Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 10:38:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Psali jsme na Apríla: Dnes poprvé se bude z Ostravy vysílat v HDTV

  Autor: Lipra , e-mail: lipra@satcentrum.com Přidané: 01.04.2007


Tento rok nebude zapotřebí mnoho korekcí k tomuto aprílovému příspěvku externího redaktora serveru satCentrum s trochu podivným jménem Lipra (což je Apríl psáno odzadu s přehozenými písmeny p a r – aby to nebylo tak průhledné). Vatikánské televizní centrum (CTV) opravdu začne vysílat přes satelit v HDTV, ale až za 14 dní - v neděli 15. dubna, a ne přes ostravskou „Televizi dobrých zpráv“ - TV Noe, ale na samostatném transponderu, jehož technické parametry (ani konkrétní družice) ještě nebyly zveřejněny. Více v dalším článku.


Původní aprílový příspěvek:

Dnes, 1.dubna ve 20:05 zahajuje „televize pro celou rodinu“ - „Televize dobrých zpráv“ - TV Noe z modernizovaného studia v Ostravě vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Prvním pořadem bude přebíraný pořad Vatikánského televizního střediska (CTV) Octava Dies.

Úplně poprvé se ale bude v HDTV zkušebně vysílat už v 11:55 hod., a to přímý přenos z Vatikánu: Modlitba Anděl Páně s Benediktem XVI.

Vatikánské televizní centrum (CTV) začíná vysílat ve vysokém rozlišení u příležitosti 80. narozenin papeže Benedikta XVI., které Svatý otec oslaví 16. dubna 2007. Ředitel CTV, P. Federico Lombardi SJ, oznámil připravenost vatikánské televizní stanice na přechod k vyšší kvalitě vysílání na tiskové konferenci 27. 3. 2007 ve vatikánském rozhlasu. Podle P. Lombardiho je snahou televizního centra nabídnout divákům co nejlepší kvalitu obrazu a tzv. HDTV (high-definition television, televize s vysokým rozlišením) tak brzy nahradí dosavadní formu vysílání.

TV Noe, která bude dnes jako první domácí televize vysílat volně na satelitu v HDTV, je projekt nekomerční rodinné televize, která připravuje program v českém a slovenském jazyce, ve dvou časových blocích: v 8.00-12.00 h a 18.00-24.00 h. České programy jsou vysílané pod logem TV NOE, slovenské pod hlavičkou TV NOE-TV LUX. Ve zbývající části dne je přebíráno vysílání rádia Proglas, které bude doplněno obrazovými podkresy.

Od 10. května se vysílání rozšíří o další čtyři hodiny. Kromě přebíraného vysílání z Vatikánu bude TV Noe připravovat i vlastní programy v HDTV, v modernizovaném studiu nechybí HD kamery a nová HD střižna, přenosnými kamerami pro záznam v HDTV je už vybaven i přenosový autobus.

TV Noe v nejbližší době spustí i teletext a plánuje i EPG.

Hlavní filozofií televize je především přinášet dobré zprávy. Přestože vysílání televize je postaveno na křesťanských principech, nechce TV Noe vysílat pouze programy pro věřící. Jak uvedl na tiskové konferenci v Praze ředitel televize Leoš Ryška: „Chceme být televizí dobrých zpráv. I na negativních událostech chceme poukazovat na to, co lze udělat pro to, aby se zlepšily".


TV Noe je možné naladit prostřednictvím digitálního satelitního přijímače – set top boxu DVB-S v nejlevnějším, základním provedení bez dekodérů (FTA), protože program je šířený volně, bez kódování. Pro příjem stačí parabolická anténa od rozměru 60 cm. Pro příjem ve vysokém rozlišení (HDTV) je zapotřebí satelitní receiver pro HDTV v normě DVB-S/MPEG-2 HD a jako monitor - televize HD ready.


Technické parametry pro vysílání ve standardním rozlišení (SDTV):

Satelit: Astra 3A
Pozice: 23,5 st. východně
Frekvence: 12525 MHz
Polarizace: vertikální
Datová rychlost – SR: 27500 MS/s
FEC: 3/4
PCR PID: 167
VIDEO PID: 167
AUDIO PID: 106
SERVICE ID: 8008.


