EBU přivítala dohodu Evropské unie o pásmu UHF
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 29.01.2017
Evropská vysílací unie EBU (European Broadcasting Union) uvítala hlasování výboru Evropského parlamentu pro průmysl (European Parliament’s Industry Committee) o dlouhodobé budoucnosti kmitočtů UHF. Hlasování potvrzuje meziinstitucionální dohodu o přístupu ke spektru UHF pro kmitočty nižší než 700 MHz pro pozemní televizní vysílání nejméně do roku 2030.


Veřejnoprávní media zpřístupňují své kanály ve všech televizních platformách – DVB-T, satelit, kabelové sítě a sítě IP, uvedla EBU. Vysílání DVB-T, které se opírá o pásmo UHF, přesto zůstává nejúčinnějším prostředkem, aby občanům zajistilo přístup k volně přijímatelné (FTA) televizi a také asi 250 miliónů diváků v Evropě přijímá své televizní programy prostřednictvím DVB-T.

Text odmítá myšlenku dát přístup ‘downlink-only’ pro mobilní operátory v pásmu pod 700 MHz, což původně navrhovala Evropská komise. Tento postup by vytvořil dlouhodobou nejistotu pro budoucí inovace a investice do televizní distribuce FTA (free-to-air).

Členské státy EU také budou moci flexibilně stanovit vyklizení pásma 700 MHz pro mobilní využití do roku 2022, spíše než do roku 2020, jestliže to bude nezbytné a odůvodněné.

Očekává se, že konečný text rozhodnutí o využití kmitočtového pásma 470 - 790 MHz v Evropské unii bude publikován v dubnu, krátce po formálním schválení textu plenárním zasedáním Evropského parlamentu v průběhu března 2017.


S využitím zdroje: Colin Mann, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24252/ebu-privitala-dohodu-evropske-unie-o-pasmu-uhf/