Satelitní operátor Intelsat zřejmě bude mít nového majitele
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 19.06.2007
New York/Londýn 18. června (ČTK) - Největší světový komerční satelitní operátor Intelsat Ltd. možná bude mít nového majitele. Informovaný zdroj dnes agentuře Reuters oznámil, že soukromá investiční skupina BC Partners má dohodu o koupi Intelsatu na dosah. Cena bude pět miliard dolarů, přičemž BC Partners převezmou i 11 miliard dolarů dluhů.

Pokud se taková transakce uskuteční, půjde o největší akvizici v 18leté historii BC Partners a její první převzetí americké firmy. Naposledy BC Partners kupovali španělskou společnost Amadeus poskytující technologie firmám v cestovním ruchu a německého operátora kabelových služeb Telecolumbus.

Intelsat provozuje 51 satelitů a pronajímá jejich kapacity televizním společnostem. Zájem o jeho služby roste díky rodící se poptávce po televizním obrazu s vysokým rozlišením a rychlejšímu internetovému přenosu. Poslední dva roky jsou ale satelitní operátoři pod konkurenčním tlakem kabelových firem, jimž výrazně roste klientela díky nabídce videa, telefonu a rychlého internetu.

Intelsat patří čtyřem soukromým investorům Apax Partners, Permira, Apollo Management a Madison Dearborn Partners, kteří ho koupili v roce 2004 za 3,1 miliardy dolarů. Intelsat se stal největším satelitním operátorem loni v červenci, když koupil rivala PanAmSat za 3,2 miliardy dolarů.

BC Partners, Apax, Apollo a Permira se k věci odmítly vyjádřit. V Madison Dearborn a Intelsatu nebyl nikdo k zastižení, napsala agentura Reuters.


Ilustrační foto: uplink Intelsatu ve středních Čechách - autor: Václav Hrubec

Zdroj: ČTK, pok, mha, Česká média, (BoJ), 18.6.2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2432/satelitni-operator-intelsat-zrejme-bude-mit-noveho-majitele/