Vykročte do nového dokumentárního roku s Prima ZOOM
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.01.2017
Přejeme vám krásný nový rok a užívejte si ty nejreálnější příběhy ze všech koutů známého světa i tajemného vesmíru od dávné historie až po současnost. Proletíme svět, osladíme si život, ocitneme se na mléčné dráze, poznáme další zajímavosti o Johance z Arku, vykrademe vrak, zažijeme krvavé Velikonoce a spoustu dalšího – přepněte na Prima ZOOM!


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

2. 1., 20.00 – Letem světem XV (Portoriko)

Veleúspěšný seriál se už popatnácté vydává na cestu kolem světa. Také v nových dílech se ve společnosti mladých cestovatelů a dobrodruhů podíváme na nezapomenutelná exotická místa, okusíme domácí speciality, seznámíme se s místními obyvateli a přenocujeme stejně tradičním způsobem jako oni. Čekají nás jedna z nejchudších a nejlidnatějších zemí světa, Bangladéš, dále východní Kanada, v jejíž blízkosti se potopil Titanic, souostroví odříznutá od světa Pacifikem i Atlantikem, Portoriko ležící v srdci Karibiku a taky Uruguay, Paraguay, západní i východní Texas, kosmopolitní Londýn a ještě mnoho dalšího.


2. 1., 21.00 – Příběh pochutin (Příběh cukru)

Poznejte příběh nejčastějšího sladidla a zároveň jedu – cukru.


2. 1., 23.00 – Jak funguje vesmír II (1. díl)

Jak je možné, že díky ničivé srážce planet a jedné supernově vznikl náš svět? Jakým způsobem oběžné dráhy ovlivňují dynamiku celého vesmíru? Mohly by kosmické ohnivé bouře ohrozit život na Zemi? Vydejte se na výpravu hluboko do vesmíru a prozkoumejte jeho měsíce, planety i hvězdy. Pokračování fascinujícího seriálu Jak funguje vesmír kombinuje názory jednotlivých expertů se špičkovou digitální animací, využívá poznatky moderní astronomie a odhaluje skrytou podstatu kosmu. Uvidíte chladné sopky, galaktické mega bouře nebo asteroidy a komety bohaté na minerály. Zjistíte, jak tyto titánské síly a výjimečné úkazy zformovaly náš svět. Nebo dokonce že se díky nim můžeme dozvědět tajemství života nejen na Zemi, ale i jinde ve vesmíru.


3. 1., 20.00 – Johanka z Arku: Boží bojovnice

Spisovatelka a historička doktorka Helen Castorová se rozhodla prozkoumat život a smrt Johanky z Arku. Legendární hrdinka je výjimečnou postavou dějin. Stala se bojovnicí v dobách, kdy se všeobecně věřilo, že ženy nemohou a nedokážou bojovat, natož aby vedly celou armádu do války. Jenže Johance dodala sílu její víra a v dnešní době si více než kdy dřív dokážeme uvědomit, jakou moc to může mít. Po smrti se Johanka z Arku stala ikonou vhodnou takřka pro každého. Obdivují ji příznivci levice i pravice, katolíci i protestanti, tradicionalisté i feministky. Všechny mýty a legendy však pohřbily Johančinu skutečnou podstatu. Doktorka Helen Castorová se tedy ohlíží za tím, co zažívala chudá náctiletá dívka, které se podařilo dosáhnout něčeho zdánlivě nemožného.


3. 1., 22.00 – Martin Clunes: Manta na dosah

Martin Clunes se rozhodl splnit si dlouholetý sen a zaplavat si v moři s jedním z největších a nejzáhadnějších zvířat. Stejně jako je tomu u jiných potápěčů, i Martin touží potkat pod hladinou mantu, která patří k nejikoničtějším zvířecím druhům na naší planetě. V tomto dokumentárním filmu se jeho sen stává realitou. A to hned několikrát a na několika různých místech. Manta může být životu nebezpečná, ale třeba na Kajmanských ostrovech v Karibiku jsou tato stvoření zvyklá na turisty, a protože se nebojí blízkosti člověka, Martin dokonce dostane pusinku. Největší dobrodružství ale čeká na konci – v křišťálově čistých vodách v laguně na Maledivách má Martin na dosah ne jednu mantu, ale celý čtyřicetičlenný roj.


