Satelit ViaSat-2 plánován na podzim 2017
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 16.02.2017
Společnosti Eutelsat a ViaSat mají brzy podepsat smlouvu o společném podnikání, která bude nakonec zahrnovat využití satelitu ViaSat-3 a stávajících širokopásmových satelitních služeb Eutelsat v pásmu Ka. Další satelit společnosti ViaSat, ViaSat-2, má být vypuštěn asi 25. 4. 2017 a nabídne vysílání pro Severní Ameriku. Existující služby ViaSat využívá 675 tisíc zákazníků v domácnostech (to je méně než v předchozím roce, kdy to bylo 687 tisíc uživatelů), avšak meziroční nárůst tržeb byl 13 % a ARPU (průměrný příjem na klienta) 63,11 amerických dolarů.


Společnost ViaSat také plánuje několik vysokokapacitních širokopásmových družic (s designem třídy ViaSat-3). Jeden satelit bude určen pro služby v Evropě, na Blízkém východě, v Africe a bude předmětem smlouvy o společném podnikání s firmou Eutelsat. Druhá družice nabídne služby pro regiony Asie a Austrálie.

I když nárůst počtu předplatitelů a příjmů je prvořadým cílem pro společnost ViaSat, nový satelit je také zaměřen na využití v letecké dopravě pro zábavu a širokopásmové připojení DTS (direct-to-seat) pro cestující leteckých společností. Firma ViaSat nedávno oznámila uzavření významného kontraktu s americkou leteckou společností American Airlines, která souhlasila s instalací služeb ViaSat ve svých nových letadlech 737 MAX a s vybavením 500 letadel své domácí flotily službami ViaSat Exide v leteckém provozu.

Letecké služby ViaSat nyní poskytuje 555 komerčních letadel a předpokládá se, že dalších 750 letadel by těmito službami mělo být vybaveno do roku 2019.


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24334/satelit-viasat-2-planovan-na-podzim-2017/