Lidský hlas v éteru poprvé před 110 lety
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 28.12.2016
Do éteru se lidský hlas dostal poprvé díky kanadskému fyzikovi a vynálezci Reginaldu Aubreymu Fessendenovi (1866 - 1932), který před 110 lety, na Štědrý den 1906, odvysílal první rozhlasový pořad. Zaměstnanci ovocnářské společnosti United Fruit, plavící se toho večera na lodích v Atlantiku při pobřeží Nové Anglie, nemohli uvěřit svým uším: z jejich přijímačů, které do té doby vydávaly pouze šum a pípání Morseovy abecedy, najednou zazněl mužský hlas. Následovala hra na housle, čtení z bible i fonograf přehrávající Händela.


Vše zajistil sám Fessenden, vysílající z Brant Rocku v Massachusetts. Svým pokusem, o jehož úspěšnosti se přesvědčil mimo jiné díky nadšeným odezvám ze strany prvních rozhlasových posluchačů, Fessenden dokázal, že bezdrátový telegraf může přenášet kromě kódovaných signálů i hudbu a slova.

Fessenden, svého času profesor Pittsburské univerzity, měl zásluhu na rozvoji řady oborů. Jako chemik pracoval pro Thomase Alvu Edisona, později se sblížil s jeho rivalem Georgem Westinghousem. Počet Fessendenových registrovaných patentů dosáhl několika stovek.


S využitím zdroje: teletext ČT, s. 604

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24120/lidsky-hlas-v-eteru-poprve-pred-110-lety/