Markíza - satelitnou stanicou 2
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 28.02.2002
TV Markíza rokuje o zaradení svojho programu do čo najväčšieho počtu káblových rozvodov v Českej republike. Zároveň pokračuje kódované skúšobné vysielanie v satelitnej platforme CzechLink, ktoré by malo začiatkom augusta prejsť do priameho vysielania. Markíza tak chce radikálne zvýšiť svoje pokrytie v Českej republike.

”Markíza v súčasnosti testuje satelitnú distribúciu signálu k terestriálnym vysielačom. V prípade kladných výsledkov by sme prešli od 1. júna k trvalej prevádzke tohto typu prenosu na vyšších prenosových rýchlostiach, ako je tomu dnes”, potvrdzuje technický riaditeľ Markízy Peter Gajdoš.

TV Markíza však doposiaľ nemá vyriešené autorské práva pre zahraničné programy, ktoré nakupuje iba pre Slovensko. Práve problém autorských práv by mal podľa riaditeľa TV Nova Vladimíra Železného viesť české káblové spoločnosti k tomu, aby Markízu vypustili zo svojej ponuky.

”Všetky otázky, ktoré sa týkajú vysporiadania autorských práv k zahraničným reláciam, distribúcii prístupových kariet a k plneniu ďalšej legislatívy, sú v súčasnosti predmetom rokovania s príslušnými úradmi”, hovorí Gajdoš. České káblovky šíria Markízu predovšetkým v oblastiach, kde sa dá signál zachytiť z pozemných vysielačov zo slovenského územia.

Výnimku tvorí Praha, kam sa signál dostáva tzv. trasovaním a v českej metropole sa objavuje v ponuke najväčšej spoločnosti UPC. Spoločnosť TES Media šíri Markízu taktiež so Slovenskou televíziou vo vačšine svojich káblových rozvodov. Druhá najväčšia káblovka v ČR, firma Intercable CZ ponúka Markízu v Brne a v Ostrave.

Onedlho by mala byť k prenosu signálu z Bratislavy do Prahy použitá digitálna trasa, ktorá má dopravovať k up-linku kvalitný digitálny signál. Len pred niekoľkými dňami bolo prerušené testovanie prenosu teletextu.


zdroj: teletextové stránky Markízy

  • Prehľad slovenských a českých staníc vysielaných zo satelitu.

  •  
    © satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
    http://www.satcentrum.cz/clanky/233/markiza-satelitnou-stanicou-2/