TV KINOSVĚT spouští zkušební provoz HbbTV
Autor: Československá filmová společnost , e-mail: info@csfilm.cz Přidané: 10.05.2016
TV KINOSVĚT, televize záhad a tajemství, která je v České republice šířena volně, spustila ve spolupráci s firmou Grand IT vlastní zkušební provoz Hbb TV. Zkušební provoz je realizován v jejím terestrickém a satelitním vysílání, tj. v pozemní regionální síti 4 společnosti Prague Digital TV, v regionální síti 7 společnosti Progress Digital a na satelitní platformě Skylink. Netýká se zatím vysílání v kabelových a IP TV televizních sítích.


„Aktuálně lze například využít aplikace s informacemi o připravovaných novinkách ve vysílání našich televizních stanic CS film, a Horor film i aplikace s informacemi o našem knižním portálu a e-shopu CS knihy a o portálu Digiport. Nicméně už nyní plánujeme zásadní rozšíření našeho HbbTV o další videa tak, aby byla služba pro uživatele dostatečně atraktivní a měl zájem do ní vstupovat i pro komerční informace,“ upřesňuje obsah zkušebního provozu Leoš Pohl, jednatel Československé filmové společnosti, která TV KINOSVĚT provozuje. „V tomto směru počítám s další těsnou spoluprací s mediálním zastupitelstvím Atmedia, na jehož dvou letošních úspěšných HbbTV reklamních kampaních jsme se už podíleli,“ dodává Leoš Pohl.

Hybridní televize (Hybrid broadcast broadband TV) je technologie, která slučuje na obrazovce výhody standardního televizního vysílání s možnostmi příjmu jakéhokoliv obsahu šiřitelného po internetu. Odkazy na text, fotografie, audio či video mohou být synchronizovány s právě vysílaným pořadem. Informace lze přenášet buď na celou obrazovku, nebo jen do jejího výřezu, zatímco divák může dál sledovat zvolený pořad. Například při sledování sportovního utkání si může vyhledat průběžné výsledky jiných zápasů, informace o hráčích apod. K jednotlivým pořadům mohou vznikat různé aplikace umožňující divákům hlasovat nebo soutěžit. Vše lze ovládat jednoduše, pouze dálkovým ovladačem. Informace o tom, zda je pořad vysílán hybridně, lze poznat podle červeného tlačítka v obraze. To signalizuje dostupnost různých služeb a informací, které lze vyvolat červeným tlačítkem na ovladači. Poté se objeví rozcestník a divák si již vybere konkrétní akci.

Aby bylo možné Hbb TV využívat, je vždy nutné připojení na internet a pak set top box s podporou Hbb TV, nebo takový televizní přijímač, který technologii Hbb TV rovněž podporuje. HbbTv tedy představuje univerzální platformu pro digitální doplňkové služby, která není omezena specifikami jednotlivých výrobců televizních přijímačů.


PhDr. František Malina, Československá filmová společnost

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23218/tv-kinosvet-spousti-zkusebni-provoz-hbbtv/