Filmoví fanoušci vybrali do českých kin zázračný polský debut Poslední rodina
Autor: Aerofilms , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 11.01.2017
Českým vítězem třetího ročníku projektu Scope100 se stal polský snímek Poslední rodina. Stovka porotců z řad filmových nadšenců jej vybrala v konkurenci šesti dalších evropských filmů jako nejlepšího kandidáta pro českou kinodistribuci. Debut teprve dvaatřicetiletého režiséra Jana P. Matuszynskiho vypráví neuvěřitelný příběh slavného polského malíře Zdzislawa Beksińského a jeho rodiny.


Snímek, který deník Guardian označil za „ohromující portrét s dechberoucími hereckými výkony“ vstoupí do českých kin na jaře.

„Každým ročníkem projekt Scope100 v rámci evropského kontextu sílí a v roce 2016 se do něho zapojilo rekordních devět států. Máme radost, že v České republice každý rok přitáhne nové a svěží členy a zároveň si udržuje svou věrnou základnu zkušených porotců,“ říká Anna Lísalová ze společnosti Aerofilms, která projekt v České republice organizuje. Na snímku Poslední rodina, který od svého uvedení na festivalu v Locarnu sbírá nadšené ohlasy a ocenění po celém světě, porotci nejvíce ocenili jeho autenticitu, vynikající herecké výkony, mimořádnou práci s kamerou a lehkost, se kterou režisér divákovi komplexně zprostředkovává tři dekády v životě neobyčejného umělce, jeho syna a manželky.

Projekt Scope100 dává stovce vybraných filmových fanoušků šanci zvolit, jaký evropský snímek vstoupí do kinodistribuce a následně se podílet na jeho marketingové kampani při jeho uvedení. Cílem Scope100 je přinést nový pohled na proces distribuce nezávislých evropských filmů a aktivizovat publikum. Projekt se letos konal v devíti zemích, přičemž film Poslední rodina bral vítězství hned ve čtyřech z nich – České republice, Francii, Litvě a Rakousku. Islandský snímek Heartstone zvítězil v Portugalsku a Švédsku, v Polsku nejvíce nadchnul animovaný snímek Červená želva. Norští porotci poslali do svých kin německé drama 24 týdnů a v Maďarsku triumfovala francouzská studie končícího manželství After Love.


Členové Scope100 v průběhu listopadu a prosince vybírali z těchto snímků:

The Last Family (Polsko, 2016)
In The Blood (Dánsko, 2016)
The Apple of My Eye (Francie, 2016)
Orphan (Francie, 2016)
After Love (Francie / Belgie, 2016)
Godless (Bulharsko / Dánsko / Francie, 2016)
Indivisible (Itálie, 2016)


Kateřina Dvořáková, PR & Marketing, Aerofilms

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24172/filmovi-fanousci-vybrali-do-ceskych-kin-zazracny-polsky-debut-posledni-rodina/