MEDIA VISION dnes řešila otázku Novy v CS Linku! - aktualizováno
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 13.04.2007
Po uzávěrce dnešního příspěvku na serveru satCentrum: TV Nova již brzy čtyřikrát na satelitu - dvakrát v CS Linku! došlo k posunu v otázce zařazení TV Nova na přístupové karty uživatelů přístupových karet pro CS Link od společnosti TRADE and TECHNOLOGY. Na dnešním jednání servisní organizace MEDIA VISION, která zabezpečuje předání signálu TV Nova na uplink došlo dnes (13.4.2007) v poledne k vyřešení patové situace mezi distribučními společnostmi GITAL, s.r.o a TRADE and TECHNOLOGY, a.s. - v poledne se rozhodlo o pouze jediném streamu TV Nova v CS Linku, kdy na nákladech se budou rovným dílem dělit oba distributoři.

Jednání v Praze se za společnost TRADE and TECHNOLOGY zúčastnil výkonný ředitel ing. Ivo Višinka, který serveru satCentrum upřesnil, jak toto rozhodnutí změní či nezmění plány, které má společnost s aktivací Novy na přístupových kartách svých abonentů.


Nejsledovanější česká televizní stanice – TV Nova - se tak dlouho bránila vstupu na satelit, až ji docela paradoxně hrozilo, že bychom ji tam mohli naladit dokonce čtyřikrát! Není to ale její zásluha, to jen na zájem diváků o satelitní signál nejsledovanější české televize reagují provideři, kteří ji na své náklady zařazují do svých placených paketů.

Rozhodně to ale nedělají jako nějakou „charitu“, za zájem sledovat Novu nakonec stejně abonenti zaplatí, ať už ve formě aktivačního poplatku, anebo pravidelných periodických plateb za programovou nabídku.

TV Nova v současné době vysílá v platformě UPC Direct na Astře 1G (19,2 st. východně), v platformě DIGI TV na družici Intelsat 10-01 (1,0 st. západně) a v paketu CS Link na Astře 1D (23,5 st. východně) pro uživatele přístupových karet diGITALlink.

K těmto třem providerům by měl v nejbližší době přibýt provider čtvrtý - společnost TRADE and TECHNOLOGY, a.s. Pro ni bude Novu z transponderu 11,992 H na Astře 1D zabezpečovat firma CINE servis, s.r.o.. Ta obdržela na včera skončeném sedmém zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) registraci pro distribuci televize Nova v platformě CS Link.

Ještě dnes ráno nás výkonný ředitel informoval, že nedošlo k dohodě se společností GITAL s.r.o. a tak hrozí, že se na tomto transponderu Nova objeví hned dvakrát (!) - pro abonenty přístupových karet diGITALlink a pro abonenty karet TRADE and TECHNOLOGY.

Zeptali jsme se na důvod, proč k této situaci došlo. Všeobecně se předpokládalo, že k dohodě s providerem, který Novu na své náklady do CS Linku dostal, nakonec dojde. „Důvod neznám. Pan Petráš prostě přestal komunikovat“ - tak dnes ráno odpověděl na přímý dotaz serveru satCentrum ing.Višinka.

Na naši další spekulaci o tom, že konkurenční provider zřejmě požadoval přemrštěnou cenu za zpřístupnění Novy pro uživatele jejich přístupových karet (v internetových diskusích se psalo dokonce o úhradě až 70% nákladů) jsme dostali odpověď, že takto to není, ale že je pravda, že chtěli T&T „natahovat“. „Jste velmi blízko“, doplnil pan Višinka.

Poté však v Praze proběhla následná jednání s firmou MEDIA VISION a situace se radikálně mění - TV Nova bude v CS Linku nakonec skutečně pouze na jediném streamu. A na nákladech se budou rovným dílem dělit oba distributoři - GITAL i TRADE and TECHNOLOGY.

Samozřejmě hned následoval dotaz, jakým způsobem změní tato dnešní dohoda dosavadní plány na aktivaci Novy na kartách TRADE and TECHNOLOGY. Podle ředitele Vašinky se změní v zásadě pouze finanční toky, ale pro klienty jejich společnosti se nezmění vůbec nic, ani pro stávající, ani pro budoucí.

Ptali jsme se na termín, kdy by se tedy Nova mohla objevit na kartách T&T, podle slov výkonného ředitele by to mělo být co nejdříve, Nova se může na karty TRADE and TECHNOLOGY přidat hned po té, co nabude usnesení RRTV právní moci o registraci firmy CINE servis s.r.o..

Kolik bude stát abonenty vašich karet rozšíření o Novu? „Zatím počítáme. Nebude to však tak hodně jako u Gitalu.“ Bude se jednat o jednorázový poplatek anebo o poplatek na určité období, který se bude muset obnovovat? „Jednorázově.“

Další odpovědi na otázky včetně zařazení kanálů FILM BOX a NONSTOP KINO na přístupové karty a dotaz na Public TV přineseme v následujícím, už dříve slíbeném příspěvku z návštěvy ostravské centrály. Dnešní odpovědi nám doplnily mozaiku na dříve pouze naznačené možnosti a můžeme je tedy upřesněné publikovat…


Parametry pro naladění TV Nova v platformách UPC Direct, DIGI TV a CS Link:

Družice: Astra 1G (19,2 st. vých.)
Frekvence: 12,382 GHz
Polarizace: horizontální
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
FEC: 3/4
V-PID: 401
A-PID: 413
Kód: CryptoWorks
Dostupnost: pro české abonenty UPC Direct


Družice: Intelsat 10-02 (1,0 st. záp.)
Frekvence: 12,687 GHz
Polarizace: vertikální
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
FEC: 3/4
V-PID: 630
A-PID: 863
Kód: Nagravision 2
Dostupnost: pro české abonenty DIGI TV


Družice: Astra 1D (23,5 st. vých.)
Frekvence: 11,992 GHz
Polarizace: horizontální
Symbolová rychlost: 27,5 MS/s
FEC: 3/4
V-PID: 2580
A-PID: 2581
Kód: CryptoWorks
Dostupnost: na přístupové karty diGITALlink,
v nejbližší budoucnosti i na karty TRADE and TECHNOLOGY.



Václav Hrubec, satCentrum, 13.4.2007, aktualizováno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2354/media-vision-dnes-resila-otazku-novy-v-cs-linku-aktualizovano/