Nova chce vyrábět zpravodajství ve kvalitě s vysokým rozlišením
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 21.03.2007
Praha 20. března (ČTK) - Nova chce proměnit své zpravodajství a mimo jiné jej chce již letos začít vyrábět ve vysoce kvalitním obrazovém formátu označovaném jako High Definition (HD). ČTK to na konferenci Digitální televize řekl generální ředitel Novy Petr Dvořák. V budoucnu by v souvislosti s nastupující digitalizací chtěla Nova vysílat alespoň jeden program celý v HDTV.


Dvořák uvedl, že Nova investovala do nového zpravodajského centra. "Plánujeme, že investice je zhruba pětiletá. Vidíme, kam se trh vyvíjí, zejména ve Spojených státech, takže si myslíme, že HD je velká budoucnost, a proto jdeme tímto směrem," řekl ČTK Dvořák.

Většině diváků se zpravodajství Novy v HD kvalitě bude i nadále po jistou dobu dostávat v obvyklé formě, neboť pro příjem formátu HD je potřeba digitální DVB-T vysílání a také speciální televizory s označením HD Ready, které jsou dražší než ty obvyklé.

Podle Dvořáka je ale výhodou to, že pokud nyní začne Nova vyrábět zprávy v HD kvalitě, za pár let, v době dalšího rozvoje technologií umožňujících vysílat v kvalitnější formě, budou mít pro svůj program připraven i archiv. "Jestliže za čtyři roky se budeme vracet do svého archivu a budeme i vysílat programy v HD, už budeme schopni to stříhat ve správné kvalitě," dodal Dvořák. V minulosti Nova ve formátu HD natočila například seriál Pojišťovna štěstí.

O formátu HD uvažují i další televizní stanice, Prima tak například natočila seriál Bazén, Česká televize jej rovněž zahrnuje do svých plánů.

Podle části odborníků patří formátu HD a HDTV budoucnost, neboť nabízí vysoce kvalitní obraz. Programy HDTV však musejí kvůli náročnosti na přenos dat vysílat v digitálních TV sítích, které používají úspornější formát pro přenos obrazu označovaný jako MPEG4. Zájemci o vysoce kvalitní obraz potřebují pro příjem digitálního TV signálu přístroj, který umí přečíst MPEG4, protože současné digitální sítě v ČR vysílají ve formátu MPEG2.

V České republice testovala HDTV společnost Telefónica O2, která loni na podzim na veletrhu Invex vysílala v tomto formátu přes digitální pozemní vysílání DVB-T i v síti pro televizi přes pevnou linku IPTV. Systém zkoušeli i další operátoři. V Evropě již začala vysílat pořady v HDTV například televizní společnosti ProSieben, Premiere nebo BSkyB.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, jw, Česká média, (BoJ)


Doplnění redakce satCentrum:

Televize Nova vysílá na satelitu v platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link, a to pouze kódovaně:

Družice: Astra 1G (19,2 st. vých.)
Frekvence: 12,382 GHz
Polarizace: horizontální
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
FEC: 3/4
V-PID: 401
A-PID: 413
Kód: CryptoWorks
Dostupnost: pro české abonenty UPC Direct


Družice: Intelsat 10-02 (1,0 st. záp.)
Frekvence: 12,687 GHz
Polarizace: vertikální
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
FEC: 3/4
V-PID: 630
A-PID: 863
Kód: Nagravision 2
Dostupnost: pro české abonenty DIGI TV


Družice: Astra 1D (23,5 st. vých.)
Frekvence: 11,992 GHz
Polarizace: horizontální
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
FEC: 3/4
V-PID: 2580
A-PID: 2581
Kód: CryptoWorks
Dostupnost: na přístupové karty diGITALlink


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2316/nova-chce-vyrabet-zpravodajstvi-ve-kvalite-s-vysokym-rozlisenim/