Seznamte se: Nová parabolická satelitní anténa Emme Esse 8085M
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 15.06.2007
Nejlepší zesilovač je anténa – platí už od počátku příjmu na všech frekvencích radiových vln. U satelitní techniky toto rčení platí dvojnásob, protože u satelitní antény se na kvalitě příjmu projeví nejen velikost účinné plochy – která má samozřejmě velký vliv na zisk (zesílení) antény, ale také vlastní konstrukce – tuhost, tvarová stálost a přesnost zaměření feedhornu LNB do ohniska (spolu s přesně vypočtenou hodnotou f/D).

Italské paraboly, aspoň ty, které se dováží na náš trh, mají velmi dobrý zvuk pro své kvalitní provedení, dokonce i DIGI TV přestala šetřit a experimentovat s dodávkami levných, ale ne moc povedených antén, které dělaly starosti montážníkům při nastavení, a obrátila se též na italského výrobce.

Pokud se u nás řekne italská ofsetka, každého asi napadne drahá, ale výborná parabola Gibertini, a pak také parabola firmy Emme Esse, která je levnější, ale také kvalitní.

Nyní k nám dováží opavská firma TIPA (jinak známá i receivery a komponenty Golden Interstar a kabely Nordix) nový typ ofsetové paraboly Emme Esse 8085M nejuniversálnějšího rozměru 85x90 cm. Tato velikost je vhodná jak pro multifeed (pro 2-4 LNB), tak i k motorickému natáčení na všechny u nás běžně dostupné a sledovatelné družice.

Nový typ vychází z paraboly 8085S, ale má pevnější držák konvertoru, širší rameno a k utažení nyní slouží křídlaté matice (viz foto). Konstrukce je dostatečně tuhá, ale přitom poměrně lehká, sestavená bez LNB váží 5,3 kg, což nebude činit problém žádnému motoru pro ofsetové paraboly. Dodává se ve třech barevných provedeních - světle šedá, tmavě šedá a červená. O velmi dobré kvalitní povrchové úpravě svědčí záruka na barvu, která je 5 let.


Základní katalogové údaje paraboly Emme Esse 8085M:

Materiál: Al
Velikost: 85,5 x 91,0 cm
Velikost pracovní plochy: 82,5 x 88,0 cm
Zisk (v pásmu 12GHz): 39,5dB
Tloušťka konzoly: 30-60 mm
Šířka LNB: 23-40 mm
Účinnost: 69%
Max. elevace 15-52 stupňů
Hmotnost: 5,3 kg
Zatížení větrem při 120km/h: 70,8kg


První dojmy, které jsme získali u dvou parabol s typovým označením 8085MS (bílá barva) a 8085MGS (tmavě šedá) jsou velmi dobré. Parabola má velmi stabilní provedení, oproti předchozímu typu má pevnější držák LNB ("labuť"), do kterého jde schovat bez problémů i více koaxiálních kabelů (např. čtyři pro quad či quatro LNB). Také křídlaté matky se velmi dobře hodí při experimentování s ručním nastavením na různé družice např. při testech LNB.

Bohužel však nelze použít stejný multifeed, jaký byl dodáván k předchozímu typu 8085SC – místo dvou šroubů k uchycení koncovky držáku LNB je zde jen jeden šroub. Lze ale použít universální "brýle", anebo se poinformovat u prodejce na multifeed pro tento nový typ. Cenu této paraboly i ostatních produktů Emme Esse v nabídce společnosti TIPA zjistíte na adrese www.tipa.eu/Default.asp?EXPS=emme.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2430/seznamte-se-nova-parabolicka-satelitni-antena-emme-esse-8085m/