4. 1., 21.00 – Tajemství vůní (Levandule)

Nadměrná spotřeba, kácení pralesů, pesticidy, invazivní druhy a klimatické změny jsou největší hrozbou pro naši planetu a mají vliv také na biodiverzitu rostlin. Jsou mezi nimi i takové, které většinou známe jenom díky jejich vůni. Dohromady tvoří svět plný aroma a pokladnici čichových vjemů. Během několika staletí jsme se naučili jejich odér zachytit. V rukou mistrů vůní se z nich staly atraktivní parfémy. Jenže z původního umění se stal obří byznys, který spotřebuje obrovské množství materiálů. Výrobci parfémů proto začali bít na poplach. Větší i menší značky se podílejí na vývoji nových udržitelných zdrojů a podporují návrat k tradičním způsobům výroby. Na ochraně vzácných druhů rostlin koneckonců závisí jejich vlastní budoucí existence. V tomto seriálu se seznámíme s původními druhy rostlin a jejich dějinami, zjistíme, co je nejvíce ohrožuje, i odkud pocházejí. Zhluboka se nadechněte!


5. 1., 23.00 – Zvířecí klub rváčů II (1. díl)

Zvířata se vrací do ringu! Bitva mezi největšími, nejdivočejšími, nejnebezpečnějšími, ale často také nejvíce nečekanými soupeři z království zvířat pokračuje. Její účastníci pochází ze všech koutů světa. Jsou mezi nimi medvědi grizzly, orli skalní, tygři, nosorožci, hroši, divočáci, kojoti, ale i chobotnice, klokani, krabi, jezevci, rosomáci, mohutné sršně mandarínské, dikobrazi nebo dokonce kukačky kohoutí a koaly. Podívejte se na jejich adrenalinové střety napumpované testosteronem a dozvíte se řadu zajímavostí o taktice i skrytých zbraní, které by obyčejní lidští zápasníci nedokázali, ani nemohli využít. Vše je povoleno, protože v divočině jde o všechno. Hlavně o život!


6. 1., 20.00 – Jeden oceán (Zrození oceánu)

Vychutnejte si krásu oceánu, jeho ohromnou moc i okouzlující tajemství z bezprostřední blízkosti. Jeden oceán přináší pohled na podmořské vulkány vybuchující jen několik metrů od kamery i seznámení s nově objevenými bizarními životními formami. Každá epizoda je plná překvapení a vysvětluje, jakým způsobem jsou zdánlivě nekonečné prostory pod hladinou úzce provázané do podoby jediného ekosystému. Natáčelo se ve vysokém rozlišení v Austrálii, na Novém Zélandě, Africe, Středním východě, Evropě, Spojených státech a Kanadě. Jednotlivými díly provází vědci, kteří patří k nejnadanějším a nejcharismatičtějším na světě. Zatímco se sami dozvídají nové poznatky o životě v oceánu, snaží se porazit neúprosný čas a zjistit, jak bychom mohli tyto krásy zachránit pro budoucí generace.


6. 1., 21.00 – Pod hladinou (Vzhůru za dobrodružstvím)

Napínavý seriál zavede diváky na vzrušující dobrodružství na nejhlubší místa našeho světa obývaná tvory, které může vidět jenom málokdo. Jeho tvůrci se potopili na dno oceánů, jezer a řek, a díky tomu se jim podařilo objevit fascinující příběhy o trumfech a tragédiích lidstva. V každé epizodě uvidíte překrásnou přírodu a seznámíte se s fascinujícími zvyklostmi za humny i na nejodlehlejších místech planety. Nevyhnete se setkání s největšími masožravci na světě, prozkoumáte nedotčené pozůstatky války, a dokonce se stanete svědky zrodu nejmladší části světa. Tato série je fascinujícím dobrodružstvím pro novou generaci, ve které nechybí humor ani dojetí.


6. 1., 22.00 – Svědci paranormálních jevů III (Harpyje)

V roce1993 se Debra aTony Pickmanovi přistěhovali do sto let starého domu v kansaském Atchisonu. Debra byla těhotná, a proto jeden z pokojů upravili na dětský. Jejich pes však před pokojem stále štěkal. Syn Taylor po narození v noci velmi špatně spal a plakal. Debra s Tonym si povšimli, že světla v bytě blikají, cítili chlad a závany vzduchu, předměty v bytě se přemísťovaly. Debra jednou spatřila malé děvče. Pozvala si známou senzibilku, která jí řekla, že v domě je holčička jménem Sallie a má své místo v dětském pokoji. Debra se s duchem holčičky chtěla spřátelit a koupila jí panenku. Tony si naopak byl jistý, že je ohrožuje něco zlého. V noci ucítil, jak ho někdo uchopil za zápěstí a ráno našel na ruce vypálené otisky prstů. Rodinu navštívil tým televizního seriálu o nadpřirozených jevech a tajemná síla během natáčení znovu napadla Tonyho a způsobila mu zranění na břiše. Debra pátrala v historii domu a zjistila, že v něm nikdy žádná Sallie nebydlela. Uvědomila si, že nadpřirozená síla na sebe vzala podobu dívky, aby si ji získala. Během její nepřítomnosti se síla zhmotnila v ženskou postavu a škrtila Tonyho. Manželé se nakonec po roce odstěhovali. Dům zůstal dodnes prázdný.


