DVB-C v Německu: 3,3 miliónů domácností
Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik(zavináč)seznam.cz Přidané: 23.05.2007
Přechod na digitální kabelovou televizi v Německu nabral v posledních 15 měsících rychlé tempo. Počet domácností, které mohou využívat digitální nabídku v kabelu se zvýšil z cca 2,3 miliónů na více než 3,3 miliónů (tj. o 44 %). Při rozvoji digitálního příjmu zde kabel zaujímá první místo před terestrickým a satelitním příjmem.


Tento pozitivní vývoj byl však možný jen díky rozsáhlým investicím provozovatelů kabelových sítí do rozšiřování nabídky digitální placené televize a tzv. Free-TV, do nutné infrastruktury a do rozšíření levných digitálních přijímačů.


Zvýšení potenciálních kapacit pro přenos televizních programů v kabelu, tzv. digitální dividenda, se zde děje třemi způsoby:

První možností je investování do efektivních technologií přenosu, aby na digitálním kabelovém kanálu bylo možné přenášet místo současných 8 až 10 programů až 16 programů. Tak může provozovatel kabelové sítě vytvořit prostor pro asi 100 dalších programů.

Další možností je koordinované vypnutí jednotlivých analogových kanálů (po přechodné etapě) a na uvolněné pozice se umístí další digitální programy.

Třetí možností je investovat do nového zařízení kabelové sítě, aby maximální kmitočet kabelové sítě mohl být zvýšen na 614 MHz, popř. na 862 MHz. To vytvoří další kapacity pro budoucí potřeby. V závěru roku 2008 zřejmě bude dokončeno doplnění kabelových sítí o tato zařízení ve většině německých kabelových sítí.


V minulých dvanácti měsících také došlo ke velkému nárůstu zákazníků německých kabelových sítí, kteří se rozhodli jen pro využívání digitální nabídky „Free-TV” v kabelu. Po přechodné fázi, kdy se nabídka skládá z analogových a dalších výlučně digitálních programů, dochází k úplnému přechodu na digitální nabídku. K dispozici je často více než 200 digitálních programů („Free-TV”, placená nabídka, individuální nabídka na vyžádání, tzv. video na přání). Rozšiřování nabídky o nové služby (např. digitální videorekordér, HDTV) by mohlo přesvědčit ještě více zákazníků, aby přešli na digitální příjem. Internet: www.deutscherkabelverband.de.


Zdroj: satNews.de, 22. 5. 2007, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2402/dvb-c-v-nemecku-3-3-milionu-domacnosti/