduje země původu vítězného interpreta z minulého ročníku, kterým se loni stal Måns Zelmerlöw se svým hitem Heroes. Måns navíc bude tento ročník také uvádět, společně s herečkou a tanečnicí Petrou Mede. Semifinálové a finálové klání se uskuteční v multifunkční Globen Areně, která v minulosti hostila například mistrovství světa v hokeji. Hala má kapacitu více než 16 000 tisíc diváků.

Letos se soutěže zúčastní rekordních 43 zemí, včetně Austrálie, která minulý rok na Eurovizi debutovala. Do soutěže se po odmlce vrací Bosna a Hercegovina, Chorvatsko a Ukrajina.

Velkou změnou, poprvé od roku 1975, prošel systém hlasování. Na rozdíl od předchozích ročníků budou rozděleny hlasy odborných porot jednotlivých zemí a hlasy diváků. Funguje to tak, že porota rozděluje 1–8, 10 a 12 bodů deseti písním. Tyto body se diváci dozvědí jako první od hlasatelů jednotlivých veřejnoprávních televizí. Stejný počet bodů rozdělují také diváci. Jejich hlasy z jednotlivých zemí se sečtou a připočtou se k hlasům od poroty. Zvítězí ten, kdo obdrží nejvíce bodů.

Soutěž je rozdělena na dvě semifinále a jeden finálový večer. Z každého semifinále postupuje deset zemí, které ve velkém finále doplní tzv. velkou pětku (Francii, Italii, Německo, Španělsko a Velkou Británii) a pořádající zemi.

Eurovison Song Contest je jedna z nejstarších televizních show na světě, první ročník se uskutečnil 24. května 1956. Za tu dobu se stala nejen evropskou tradicí, ale zároveň i nejsledovanějším evropským televizním formátem. Slavnostní vyhlášení Eurovize pořádalo 38 měst, rekord prozatím drží Londýn, který soutěž hostil celkem čtyřikrát.


HEAD OF DELEGATION - Jan Bors
ASSISTANT HOD - Kryštof Šámal
HEAD OF PRESS - Martin Brož
www.ceskatelevize.cz
CZECH FAN CLUBS
OGAE Czech Republic
Eurocontest.cz
ESCPORTAL.cz
OGAE Slovakia


Zdroj: Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.03.2016 • Gabriela Gunčíková bude ve Stockholmu reprezentovat Česko na Eurovision Song Contest
11.03.2016 • Naši aj Inkognito boli včera tradične lídrami trhu
11.03.2016 • 2. ročník ankety TOTAL bestCOOLpark jde do finále
11.03.2016 • Marketing, reklama i trolling - Déčko otevře nová témata
10.03.2016 • Mimoriadna diskusná relácia s víťazmi volieb už túto nedeľu!
10.03.2016 • Šedesátileté Branky připomenou pětiletého Jaromíra Jágra

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist