Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 06:04:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Antonín Kalina a děti, které čekala smrt

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 12.01.2017




Stanislav Motl odkrývá neuvěřitelný příběh věčného bouřliváka, třebíčského rodáka, který v pekle buchenwaldského koncentračního tábora dokázal uchránit více než tisícovku židovských dětí.


Zachránil více lidí než sir Nicolas Winton a přibližně tolik, co Oskar Schindler. Přesto ho takřka nikdo nezná. Neuvěřitelný a přitom skutečný příběh Antonína Kaliny, kterému za svůj život vděčí přes tisíc vězňů koncentračního pekla zvaného Buchenwald, odkrývá novinář a spisovatel Stanislav Motl v novém dokumentu České televize. Děti Antonína Kaliny v režii Pavla Dražana připravila Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové.

V mrazivém větru a v minus dvaceti pochodoval tři dny. Pak nastoupil do vlaku. Ve vagonu bylo metr sněhu a tolik lidí, že se dalo stěží stát. Do Buchenwaldu dorazil tehdy dvanáctiletý Naftali Duro Fürst vyčerpaný a nemocný. Další pochod by znamenal jistou smrt. Z jejího chřtánu ho vytrhl Antonín Kalina. „Řekl, pojď s námi a já zařídím, že i bratr přejde k nám do bloku,“ vzpomíná v dokumentu Naftali Duro Fürst.

Antonín Kalina všechny děti ukrýval v bloku č. 66. Jejich židovská jména měnil na árijská. Před kontrolními návštěvami Němců je chránil nápis „tyfus“ na dveřích a před vyhladověním dospělí zajatci, kteří se s nimi dělili o jídlo. Rafinovaných úskoků a lstí vůči věznitelům používal Kalina nepřeberně. „Ani Schindler, ani Winton na rozdíl od Kaliny nenasazovali při zachraňování dětí svůj život. Antonín Kalina chodil s kůží na trh každý den. Sám byl vězněm. Navíc v koncentračním táboře, kde měl každý co dělat, aby zachránil sám sebe, natož někoho druhého. Navzdory tomu zařídil, aby přežila tisícovka dětí,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková.

Antonín Kalina se narodil v chudinské čtvrti Třebíče, měl dalších devět sourozenců a odjakživa pro strach uděláno. Byl nepřehlédnutelný živel a rebel. Slyšet o něm bylo už na sklonku 30. let. „Jenom v roce 1935 bylo na Antonína Kalinu podáno na 38 žalob. Hlavně za svolávání nepovolených shromáždění. Několikrát se ocitl ve vězení,“ zjistil o něm Stanislav Motl. Jako politický vězeň se tak do koncentračního táboru dostal jako jeden z prvních – už v roce 1939. „Když začaly přicházet transporty z východu, Antonín Kalina si všiml, že v každém z vlaků je vždy dvacet až padesát dětí. Jako zkušený vězeň dobře věděl, že pokud děti zůstanou bez pomoci – nemají žádnou šanci,“ Stanislav Motl dodává.

Většina z těchto dětí viděla umírat své rodiče. Všechny působily staře a tvářily se pořád vážně, smát se totiž už zapomněly. Když dospěly, samy na Antonína Kalinu upozornily. „Ti, co za svůj život vděčí Antonínu Kalinovi, jsou dnes roztroušeni po celém světě. A jsou mezi nimi skutečně významné osobnosti, dokonce dva nositelé Nobelovy ceny: Elie Wiesel za mír a Imre Kertész za literaturu,“ říká dramaturg Martin Červenka. Možná to bylo jeho nebývalou skromností, možná dobou, v každém případě se Kalinovi zaslouženého uznání dostalo až posmrtně. Státní vyznamenání v podobě Medaile za zásluhy a titul Spravedlivý mezi národy náležející lidem nežidovského původu, kteří chránili Židy během druhé světové války. O třebíčském rodáku vydal v roce 2013 publicista Stanislav Motl knihu, vypátral jak zachráněné lidi, tak i jeho příbuzné. Spolu s nimi na dokumentárním snímku spolupracoval. Natáčelo se u nás, na Slovensku, v Německu i v Izraeli.

S Antonínem Kalinou existuje videozáznam, který s ním v roce 1988 pořídily dvě americké publicistky. Díky filmu Děti Antonína Kaliny teď není třeba jet ho zhlédnout až do Muzea Holocaustu ve Washingtonu, stačí si v úterý 24. ledna ve 20:55 naladit program ČT2.


Kristina Kačmarská, specialista - komunikace, Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.01.2017 • Amerika, Mexiko, Irák, Irán a teď i Polsko - seriál První republika dobývá další publikum
11.01.2017 • Objektiv objevuje svět už 30 let - k výročí dostane celoroční speciál
11.01.2017 • Nový GEN – Galerie elity národa - začne portrétem Hany Zagorové, další díly točí David Černý či Jiří Mádl
10.01.2017 • Lída Baarová se stala nejsledovanějším filmem poslední dekády
09.01.2017 • Skupina Nova minulý týden zaujala více než 36,5 % diváků
07.01.2017 • Show Jana Krause – 11. 1. 2017

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist