Česká televize z Cannes veze 14 nových seriálů, o remake Rapla se zajímají Spojené státy
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 31.10.2016
Křemílek a Vochomůrka do Maďarska, Já, Mattoni do Portugalska nebo Číny a seriál Rapl pro americký trh. O projekty České televize projevila na mezinárodním veletrhu v Cannes zájem řada zahraničních vysílatelů. Pro své diváky odsud veze Česká televize zase výběr oceňovaných seriálů, jako je Noční recepční s Hughem Lauriem nebo britský seriál Broadchurch.


„S největším zájmem zahraničních vysílatelů a distributorů se letos setkaly nové seriály České televize, Já, Mattoni a Rapl, a také vánoční pohádky,“ říká obchodní ředitel České televize Hynek Chudárek s tím, že historickou ságu by mohli vidět diváci například v Portugalsku nebo Číně. O remake seriálu zase Rapl projevili zájem vysílatelé ze Spojených států, kteří uvažují i o koupi formátu právě připravované minisérie Spravedlnost.

O projekty České televize se zajímají vysílatelé od Jižní Ameriky po Tichomoří. „Poprvé proběhla například jednání s venezuelskou veřejnoprávní televizí, kterou zaujalo hned několik seriálů. Hongkongská společnost Eastwest Licence Limited projevila zájem o distribuci našich nových pohádek ve východní Asii a Tichomoří. Ruská televize na veletrhu koupila zase tři série lifestylového magazínu Herbář i vzdělávací seriál pro děti S Jakubem v přírodě. V Maďarsku se mohou diváci těšit na filmy Jana Hřebejka Musíme si pomáhat, Pelíšky, Pupendo, animovaný seriál Pohádky z mechu a kapradí i nesmrtelný seriál Nemocnice na kraji města,“ shrnuje Hynek Chudárek.


Hvězdně obsazené zahraniční seriály pro Českou televizi

Hugh Laurie jako obchodník se zbraněmi či Damien Lewis jako panovník Jindřich VIII. V celkem čtrnácti nových seriálových počinech, které Česká televize nakoupila pro své diváky na veletrhu v Cannes, nechybějí ti nejznámější současní herci i tvůrci.

Ač byl představen teprve letos v únoru, je Noční recepční (The Night Manager), již nyní zařazen mezi světové seriálové hity. Minisérie natočená podle stejnojmenného románu klasika špionážní literatury Johna le Carrého proti sobě svedla dvě herecké hvězdy, Toma Hiddlestona, který je rekrutován britskou tajnou službou, aby infiltroval organizaci bezohledného obchodníka se zbraněmi ztvárněného Hughem Lauriem. Hvězdně obsazený je také další britský počin Wolf Hall, pojednávající o Jindřichu VIII. ­- v podání Damiana Lewise - a jeho prvním ministrovi Thomasovi Cromwellovi. Lewisovi v této roli sekunduje čerstvý držitel Oscara Mark Rylance.

Na tradici oblíbených severských krimi svým zpracováním naváže australská série The Kettering Incident, zvoucí diváky do tajemné Tasmánie, v níž záhadně mizí mladé dívky, islandský seriál Lapeni, ve kterém vyšetřování zločinu komplikuje propukající bouře i specifický charakter Islanďanů, a především drama Broadchurch. „Britské drama vyniká působivou drobnokresbou charakterů i prostředí, odkazuje k poetice skandinávských detektivek a často těží z genia loci zdánlivě poklidného, soudržného a ustáleného dění, které rozčeří tragická událost či nečekané odhalení. V případě nové série Broadchurch, která získala tři ceny BAFTA, je to záhadná smrt malého chlapce,“ anoncuje jednu z novinek ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Drama si diváci užijí také u další, v pořadí již třetí, řady seriálu Dům z karet, dvou řad norské krimi Mammon, historické minisérie Boj o těžkou vodu, natočené dle skutečných událostí z druhé světové války, kdy proběhla sabotážní akce v továrně na těžkou vodu v norském městě Rjukan, nebo minisérii Komplicové (Inside Men). Ve vysílání se objeví také několik desítek slavných filmů z éry „noir“ jako Občan Kane, Hluboký spánek, Sunset Boulevard, V pravé poledne, Vražda na objednávku, Key Largo, Casablanca atd.

„Mezi novinkami, které vezeme z Cannes, nechybí ani řada historických a přírodopisných dokumentů, koncertů pro diváky Artu a pořadů pro nejmenší diváky Déčka, třeba norský seriál Hry, který každodenní události dětského života pojímá s nadsázkou a humorem jako výzvy komentované sportovními komentátory. Nejen malí diváci, ale i jejich rodiče pak jistě ocení kultovní Šmouly,“ doplňuje Fridrich.


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/23904/ceska-televize-z-cannes-veze-14-novych-serialu-o-remake-rapla-se-zajimaji-spojene-staty/