MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 1.část
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.03.2002
Při testování DVB PCI satelitní karty Technisat SkyStar 1 jsem chtěl maximálně využít jejího kvalitního hardware a tak jsem procházel internet, hledaje nějaký další uživatelský software. Ne, že by přiložené programy nebyly pro běžné sledování TV, rádií a stahování internetových dat ze satelitních transponderů vhodné. Naopak, mile mne překvapila jejich stabilnost, rychlost načítání a hlavně výsledná kvalita grabování sledovaných pořadů – tedy nahrávání na hard disk počítače. Ale možná jste už slyšeli o programu MultiDec, tedy softwarového dekodéru, kde dnešní běžný domácí počítač zastane funkci CAM i smart cards. Přeloženo do srozumitelné mluvy: CAM = přístupový dekodovací modul pro některé používané kódovací systémy a smart cards = přístupové karty s oprávněním pro sledování určitého paketu digitálních stanic.

Ano, nikdy v minulosti nebyla satelitní televize ve vašem PCčku tak dostupná. Včetně atraktivních placených televizních stanic. Co k tomu potřebujete? Vhodnou interní satelitní kartu pro příjem digitálních programů, parabolu, konvertor, moderní počítač, odpovídající software a aktuální knihovny a klíče k otevření placených paketů. Co za to obdržíme? Kolem tří stovek kvalitních kanálů zahraniční televize všech tematických žánrů, od sportovních přenosů přes filmové kanály na přání, dětské a hudební stanice, tematické programy pro životní styl až po tvrdou erotiku, přístupnou non stop po celý den. A to bez předplatného a pravidelných, či jednorázových poplatků. Jediným omezením je možná to, že se nejedná o pořady, vysílající v našem mateřském jazyce, ale s tím se musíme při lovu na orbitu smířit. Možná nám to dokonce pomůže k rozšíření si svých jazykových znalostí. Nezní to lákavě?

Určitě ano, takže se podíváme na nutný hardware a jdeme dekódovat! První nutnou podmínkou je mít ve svém počítači vhodnou digitální satelitní kartu. Vyzkoušené jsou tyto typy: WinTV DVB-s firmy Hauppauge, Galaxis/Siemens DVB-s, TechnoTrend DVB-s a Technisat SkyStar 1. Tyto karty většinou používají procesor Philips řady SAA 7146. Naopak nelze použít DVB PCI kartu Technisat SkyStar 2, která se dodává jako dotovaná s předplatným satelitního internetu Europe Online. Ta je osazena procesorem B2C2, se kterým si dekódovací software MultiDec nerozumí. Proto, než si pořídíte nějakou DVB kartu, přesvědčete se nejdříve, jaký má procesor, abyste nebyli později zklamáni. Skutečně záleží zejména na typu procesoru, protože jsou na trhu různé OEM karty dodávané pod jiným označením, jak originál. Například mnou testovaná karta byla označená jako Technisat SkyStar 1, ale na tuneru byla nálepka WinTV-DVB-s, Copyright 1999 Hauppauge Computer Works, Inc. A pod Windows se detekovala jako síťový adaptér Technotrend AG. Jest-li z toho nemáte v hlavě zmatek, tak postoupíme dál.

Jaký počítač je vhodný? Modernější multimediální, od zhruba Pentia 300 výše, nebo případného ekvivalentu AMD s funkčním operačním systémem Windows 98/ME/2000/XP. Samozřejmě čím rychlejší máte procesor a více operační paměti, tím lépe a kvalitněji se vám povedou případné nahrávky pořadů na hard disk. Pro pouze softwarové dekódování to ale zase není až tak rozhodující.

DVB kartu rozchodíme na přibaleném uživatelském software a nastavíme parabolu na některou vhodnou družici, například na Astru, Hot Bird, Sirius či Thor. Satelitní karty s přepínačem DiSEqC 1.0 umožňují připojit až čtyři konvertory. Tyto družice jsem vybral proto, že jsou na nich vysílané placené pakety v kódu Irdeto/Betacrypt, Seca/Mediguard a Viaccess, se kterými si software MultiDec poradí.

Tak, hardware už máme správně vybraný a nainstalovaný a konečně se dostáváme k vlastní instalaci a použití dekódovacího programu MultiDec 8.X. Ale to až v dalším pokračování…

Na Slovensku Skystar1 dostanete na www.satshop.sk v oddelení SAT internet
.

<< Předchozí část                Další část >>


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/244/multidec-8-x-aneb-prenechte-dekodovani-svemu-pocitaci-1-cast/