Eutelsat se dvěma novými programy ve velmi vysokém rozlišení z družic Hot Bird 13C a 13E
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 05.01.2017
Den před otevřením veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas, kde bude jedním z aktuálních trendů Ultra HD, společnost Eutelsat Communications oznámila spuštění dvou nových stanic Ultra HD na satelitech Hot Bird 13 a 13E na orbitální pozici 13° východně.


Vedle kanálu televize Fashion TV ve velmi vysokém rozlišení - FTV UHD, je Travelxp 4K celosvětově první cestovatelskou stanicí v módu 4K. Obě stanice uzavřely dlouhodobé vysílací smlouvy se společností Eutelsat, aby mohly využít významné pokrytí družice Hot Bird při šíření programu v kabelových sítích a v platformě IPTV v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe. Kanál FTV UHD zahájil vysílání dne 23. 12. 2016 na satelitu Hot Bird, kdežto stanice Travelxp 4K začíná se svým vysíláním v lednu 2017.

Obě stanice využívají systém HEVC (High Efficiency Video Coding) s barevnou hloubkou 10 bitů (1 bilión barev) ke kódování svého obsahu, který přenáší padesát snímků za sekundu. Silné image a vysoké povědomí o značce Fashion TV představují jedinečný kosmopolitní, moderní styl. Na této jedinečné pozici Fashion TV buduje stanici FTV UHD a díky originálním pořadům s tématikou módy, životního stylu a nových trendů ve vynikající kvalitě obrazu prosazuje nový televizní vysílací standard.


Parametry pro příjem FTV UHD:

družice Hot Bird 13C
orbitální pozice: 13° východně
transponder: č. 91
kmitočet: 12,539 GHz
polarizace: horizontální
norma: DVB-S2/8PSK; HEVC/UHD
Symbol Rate: 30000 kSymb/s
FEC: 5/6


Parametry pro příjem Travelxp 4K:

družice: Hot Bird 13E
orbitální pozice: 13° východně
transponder: č. 111
kmitočet: 10,727 GHz
polarizace: horizontální
norma: DVB-S2/8PSK; HEVC/UHD
SR: 30000 kSymb/s
FEC: 3/4

Stanice jsou vysílány s HDR (High Dynamic Range) a HLG (Hybrid Log Gamma)

Internet: www.eutelsat.de


S využitím zdroje: Satnews.de, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24151/eutelsat-se-dvema-novymi-programy-ve-velmi-vysokem-rozliseni-z-druzic-hot-bird-13c-a-13e/