Ceny pro Korunního prince a Jogínky
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 08.10.2016
Dvě ocenění získaly v těchto dnech pořady natočené v produkci brněnského studia České televize. Na 21. ročníku mezinárodního filmového festivalu v saském Chemnitzu udělila Evropská dětská porota hlavní cenu loňské vánoční pohádce České televize Korunní princ. Na 16. ročníku Sportfilmu v Liberci zaujal díl S jógou za zvířátky z cyklu Jogínci.


Korunního prince, příběh o dvou princích, jedné princezně a čarovném nápoji, natočil režisér Karel Janák podle scénáře Petra Hudského. O loňských Vánocích pohádku vidělo přes dva miliony diváků. „Každá cena potěší a od dětské poroty zvlášť,“ říká scenárista Petr Hudský a upřesňuje, že v porotě se sešlo 16 děvčat a kluků z osmi zemí. V jejich vyjádření je uvedeno: „Letošní cenu získává film, který zaujme diváky všech generací. V příběhu najdeme všechno, vzrušení, humor, romantiku a také spoustu neočekávaných zápletek. Byli jsme fascinováni magickým světem hradů, draků a rytířů.“

Cenu na festivalu, který navštívilo 21 tisíc diváků a svoji tvorbu na něm prezentovalo 54 zemí, osobně převzal režisér Karel Janák. „Je skvělé vědět, že příběh Korunního prince oslovil děti z různých koutů světa. Součástí ceny je i finanční odměna, která poslouží na německý dabing. Korunní princ se tak snáz dostane k divákům v německy mluvících zemích,“ doplňuje scenárista Hudský..


Cyklus Jogínci natočilo brněnské studio České televize v režii Pavla Šimáka pro Déčko. Hravé cvičení jógy děti zaujalo hned v počátku vysílání. Moderátorka Bětka Vaculčiaková s dětmi nejprve cvičila ve studiu, později se společně přesunuli do přírody, při cvičení jógy kopírovali pohyby zvířat, tvary rostlin a báječně se přitom bavili. A právě tehdy vznikl i Sportfilmem oceněný díl. Festivalovou porotu na Jogíncích zaujaly i animace, které jsou součástí pořadu..


Hana Orošová, specialista PR ČT TS Brno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23809/ceny-pro-korunniho-prince-a-joginky/