RTVS s ďalším medzinárodným ocenením
Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 15.09.2016
Na 18. ročníku medzinárodného festivalu Môj rodný kraj v rozhlasovej aj TV kategórii súťažilo vyše 110 prác z 9 krajín, okrem slovenských zástupcov RTVS, ktorým sa podarilo uspieť až trikrát, sa zúčastnili súťažiaci z Ukrajiny, Maďarska, Rumunska, Srbska, Čiernej Hory, Veľkej Británie a Rakúska. Do súťažného kola sa prihlásilo 68 televíznych a 45 rozhlasových relácií.


Dokument Kým je život, ostáva nádej z produkcie televízneho štúdia RTVS Košice získal uplynulý víkend prvú cenu na Medzinárodnom festivale televíznych a rozhlasových programov pre národnostné menšiny Môj rodný kraj na Ukrajine.

Autormi oceneného programu z cyklu Orientácie sú režisérka Silvia Košťová a kameraman Milan Rezníček. Medzinárodná televízna porota vysoko ocenila emocionálne posolstvo životných príbehov 25 rodín, program zároveň odkrýva ich strach pred vojnou a prenasledovaním, ponúka pohľad na ich život v utečeneckých táboroch až po príchod a život na Slovensku.

Na 18. ročníku tohto medzinárodného festivalu v rozhlasovej aj televíznej kategórii súťažilo vyše 110 prác z 9 krajín, okrem slovenských zástupcov sa ho zúčastnili súťažiaci z Ukrajiny, Maďarska, Rumunska, Srbska, Čiernej Hory, Veľkej Británie a Rakúska. Do súťažného kola sa prihlásilo 68 televíznych a 45 rozhlasových relácií.


Samostatné rozhlasové a televízne poroty okrem hlavnej ceny udelili aj zvláštne ocenenia. V kategórii televízna tvorba si RTVS odniesla špeciálnu cenu za dielo z cyklu (Ne)celebrity - profil speváčky, dirigentky, pedagogičky a propagátorky rusínskych a ukrajinských ľudových piesní Anny Derevjanikovej. Autorkou tohto televízneho profilu je opäť Silvia Košťová z košického televízneho štúdia.

V kategórii rozhlasovej tvorby odborná porota rozhodla o tom, že špeciálnu cenu získala autorka programu z cyklu Korene s názvom 30 rokov zboru Karpaty Ľudmila Garjanská z redakcie Národnostno-etnického vysielania Rádia Patria v Košiciach.


RTVS mala na tomto ročníku výrazné zastúpenie. Medzi hosťami podujatia bol aj slovenský akademik, folklorista, etnograf, historik a ukrajinista Mikuláš Mušinka, o rozhlasovom národnostnom vysielaní v RTVS hovoril programový riaditeľ rozhlasových služieb RTVS Vincent Štofaník.

Dokument si môžete pozrieť v archíve na webe RTVS. Link http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/10802/98028#1226


Rozhlas a televízia Slovenska<(/i>

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23712/rtvs-s-dalsim-medzinarodnym-ocenenim/