Sváteční čas se skutečným světem Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.12.2016
Také vánoční čas přináší pohled do skutečných příběhů. Vezmeme vás na velkou výpravu po Hedvábné stezce, odhalíme příběh národního nápoje – piva, zavítáme do říše Slunce, zažijete neandrtálskou apokalypsu, splavíme Dunaj i zamrzneme, seznámíte se s bezhlavými Římany a lahůdkou bude série krátkých videí v rámci Ceny Neuron Prima ZOOM.

Dokumentární skvosty pro vás: v Příběhu pochutin si vychutnáme příběh piva; ve snímku Neandrtálská apokalypsa nás čeká vzrušující pátrání po osudu neandrtálců; bojovat, komunikovat, stavět, milovat, rozmnožovat se a jíst – to je Chování pro život; dech beroucí půvaby z obou břehů přinese Dunaj: Evropská Amazonka; užijte si poslední díl seriálu Zmrzlá planeta včetně zajímavostí ze zákulisí natáčení; Cena Neuron Prima ZOOM vás zaujme řadou krátkých vědeckých videí a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!


19. 12., 20.00 hod. – Letem světem: Velké výpravy (Hedvábnou stezkou po orientu)

V dnešním dílu se Holly Morrisová vydá po jedné z nejexotičtějších dálnic na světě – po starobylé Hedvábné stezce. Jejím cílem je turecké město Istanbul. Holly začíná svou cestu v horách v Kyrgyzstánu, kde se zúčastní festivalu oslavujícího jízdu na koni. Další zastávkou je trh ve městě Osh. Autobusem a pak letadlem se dostane do hlavního města Uzbekistánu, Tashkentu, odkud pocestuje moderním vlakem do Samarqandu, což je velmi staré město s překrásnými památkami. Holly se zde podívá, jak se tradičně vyrábí papír. Dalším vlakem pojede přes poušť do historického města Bukhara. Místní stavby jsou ohromující a město je proslulé prodejem jedinečných tradičních koberců. Další zastávkou na Hedvábné stezce je město Merv s archeologickými ruinami, které se nacházejí v diktátorské zemi Turkmenistánu. Ve svém rozkvětu před tisíci lety patřil Merv k největším muslimským městům, ale ve 13. století byl zničen Mongoly. Předposlední zastávkou je město Baku v Ázerbájdžánu, které se nachází na okraji Kaspického moře, město se rozvíjí velmi rychle díky místním nalezištím ropy. Nočním vlakem pojede Holly do Gruzie, což je nejvýchodnější místo ortodoxních křesťanů a mniši zde vyrábějí dobrá vína. Dále bude Holly cestovat na velbloudu z města Konya v Turecku, odkud byly po Hedvábné stezce postaveny karavanseráje – orientální hostince, které sloužily pro obchodníky na cestách. Její konečnou zastávkou je tedy Istanbul.


19. 12., 21.00 hod. – Příběh pochutin (Příběh piva)

V dnešním příběhu pochutin se vydáme po stopách takřka českého národní nápoje – piva. Na zdraví!


19. 12., 22.00 hod. – Zázraky sluneční soustavy (Říše slunce)

Připravte se na návštěvu mimozemského světa. Gigantické ledové gejzíry, které stoupají do výšky sta kilometrů; oceán ukrytý pod zamrzlou ledovou krustou; bouře dvakrát větší než celá planeta Země krvavě zbarvené rozvířeným prachem a plyny; ohromné vulkány schopné rozervat planetu na kusy – seriál Zázraky sluneční soustavy představuje skutečné divy vesmíru v celé jejich tajuplné kráse. Nejnovější záběry pořízené sondami ožívají díky digitálním efektům přímo před očima. Seriál cestuje od Slunce až k nejvzdálenějším okrajům Neptunu a využívá poznatky celé flotily sond, roverů a teleskopů, které právě v tuto chvíli zkoumají nejrůznější vesmírné záhady. Vychutnejte si bezkonkurenční turné po naší sluneční soustavě.


