HD je již běžným standardem pro Čechy i Slováky
Autor: SES/PRAM , e-mail: info@pram.cz Přidané: 28.07.2016
Češi vlastní modernější a větší televize, mezi Slováky je ale v poměru na počet domácností více televizních přijímačů. Obsah v HD kvalitě je téměř stejně dostupný pro české i slovenské diváky – k HD kanálům má v obou zemích přístup téměř 80 % domácností. 55 % Čechů již slyšelo o rozlišení Ultra HD nebo 4K a na Slovensku je povědomí jen o 5 % nižší.


To jsou hlavní závěry průzkumu provedeného agenturou NMS Market Research pro společnost SES Astra koncem května v České republice a začátkem června na Slovensku .
HD je běžný standard

75 % majitelů televizních přijímačů má v České republice možnost přijímat HD a podobně tomu je i na Slovensku: televizor s HD příjmem vlastní 79 % slovenských respondentů. Na Slovensku je nejrozšířenějším typem HD televizoru Full HD (62 %), zatímco druhé dvě varianty, HD Ready a Ultra HD, má shodně 7 % lidí. Český trh v tomto ohledu mírně zaostává s 53 % vlastníků Full HD a 7 % HD Ready televizorů. Televizní přijímače schopné přijímat Ultra HD obsah v současné době činí přibližně 5 % českého trhu.

Diváci v HD kvalitě nejraději sledují filmy (v ČR 42 % a na Slovensku 55 %). HD sport je mezi muži dalším oblíbeným žánrem – v 30 % u českých respondentů a v 11 % u Slováků.


O UHD rozlišení už slyšela půlka Čechů i Slováků

Podle výsledků průzkumu je povědomí o Ultra HD/4K rozlišení vyšší mezi Čechy – 55 % respondentů už o něm někdy slyšelo. Slováků má toto povědomí přesně polovina. Znalost o UHD rozlišení není závislá na tom, zda lidé mají televizor s HD příjmem nebo ne. Muži jsou o novinkách podstatně informovanější než ženy – přibližně o 30 %.


Češi si spíše potrpí na kvalitu, Slováci na kvantitu

V České republice vlastní televizní přijímač 94 % domácností, zatímco na Slovensku je to celých 99 %. Rozdíl mezi počtem televizorů ve slovenských a českých domácnostech je ještě výraznější – při počtu dvou přijímačů se jedná o poměr 43%:38%.

Více než třetinu televizních přijímačů na Slovensku tvoří zařízení bez ploché obrazovky (35 %) a čtvrtinu televizory s plochou obrazovkou bez možnosti příjmu HD obsahu. Česká populace dává přednost větším a modernějším přijímačům – televizor bez ploché obrazovky má doma pouze čtvrtina dotázaných (26 %) a podobný je i počet zařízení s plochou obrazovkou bez možnosti příjmu HD.

Televize o úhlopříčce 82-125 cm je v ČR nejrozšířenější (63 %). Na Slovensku je zas favoritem displej o velikosti 82-107 cm, který vlastní více než polovina respondentů (53 %). Televizor s větší obrazovkou si v obou zemích častěji kupují lidé, kteří jsou zároveň zákazníky placené satelitní televize. HD kanály jsou téměř stejně dostupné pro české i slovenské diváky – má k nim přístup 76 % českých a 79 % slovenských domácností.


Ochota platit za HD obsah roste

Většina českých respondentů (63 %) je ochotna za přístup k HD kanálům zaplatit přibližně 75 Kč měsíčně. Slováci jsou o něco štědřejší, protože více než polovina z dotázaných (54 %) by zaplatila kolem 5 EUR (cca 135 Kč) měsíčně. Mezi 75-300 Kč měsíčně by za HD obsah zaplatilo 38 % českých respondentů. Částka od 5 do 15 EUR měsíčně za HD kanály je přijatelná pro 32 % Slováků.


Oblíbené značky televizorů

Mezi značkami televizorů v Česku dominuje Samsung a LG - jednu nebo druhou značku má více než polovina majitelů TV. Mezi další oblíbené značky televizorů zde patří Panasonic, Sony a Phillips. Na Slovensku je to podobné, jen v jiném pořadí - televizor značky Phillips má více Slováků než Sony. Samsung je však zdaleka nejoblíbenější televizní značkou Slováků, najdeme ho v 36 % domácností, ve srovnání s druhou nejrozšířenější značkou LG (17 %). Téměř 20 % respondentů vlastní jinou značku přijímače, než které byly nabídnuty v průzkumu.


Marek Němec, Account Manager, PRAM Consulting, 28. 7. 2016

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23517/hd-je-jiz-beznym-standardem-pro-cechy-i-slovaky/