Technické parametry pro vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV):

Satelit: Astra 1D
Pozice: 23,5 st. východně
Frekvence: 10758 MHz
Polarizace: vertikální
Datová rychlost – SR: 22000 MS/s
FEC: 7/8
PCR PID: 134
VIDEO PID: 134
AUDIO PID: 135
SERVICE ID: 4.


Kromě satelitu je TV Noe také šířena v některých kabelových sítích a v IPTV a v DVB-T na K46 v Praze a okolí. Je možné „naladit“ i na internetu. Ve všech těchto případech se ale jedná o příjem ve standardním rozlišení.


Dnešní program prvního pořadu v HDTV - Octava Dies:

Křesťané a budoucnost Evropské unie

„Máte úkol přispívat k budování nové Evropy, realistické a nikoli cynické, inspirované pravdou Evangelia.“ Těmito slovy se Benedikt XVI. obrací na křesťanské laiky, kteří se svými biskupy slavili 50 let Evropské unie. Uslyšíme například svědectví kardinála Nicory.


Kapky života

40 procent obyvatel Země nemůže pít čistou vodu. To je jen jedno z dramatických čísel, která byla zveřejněna u příležitosti Světového dne vody. Ugandská ministryně pro vodní zdroje říká: „Africké státy musejí pracovat jednotně na vybudování vodní infrastruktury.“


Vatikánská policie

Televizní kamery vůbec poprvé dokumentují činnost Vatikánské policie, která se zabývá zejména bezpečností a pořádkem v této malé zemi. Jak říká generál Giani, „Naším hlavním posláním je ochrana Svatého otce.“


Radost být křesťany

Papež se na Svatopetrském náměstí setkal s více než 80 tisíci členy hnutí Comunione e Liberazione. Vyzval je, aby „přinášeli světu pravdu a Kristův pokoj“. Jejich předseda, otec Carron říká: „Kristus obnovuje všechna hlediska našeho života.“


Vaše ohlasy na tento pořad TV Noe uvítá na adrese octava.dies@tvnoe.cz.

Zprávy z Vatikánu naleznete i na stránkách české relace Rádia Vaticana www.radiovaticana.cz.

Nejbližší vysílání pořadu:

1.4.2007 20:05
2.4.2007 08:10


Televize bude ale v HDTV přinášet nejen zpravodajství, ale také publicistické pořady, mezi nimiž nebude chybět například diskusní pořad SOS pro lidi se zdravotním postižením či Misijní magazín. Televize chystá i dokumentární, hudební, duchovní či zábavní pořady a dramatickou tvorbu. „Přestože televizi tvoří převážně křesťané, nechceme vysílat pouze pro ně, znám spoustu lidí, kteří nechodí do kostela a jsou i nevěřící a obdobná televize jim tady chybí“, řekl v rozhovoru pro ČTK Leoš Ryška.

Televizní tým zatím tvoří asi 20 lidí a postupně by se měl rozšiřovat. Televize vysílá bez reklam a příjmů z koncesionářských poplatků, živí ji pouze dary diváků a mecenášů a případné granty.


Adresa:

TV Noe – studio Telepace
Kostelní náměstí 2
702 00 Moravská Ostrava

tel: +420 596 125 881
fax: +420 596 112 328

e-mail: info@tvnoe.cz
web: www.tvnoe.cz


Pokud vás zajímá, co bude TV Noe vysílat, můžete si stáhnout v sekci TV download její kompletní programový přehled až na dva či tři týdny dopředu. Tento přehled (a také týdenní a měsíční přehledy dalších více jak padesáti satelitních a kabelových kanálů) je pro vás připraven ke stažení a případnému vytištění ve formátu PDF.


Připraveno s využitím zdrojů: Zenit, TS ČBK, TK KBS, ČTK, TV Noe, Telepace a Radio Proglas, 1.4.2007, foto: archiv satCentrum.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.04.2007 • FILM BOX a NONSTOP KINO jsou od dnešního dne trvale zakódované [ 12 ]
02.04.2007 • HDTV nikoliv z Ostravy, ale z Vatikánu, ne dnes, ale až za 14 dní
31.03.2007 • NHL na Galaxii sport - duben 2007 [ 1 ]
31.03.2007 • Fotbal na Galaxii sport v dubnu 2007
29.03.2007 • „MusFlash TV” - počkejte si na žánr, na který máte náladu! [ 3 ]
28.03.2007 • MS v motokrosu poprvé na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  No budme radi ze sa tento rok ... 