7. 1., 20.00 – Archa Davida Attenborougha

Panda, tygr a orangutan jsou ohrožené druhy, které se často dostanou do novinových titulků. Ale co ostatní výjimečná zvířata na pokraji vyhynutí, jež potřebují zachránit? David Attenborough vybral deset podivných i úžasných nejdůležitějších a nejméně známých zástupců zvířecí říše, kterým by nejraději pomohl. Je mezi nimi štětinatec, macarát jeskynní nebo nosatka Darwinova. Jsou to zvířata s bizarní schopností adaptace a zvláštní historií. David prochází chodbami, knihovnami a archívy Přírodopisného muzea v Londýně a přitom se dělí o své myšlenky a názory na vyhynutí druhů. Vysvětluje, proč jsou jím vybraná zvířata tak důležitá, a přibližuje vynalézavou práci biologů z celého světa, kteří je pomáhají udržet při životě.


7. 1., 21.00 – Slůně a jeho ovce

Tohle je zvláštní příběh o neuvěřitelném přátelství slůněte, ovce a několika lidí. Slůně Themba přišlo o matku, když se nešťastnou náhodou zřítila z útesu. Tým ze záchranného centra v parku Shamwari slůněti pomohl. Jeho členové zasvětili dva roky tomu, aby se sloní sirotek mohl zase vrátit zpátky do volné přírody. Jejich životy se díky tomu navždy změnily. Themba se v centru skamarádil s výjimečně trpělivou a ochranářskou ovcí jménem Albert. Albert nikdy nepustil Thembu z dohledu a doprovázel ho i na dlouhých procházkách s ošetřovateli. Dělil se s Thembou o jeho oblíbené laskominy, a když se slůně zrovna rozhodlo vyválet se v prachu, Albert se k němu pokaždé ochotně přidal. Mezi těmi dvěma vznikl stejně pevný vztah jako kterékoli lidské přátelství.


7. 1., 22.00 – Faraonův posvátný poklad

Mladý francouzský archeolog Henri de Contenson našel před více než padesáti lety, 20. března 1952, dva záhadné zelené artefakty ukryté v jeskyni u Mrtvého moře. Ukázalo se, že jde o dva tisíce let staré měděné svitky, které patří k už dříve nalezené sérii Svitků od Mrtvého moře. Ty podle všeho napsali členové židovské klášterní sekty někdy v období mezi 150 lety před naším letopočtem a 68 lety našeho letopočtu. Ale pak se v roce 1996 objevil na scéně britský hutník Robert Feather, jenž si všiml některých zvláštních vlastností měděných svitků, které ostatní buď přehlíželi, nebo je nedokázali vysvětlit. Tento film odhaluje jejich fascinující tajemství.


7. 1., 23.00 – Cesta Vikingů

Vikingská válečná loď odrazila 1. července 2007 poprvé po 900 letech od břehů Dánska a vyplula na unikátní výpravu. Cíl: „objevit“ Británii a Irsko. Loď byla výsledkem čtyř desetiletí výzkumů a usilovných prací, na kterých se podíleli archeologové, historici i stavitelé. Protože použili pouze Vikingům známé nástroje a technologie, měli jistotu, že vytvořili přesnou repliku vikingské lodi. Díky tomu bylo vůbec poprvé možné zkoumat a zjistit, jakým způsobem se severským válečníkům dařilo překonávat tak ohromné vzdálenosti. Tvůrci snímku Cesta Vikingů získali exkluzivní přístup na palubu a byli u toho. Po šesti týdnech loď dorazila do přístavu v irském Dublinu. Její posádka trpěla podchlazením, mořskou nemocí, vyčerpáním, někteří utrpěli zlomeniny kostí a všichni se museli vypořádat se zlomenými stěžni, vysokými vlnami i hrozbou ztroskotání. Tisíce lidí přišly, aby je přivítaly jako hrdiny. Podařilo se jim totiž odhalit dávná ztracená tajemství vikingských stavitelů.

Začněte rok s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

premiérové bloky        20.00 – 22.00 hod.              22.00 – 24.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
úterý Po stopách historie Zvířata a my
středa Fascinující příroda Drsný svět
čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
sobota Úchvatná říše zvířat Odkazy dávných civilizací
neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 01. 01. 2017



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24132/vykrocte-do-noveho-dokumentarniho-roku-s-prima-zoom/