20. 12., 20.00 hod. – Neandrtálská apokalypsa (1. část)

Před 40 tisíci lety byly stepy tehdejší Eurasie domovem nejbližšího příbuzného člověka: neandrtálce. Nedávné archeologické a genetické výzkumy prokázaly, že neandrtálci nebyli přihlouplí jeskynní prosťáčci, za které jsme je dlouho považovali. Ve skutečnosti byli vyspělí, technicky zdatní a podobali se nám víc, než jsme si dosud dokázali představit! Co tedy způsobilo, že zmizeli v propadlišti dějin? Ve snímku Neandrtálská apokalypsa se připojíme k zvídavým vědcům a staneme se svědky nového vzrušujícího pátrání po osudu neandrtálců i neuvěřitelného odhalení.


21. 12., 21.00 hod. – Chování pro život

Divoká zvířata v akci jsou největší podívanou na světě. Bojovat, komunikovat, stavět, milovat, rozmnožovat se a jíst: to jsou základní rysy chování zvířat. Tento film se jim věnuje postupně jednomu po druhém. Podíváme se na několik neznámých druhů, ale i na takové, které jsou natolik běžné, že žijí mezi námi. Jejich Chování pro život nás přesto může kdykoli překvapit.


23. 12., 20.00 hod. – Dunaj: Evropská Amazonka (Od Černého lesa k Černému moři)

Dunaj je druhou nejdelší řekou Evropy. Tento film představuje její dech beroucí půvaby z obou břehů. Zároveň se zaměřuje na vzrůstající napětí mezi člověkem a přírodou, civilizací a divočinou. Přehrady a elektrárny střídají nedotčené části této ohromné řeky, která protéká přes metropole jako Vídeň nebo Budapešť i divokou krajinou Národního parku Donau-Auen a Kopački Rit. Dále na jih pokračuje podél pohoří rumunských Karpat a Železnými vraty, 137 km dlouhou trasu roklemi, jaké patří k nejhlubším v celé Evropě. Mocný Dunaj se nakonec rozlévá do zvláštního labyrintu vody, bahna a rákosu známého jako Delta Dunaje. Jedná se o největší zbývající evropskou říční deltu a největší semeniště rákosu na zemi, kde žijí, hnízdí a rozmnožují se rozsáhlé kolonie pelikánů, kormoránů, orlů mořských a kolpíků.


23. 12., 22.00 hod. – Svědci paranormálních jevů III (Čarodějnice)

Manželé Linda a Ken Fisherovi s dětmi se v roce 1991 přestěhovali do jižanské usedlosti z 18. století v Jižní Karolině. Dům jim levně pronajala makléřka. Makléřka a bývalá nájemnice je upozornily, aby nikdy neotevírali přilehlou kůlnu a zamčený pokoj, kde prý její strýc spáchal sebevraždu. Měli také nechat koberec v obývacím pokoji na svém místě. Ken však kůlnu otevřel a ze dveří se vyvalil silný závan vzduchu. Totéž se přihodilo nejstaršímu synovi Mattovi, když vnikl do zamčeného pokoje. Při vyklízení domu Fisherovi našli zvířecí kostry a části těl. Linda spatřila na stromě před domem oběšence. Mattovi se v okně zjevila holčička, v zavřeném pokoji ucítil cigaretový kouř a viděl muže, v koupelně ho ohrožovaly tarantule a venku sršni, na které byl alergický. Ze starých novin zjistil, že v domě došlo k nepřirozeným úmrtím – na dvoře se oběsil muž, ze schodů spadla holčička a zlámala si vaz a nedávno došlo k další sebevraždě. Rodina se rozhodla, že se odstěhuje. Při uklízení Matt poodhrnul koberec a našel na zemi pentagram se symboly čarodějnictví. Pro klíče si přijely majitelky, tři ženy a dvě z nich se podobaly bývalé nájemnici a makléřce. Hovořily o tom, že budou muset uspořádat seanci, aby se duchové do domu vrátili. Fisherovi jsou přesvědčeni, že ženy v domě praktikovaly čarodějnictví.