01.04.2007 23:22 • huky
No budme radi ze sa tento rok nepisalo o potopeni NAUTIKU, lebo za par mesiacov by skoncil nadobro, hehe !!!
 
 
  Dělat si Apríl 

01.04.2007 19:46 • anonym
ze Svatého otce, to tu ještě nebylo.
 
 
  Dost bolo zartov :-) 

01.04.2007 16:42 • Blooddog
CTV bude vysílat ve vysokém rozlišení
Noe - Martin Holík
Zajímavá zpráva přišla z Vatikánu, z CTV, ze kterého Tv Noe například přebírá souhrnný přehled dění Octava Dies.
U příležitosti 80. narozenin papeže Benedikta XVI., které Svatý otec oslaví 16. dubna 2007, zahájí Vatikánské televizní centrum (CTV) vysílání ve vysokém rozlišení.
Ředitel CTV, P. Federico Lombardi SJ, oznámil na tiskové konferenci 27. 3. 2007 ve vatikánském rozhlasu, že vatikánská televizní stanice je připravena na přechod k vyšší kvalitě vysílání.
Podle P. Lombardiho je snahou televizního centra nabídnout divákům co nejlepší kvalitu obrazu a tzv. HDTV (high-definition television, televize s vysokým rozlišením) tak brzy nahradí dosavadní formu vysílání.
"Snažíme se vše připravit tak, abychom mohli ve vysokém rozlišení vysílat poprvé v neděli 15. dubna, " řekl P. Lombardi.
Zdroj: Zenit, TS ČBK
P. Federico Lombardi se na loňském setkání v Madridu vyjádřil k našim médiím takto:
„Jsem nadšen televizí Noe! Sleduji, jak se daří Rádiu Lumen a Radiu Proglas. A protože jsou tyto projekty živé, věřím i v úspěch TV NOE. Určitě si bude získavat stále více diváků."
 
 
  Lipra 

01.04.2007 16:24 • kubisek
No, ale zatím to tomu Liprovi docela slušně vychází - loni psal o nové platformě pro ČR "Esperia Digital". Do půl roku začalo fungovat DigiTV. :-)
Předloni zase cosi o přechodu slovenských stanic z Tchoře na Astru do SkyLinku, tady mu to nevyšlo akorát s tím Nautikem, který tam zůstal. :-)
 
 
  noe hdtv 

01.04.2007 16:22 • anonym
NO ZKUŠEBNÍ VYSÍLÁNÍ AVIZOVALY NA11.55 A NIC.
 
 
  Neviete citat ??? 1.dubna ve 2 ... 

01.04.2007 16:08 • Blooddog
Neviete citat ??? 1.dubna ve 20:05
 
 
  noe hdtv 

01.04.2007 12:19 • anonym
Jak to vypadá tak to nejede, že by APRÍL?????
 
 
  Zakladnym problemom pre velke ... 

01.04.2007 11:50 • anonym
Zakladnym problemom pre velke nasadenie HDTV je nedostatok prijimacov za rozumne ceny. I ked sa Humaxy predavaju okolo 10 tis. predsalen si to v nasom okoli s 5tis platom v zivote nekupime ...
 
 
  Az sa daju pokladnicky na milo ... 

01.04.2007 11:48 • dzefo
Az sa daju pokladnicky na milodari pre NOE aj do slovenskych kostolikov a kostolov, tak snad rozbehnu HD uz tento rok ;-)
 
 
  Di do dupy 

01.04.2007 10:31 • guzek
s tim aprílem
 
 
  Toto je celkem povedený apríl. ... 

01.04.2007 07:19 • anonym
Toto je celkem povedený apríl. Kdybych se nepodíval jen tak na datum, tak to zbaštím. Trklo mi později. Ale kdoví, jednou možná Noe v HD bude...
 
 
  Mohli by ste napisat o zaraden ... 

01.04.2007 02:15 • kul
Mohli by ste napisat o zaradeni NASN clanok, ked uz sa vam tieto aprilove clanky tak daria, bol by som rad keby sportovy kanal NASN zacal vysielat cez TaT karty !!!
 
 
  No parada, som nadseny ze kone ... 

01.04.2007 02:10 • rea
No parada, som nadseny ze konecne je tu zadarmo HDTV kanal !!! Uz sa neviem dockat ako to dnes rozbeham na svojej plazme. A do PIP si fuknem dakeho HUTSLERa :-D
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist