Start rakety Ariane 5 se satelitem Envisat
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 03.03.2002
Z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guayaně odstartovala v pátek 1.3. evropská raketa Ariane 5. Na oběžnou dráhu vynesla dosud největší evropský výzkumný satelit Envisat. Satelit umožní vědcům předpovídat záplavy, zemětřesení a jiné živelné pohromy.

Nervozita na kosmodromu předznamenávala čekání na start rakety Ariane 5. Ten odkládali už od května, kdy start znemožnily technické problémy. Po úspěšném zážehu motorů přesně o druhé hodině a sedmé minutě raketa odstartovala.

Na palubě nesla více než osmitunový satelit Envisat. Jeho úlohou je sledovat skleníkové plyny na Zemi, polární čepičky, ozónovou díru, znečištění moří, rozmnožování mořských řas a pohyby zemské kůry před výbuchy sopek. Zajímavé budou hlavně informace o klimatických fenoménech El Niňo a La Niňa.

Celý projekt stál více než dvě miliardy dolarů. Podle Evropské vesmírné agentury by měl Envisat fungovat nejméně pět let. Za tuto dobu nasbírá až 1 Peta Byte dat. Jeho senzory rozeznají nejmenší změny v půdě, ve vodě anebo ve vzduchu. S jeho pomocí dokáží vědci změřit a předpovědět vliv lidské činnosti na životní prostředí.

Satelit oběhne Zemi ve výšce asi 800 km každých 100 minut.

Zpracováno podle TA3 a Sky News

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/238/start-rakety-ariane-5-se-satelitem-envisat/