Jak naladit Galaxii Sport
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 01.03.2002
Od dnešního dne, 1.3.2002, vysílá televize Galaxie Sport. A od rána mi vyzvání mobilní telefon s dotazy, jak a kde naladit tuto novou sportovní a hudební satelitní stanici. Pro vás, kteří jste zatím nebyli v ladění úspěšní, mám pár rad, které by vám třeba mohli pomoci.

Popisovaný „polopatický“ návod je určený pro začátečníky či nezkušené fanoušky satelitního příjmu. Pokud mezi ně nepatříte a máte Galaxii úspěšně naladěnou, gratuluji vám. Nemusíte už další text číst. Rozhodně však není na místě nějaký pobavený úsměv či výsměch, každý jsme kdysi nějak začínali…

Nejprve se podívejme na základní technická data. Možná jste byli zmateni tím, že jste jedny údaje k nastavení našli v jednom satelitním měsíčníku, jiné v satelitním programovém týdeníku a také na webech, zabývající se družicovým příjmem byly uveřejněné různé informace. Takže platí info z našeho webu satCentrum a z týdeníku Satelit/Parabola č.10/2002, kde najdete i program této televize na příští týden.

TV Galaxie Sport vysílá ze satelitu Eutelsat W1, na pozici 10,0 stupňů východně, transponder F5, frekvence 12,702 GHz, vertikální polarizace, datový tok SR 2963 a chybové opravné korekce FEC 3/4

Po zadání uvedených parametrů se vám program načte s identifikací Tadiran Scopus ale podle loga v pravé horní části obrazovky Galaxie Praha a samozřejmě také podle češtiny poznáte, že jste byli úspěšní. Pokud se vám ale po zadání vyhledávání programu objeví chybové hlášení, že program nebyl nalezen, bude asi problém v tom, že nejste na správném satelitu. Na příjem vám postačí ofsetová parabola o průměru 80 cm, zkoušel jsem to na pomezí Moravy a Slovenska a signál má dostatečnou rezervu. Protože se však jedná o SCPC kanál (jeden program na frekvenci) s poněkud nezvyklou hodnotou datového toku, nemůžeme se spoléhat na automatické vyhledávání, ale údaje zadáme v menu ruční ladění. V první řadě však musíme mít stoprocentní jistotu, že jsme na správné pozici.

Družice Eutelsat W1 je umístěna na 10,0 stupňů východně, to znamená „napravo“ od Astry a Hotbirdu (pokud se díváme na parabolu zezadu, směrem „na družici“). Pořadí umístění družic na orbitě je zleva doprava, tedy od východu na západ Astra (19,2), Eutelsat W2 (16,0), Hotbird (13,0) a „náš“ Eutelsat W1. Pomocí indikace přijímaného signálu se tedy jedná o třetí výchylku, pokud postupujeme od Astry či o první od sousední pozice Hotbirdů.

Pokud natáčíte parabolu pomocí analogového receiveru, na družici Eutelsat W1 už mnoho analogových stanic nevysílá. Zcela určitě vám však pomůže k identifikaci správné družice turecký zpravodajský kanál NTV, který najdete na frq. 10,987 GHz, horizontální polarizace, zvuková podnosná 6,65 MHz. Další u nás přijímatelný transponder 11,163 H totiž vysílá jen v určitém večerním čase a střídají se na něm programy Herbalife Network, Voice of America pro srbské a albánské etnikum a JV – Južni Vetar s tureckou stanicí Hakk TV.

Pokud natáčíte parabolu digitálním receiverem, zkuste nejprve zadat do paměti tureckou mutaci zpravodajského kanálu CNBC-e na frq.11,015 H, SR 4267, FEC 3/4, nebo turecký kanál Olay TV na frq.11,025 H, SR 3055, FEC 7/8 nebo Pop TV, frq.11,019 H, SR2170, FEC 7/8. Posledně uvedený kanál se však na receiveru zobrazí jako „neznámý“, tedy není vysíláno jeho jméno. Máme samozřejmě možnost naladit i další stanice podle přehledu, který najdete pro tuto družici - např. na našem webu pod druhou záložkou zleva. Myslím si ale, že tyto tři příklady nám postačí. Tyto stanice jsem dnes vyzkoušel a nebudou vám dělat při načítání žádné problémy.

Máme tedy v předvolbě některý z výše uvedených programů a nyní budeme pomalu točit parabolou, až se nám objeví na obrazovce obraz. Dojedeme na největší výchylku „užitečného“ signálu BER a pozici uložíme do paměti.

Poté zadáme parametry TV Galaxie – zopakuji, že se jedná o frq. 12,702 V, SR 2963, FEC 3/4, a měl by se nám načíst program Tadiran Scopus, což je náš hledaný kanál. Stanici si uložíme do paměti a nakonec ji můžeme přejmenovat na například Galaxie Sport.

Přeji vám mnoho úspěchů v ladění a příjemnou zábavu při sledování této zajímavé televize.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/235/jak-naladit-galaxii-sport/