SRG SSR obnovuje dlouhodobou smlouvu s operátorem Eutelsat - vysílání programů HD z družic Hot Bird na 13° východně
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 24.02.2017
Včera, ve čtvrtek 23. 2. 2017 satelitní provozovatel informoval, že švýcarská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost SRG SSR pokračuje ve své dlouholeté úmluvě na orbitální pozici Eutelsat Hot Bird a s firmou Eutelsat Communications obnovila dlouholetou smlouvu na pronájem transponderu. Tento je doplněn druhým transponderem, na který již existuje dlouholetá smlouva o pronájmu.


SRG SSR využívá dva transpondery družice Hot Bird pro exkluzívní vysílání sedmi programů (RTS Un, RTS Deux, SRF 1, SRF zwei, SRF info, RSI LA 1, RSI LA 2) v kvalitě HD pro domácnosti ve Švýcarsku, které v této zemi nemohou přijímat programy z vysílačů pozemní televize a pro švýcarské státní občany žijící v zahraničí.

Kapacity budou využity i pro služby HbbTV a vysílání 26 veřejnoprávních rozhlasových stanic. Od února 2016 šíří SRG SSR své televizní programy pro domácnosti se satelitním přijímačem z družice Hot Bird 13° východně už jen ve vysokém rozlišení.

Zvláštní uspořádání tří výkonných satelitů Hot Bird na orbitální pozici umožňuje rozmanitou nabídku více než 1000 televizních stanic. Trend směrem k vysokému rozlišení na této pozici se výrazně zrychluje. V posledních dvanácti měsících se zvýšila nabídka HD stanic o 25 % na více než 250 programů a družice Hot Bird se proměňuje na centrum pro exkluzívní placenou televizi a volně přijímatelné programy v HD kvalitě.

V současnosti z této pozice je pokryto signálem více než 135 miliónů domácností s televizorem v Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe - přímo ze satelitní antény (DTH) a nepřímo z kabelových sítí, z platformy IPTV, ze sítí DVB-T a společných přijímacích zařízení (STA).


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24369/srg-ssr-obnovuje-dlouhodobou-smlouvu-s-operatorem-eutelsat-vysilani-programu-hd-z-druzic-hot-bird-na-13-vychodne/