Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:34:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

HDTV nikoliv z Ostravy, ale z Vatikánu, ne dnes, ale až za 14 dní

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 02.04.2007


Tento rok nebude zapotřebí mnoho korekcí k včerejšímu aprílovému příspěvku externího redaktora serveru satCentrum s trochu podivným jménem Lipra (což je Apríl psáno odzadu s přehozenými písmeny p a r – aby to nebylo tak průhledné). Vatikánské televizní centrum (CTV) opravdu začne vysílat přes satelit v HDTV, ale až za 14 dní - v neděli 15. dubna, a ne přes ostravskou „Televizi dobrých zpráv“ - TV Noe, ale na samostatném transponderu, jehož technické parametry (ani konkrétní družice) ještě nebyly zveřejněny. Více o tomto vysílání přineseme v některém dalším článku.


Když jsme v pátek 23.3. procházeli ostravské vysílací studio i odbavovací a příspěvkové pracoviště TV NOE, a viděli nadšení mladých hochů pro techniku i poměrně slušné studiové vybavení, říkali jsme si, že by této televizi docela slušelo i vysílání ve vysokém rozlišení - v HDTV. To by se hodilo k přenosům ze mší a poutí, které se často přenáší na velkoplošné obrazovky.

A když ne TV Noe anebo sesterské Lux TV na Slovensku, tak určitě Vatikánské televizi. Myslíme, že Vatikán má dost prostředků a technické vybavení na to, aby vysílal ve velkém rozlišení.

V tomto duchu také připravoval Lipra svůj letošní příspěvek, a ani netušil, že se jeho fabulace takřka stoprocentně vyplní ještě před uveřejněním článku prvního dubna. Pouhé čtyři dny po naší návštěvě TV Noe oznámil na tiskové konferenci ve Vatikánském rozhlase ředitel CTV, P. Federico Lombardi SJ, že Vatikánské televizní centrum zahájí dne 15.4.2007 vysílání ve vysokém rozlišení u příležitosti 80. narozenin papeže Benedikta XVI., které Svatý otec oslaví 16. dubna.

Nezbylo, než aprílový článek přepracovat v tomto duchu a pro „napálení“ čtenářů pouze vymyslet vhodnou frekvenci pro HDTV vysílání a samozřejmě posunout datum startu na nedělní Apríl (1.4.).


Tolik aspoň pár vět za redakci na vysvětlenou. Pokud vás včera Lipra přiměl aspoň k malému zamyšlení, splnil tento článek svůj smysl. Pokud jste se nechali napálit, nezlobte se na nás, pokud vás článek vedl k úvahám "co by, kdy by", tak to bylo fajn a právě takto jsme to v redakci satCentrum zamýšleli. Děkujeme vám za vaše reakce pod článkem. A možná jste se i podívali na vysílání televize Noe, což je také dobře…


Všechny další zprávy a informace na tomto serveru jsou již pravdivé a ověřované, či přebírané ze zdrojů, které by měly zaručovat solidnost a objektivnost. Dnes je už druhého dubna a redakce přechází na běžnou všední rutinu nezávislého zpravodajského webu, zabývajícího se vším okolo satelitního příjmu. Jsme tu pro vás a přejeme vám úspěšné vykročení do nového týdne a nového měsíce.


Vaše redakce satCentrum



Malý pohled do historie aprílových článků Lipry na webu satCentrum:

Jako každý rok na prvního dubna nám nachystal náš externí publicista, pan Lipra (apríl - čteno odzadu a přehozené p a r - aby to nebylo hned na první pohled tak průhledné), opět aprílový příspěvek. Jeho cílem však nebylo jen pouhé "napálení" čtenářů, ale také, jak je každým rokem u něj zvykem, přimět vás na chvíli k zamyšlení, proč by to tak nemohlo nakonec být. Ne třeba hned, ale časem určitě. Za šest let aprílových "předpovědí" se opravdu řada jeho někdy na první pohled nesmyslných konstrukcí vyplnila.

Poprvé před šesti lety, v roce 2001 (ano, utíká to) zařadil TV Markízu do Czechlinku, a rok poté si vymyslel celý paket na Eurobirdu, pro který vymyslel název Slovlink – a v obou případech to do půl roku byla pravda!

Také předloni byl velký poprask v diskusi pod aprílovým článkem o zařazení Jojky a TA3 (a Nautik TV) do paketu Slovak link - a hned na podzim tam tyto slovenské stanice (až na ten Nautik) opravdu byly!

Před čtyřmi lety jsme mohli vidět v jeho „snu“ o abonenci paketu Sky - Multichoice jistou narážku na slibovaný a (půl roku na to) odvolaný projekt East Box Digital. Tehdy se tedy žádný zázrak nekonal, a čekali jsme až do loňského roku – nyní už máme výběr z několika satelitních služeb (UPC Direct, DIGI TV, prémiové kanály SPI a CS Link a Sky Link. Tedy si Lipra už v roce 2003 zvolil téma velmi nadčasové.

Před třemi lety hodlal pan Lipra umístit Novu na satelit do platformy Telenor, ale to ještě netušil, že několik měsíců na to zprovozněná optická trasa z Bratislavy do Sofie bude tak nespolehlivá. Ale včas se to dozvěděl staronový majitel této české komerční jedničky a tehdy satelitní distribuci Nově nedoporučil :-) Loni v únoru se Nova na orbitu skutečně objevila, nejprve v placené „satelitní kabelovce“ UPC Direct na Astře 1, v září pak v platformě DIGI TV na Intelsatu 10-02 a letos v CS Linku na Astře 1D.

Na loňský příspěvek Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR) pak přímo navázala další konkurenční platforma placené satelitní televize, v květnu na Slovensku a v září v ČR.


Linky na předchozí aprílové příspěvky Lipry:

Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR)
Do Slovak linku míří další slovenské stanice
TV Nova míří na satelit - bude vysílat v paketu Telenor Slovakia
Multichoice se vrací do ČR a SR
Slovlink na Eurobirdu od června 2002
Příspěvek Lipry: Markíza v Czechlinku z roku 2001 není na tomto serveru dostupný.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.04.2007 • FILM BOX a NONSTOP KINO jsou od dnešního dne trvale zakódované [ 12 ]
01.04.2007 • Psali jsme na Apríla: Dnes poprvé se bude z Ostravy vysílat v HDTV [ 13 ]
31.03.2007 • NHL na Galaxii sport - duben 2007 [ 1 ]
31.03.2007 • Fotbal na Galaxii sport v dubnu 2007
29.03.2007 • „MusFlash TV” - počkejte si na žánr, na který máte náladu! [ 3 ]
28.03.2007 • MS v motokrosu poprvé na Galaxii sport

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist