Arianespace vypustila družice Sky Brazil a Telkom 3S
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 15.02.2017
V noci na dnešek, dne 14. 2. 2017 vypustila společnost pro starty raket Arianespace dvojici satelitů na oběžnou dráhu. Den předtím, v pondělí 13. 2. byla raketa Ariane 5 přemístěna z budovy konečné montáže kosmodromu na odpalovací zónu ELA-3 ve Francouzské Guyaně, odkud proběhl start v 18:39 hodin místního času, což bylo 22:39 hod. SEČ.


Raketa umístila na geostacionární dráhu dva satelity. Prvním z nich je Sky Brasil-1, který byl umístěný v horní části nosného prostoru rakety byl vypuštěn během letu jako první. Satelit byl vyvinutý pro využití společností DirecTV Latinská Amerika, která je pobočkou AT&T/DirecTV. Hmotnost družice je 6000 kg. Satelit má rozšířit vysílání DTH (direct-to-home) ve vysokém rozlišení pro Brazílii. Dodala jej firma Airbus Defence and Space v Toulouse (Francie) a využívá satelitní platformu výrobce Eurostar E3000.

Družice Telkom 3S, umístěná v dolní části nosného prostoru rakety, byla vypuštěna do 40 minut po startu rakety Ariane 5. Její hmotnost je 3550 kg a byla navržena pro poskytování televizního vysílání ve vysokém rozlišení, mobilní telekomunikace a internetové aplikace pro firmu Telkom Indonésie. Zajistí pokrytí signálem pro Indonésii a jihovýchodní Asii. Bude umístěna na oběžné dráze v rámci smlouvy "na klíč" se společností Thales Alenia Space, která ji zkonstruovala v Toulouse a Cannes (Francie) a využívá platformu Spacebus 4000B2.

Start, označovaný jako let VA235 v číselném systému startů společnosti Arianespace, je jednou z až dvanácti letošních plánovaných misí na kosmodromu, které uskuteční společnost Arianespace s těžkotonážní raketou Ariane 5, střednětonážní raketou Sojuz a lehkotonážní raketou Vega.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24333/arianespace-vypustila-druzice-sky-brazil-a-telkom-3s/