Satelit Eutelsat 172B byl dokončen a čekají jej poslední testy
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 24.01.2017
Včera, v pondělí 23. 1. 2017 informovala společnost Airbus Defence and Space, že nový satelit Eutelsat 172B byl nyní zkompletován na satelitním montážním zařízení Airbus v Toulouse. Je prvním, v Evropě zkonstruovaným, plně elektrickým, vysoce výkonným telekomunikačním satelitem. Družice, která byla konstruována pro mezinárodního satelitního provozovatele Eutelsat, bude nyní podrobena posledním testům a potom přesunuta do Kourou (Francouzská Guayana), kde v dubnu 2017 má být vynesena do vesmíru na palubě rakety Ariane 5.


Eutelsat 172B je první vysoce výkonný satelit v třítunové třídě. Hmotnost při startu má 3500 kg a disponuje elektrickým výkonem 13 kW. Vysoce inovativní satelit bude vykonávat tři užitečné funkce, se kterými společnost Eutelsat může zlepšit poskytování služeb v asijsko-pacifickém regionu: pásmo C, obvyklé pásmo Ku a pásmo vysokou propustností (High-Throughput), které nabídne širokopásmové připojení cestujícím na trasách přes Pacifik.

Eutelsat 172B je založen na vysoce spolehlivé satelitní platformě Eurostar E3000 společnosti Airbus Defence and Space v nejnovějším evolučním stupni s elektrickým orbitálním zdvihem EOR (Electric Orbit Raising). Tato verze využívá pro počáteční zdvih na oběžnou dráhu a všechny další manévry na cílové oběžné dráze výhradně elektrický pohon. Úspora hmotnosti díky této technologii umožňuje levnější dopravu satelitu ve spodní části rakety Ariane 5, plánované pro lehčí satelity s dvojí startovací pozicí rakety.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24234/satelit-eutelsat-172b-byl-dokoncen-a-cekaji-jej-posledni-testy/