24. 12., 20.00 a 21.00 hod. – Zmrzlá planeta (Poslední hranice; Ze zákulisí natáčení)

Vychutnejte si dva závěrečné díly fascinující podívané, při které vám zamrzne dech. Vydejte se na životní polární expedici ve společnosti slavného přírodovědeckého týmu britské televize BBC. Vede neuvěřitelnou krajinou, kam se většina lidí nikdy nedostane. Ambiciózní a velkolepý dokumentární seriál Zmrzlá planeta je zevrubným portrétem divokých krás Arktidy a Antarktidy, zachycených před tím, než zmizí navždy. Závítáme do nejsevernějšího města na Zemi – Longyearbyenu, kde celé měsíce nevyjde slunce, a do nejchladnějšího obydleného místa na světě, za které je považováno ruské město Norilsk, kde teploty běžně klesají pod minus padesát stupňů Celsia. Na Antarktidě je historie lidské přítomnosti výrazně jiná, neboť Antarktida je mnohem chladnější než Arktida. V Antarktidě se nikdy žádní lidé neusadili a první lidé, kteří překonali Jižní ledový oceán, se sem vypravili kvůli lovu mořských savců. Do chladného vnitrozemí antarktického kontinentu dovedl úspěšně svou expedici až kapitán Scott. Mezinárodní úmluva z roku 1959 je závazkem všech států, že zde nikdo nebude těžit nerostné bohatství a jediné lidské aktivity, které jsou zde povoleny, se týkají rozšiřování vědeckých poznatků. Jedním, ze stále zkoumaných míst v Antarktidě, je sopka Erebus, která je stále činná. Jižní pól, kde jako první stanula Amundsenova expedice, je dnes vědeckou stanicí. Nenechte si ujít ani zajímavosti ze zákulisí náročného natáčení zajímavého seriálu.


24. 12., 23.00 hod. – Záhada bezhlavých Římanů

Archeologové našli na okraji Yorku něco neuvěřitelného, leč zlověstného. Jenom 60 mil od hranice tehdejšího římského světa, za proslulým Hadrianovým valem, vykopali 49 koster bezhlavých mužů. Ještě zvláštnější je, že jedna z obětí byla pohřbena s tlustými železnými kruhy kolem kotníků. Mohly se tam dostat jedině zaživa. Žádný podobný nález, jenž by se týkal Římanů, neexistuje. Jsou to snad kostry legionářů, jejichž těla byla po porážce a smrti zohavena a znesvěcena? Nebo pozůstatky nepřátel, jejichž duchům se Římané snažili zabránit ve strašení? Co byli tito muži zač a proč přišli o hlavu? Stalo se jim to před nebo až po smrti? Šlo o rituální vraždu, trest nebo takto zahynuli během nějaké bitvy? A co byl zač muž s železnými nohami – vězeň nebo otrok? Záhada bezhlavých Římanů se točí okolo unikátního a tajuplného objevu.


25. 12., 21.00 a 21.30 hod. – Letečtí záchranáři II (1. a 2. díl)

Rybáři v potížích! Teenageři uvěznění v autě! Lidé v nouzi na moři! Prostě ve špatnou chvíli na špatném místě. Čas běží. V sázce je všechno. Sebemenší rozhodnutí hraje roli. Co teď? Do takových situací se běžně dostávají letečtí záchranáři z Westpac Lifesaver Rescue Helicopter Service, nejstarší civilní záchranné služby v celé Austrálii, kteří od roku 1973 podnikli více než 70 tisíc záchranných misí. V pokračování seriálu Letečtí záchranáři uvidíme jejich náročnou, nebezpečnou práci z bezprostřední blízkosti. Proleťte se s piloty a lékaři, kteří spěchají lidem na pomoc!


25. 12., 22.00 hod. – Cena Neuron Prima ZOOM

Čeká vás řada krátkých zajímavých videí – těch nejlepších, které se v letech 2014–2016 zúčastnili soutěže Cena Neuron Prima ZOOM, která oceňuje autora nejlepšího snímku popularizujícího vědu. Vítěz každého ročníku získává od NF Neuron odměnu 100 tisíc korun. Více informací o soutěži i aktuálním vyhlášeném ročníku najdete na www.CenaNeuronPrimaZOOM.cz.

Odpočiňte si u Prima ZOOM.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 18. 12. 2016




 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24094/svatecni-cas-se-skutecnym-svetem-prima-zoom/