Seznamte se: Nová řada Xpeed receiverů Golden Interstar
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 28.06.2007
Opavská společnost TIPA, která u nás zastupuje výrobce satelitní techniky Golden Interstar, představila na letošním veletrhu Amper v Praze novou řadu receiverů Xpeed. Ty posunují populární receivery řady Golden Interstar o stupeň výš použitím velmi rychlého procesoru NEC UPD61217 a řadou nových funkcí. Nyní už jsou tyto přijímače běžně v prodeji, a tak si je přiblížíme trochu podrobněji.


Jako novinka u receiverů GI je vestavěný USB vstup, který najdeme na čelní stěně pod odklopným víčkem. Pomocí tohoto vstupu a USB flash memory (memory stick) můžeme nahrát do přijímače nový firmware během pěti sekund! Z USB memory můžeme přehrávat prostřednictvím receiveru na televizoru také MP3 nahrávky, nebo obrázky a fotografie ve formátu JPG apod.

Na zadní panel receiveru přibyly konektory komponentního výstupu (Y/Pb/Pr) pro LCD a plazmové TV.

Také menu receiverů doznalo změn. Uživatele určitě zaujme funkce PIP (Picture in Picture – obraz v obraze), kdy můžeme v reálném čase sledovat dva programy z jednoho transponderu. Druhý běží v menším čtverci v rohu obrazovky, jehož umístění můžeme libovolně změnit. Nové jsou i funkce pro korekci obrazu v menu přijímače. Nyní si můžeme individuálně nastavit kontrast i jas obrazu podle okolních světelných podmínek a možností zobrazovací jednotky.

Další „vychytávkou“, se kterou jsme se v jednotunerových satelitních receiverech bez harddisku asi nesetkali, je funkce Time shift, která umožňuje nahrát do vestavěné paměti o velikosti 256 MB cca 15-30 sekundovou sekvenci z právě sledovaného pořadu a tu si pak zpětně přehrát. Tato funkce určitě potěší fotbalové či hokejové fanoušky, kteří si mohou jednoduše nahrát gólovou akci a tu si pak vzápětí přehrávat a rozebírat.

Změn je ale více, vrátíme se k nim v podrobných testech jednotlivých modelů. Podobně jako u předchozí modelové řady se jedná o dobře vybavené přijímače s uživatelsky přívětivým ovládáním a s plnou podporou češtiny a slovenštiny v menu, teletextu i v EPG (se správnou diakritikou i v platformách UPC Direct a CS Link).

Kromě dobré softwarové podpory výrobcem jsou na internetu dostupné i firmware pro emulaci a pro úpravu vestavěné čtečky z Conax na CryptoWorks anebo UCAS (universální čtečka). Musíme ale upozornit, že neautorizovaný přístup k programům je dnes i u nás trestně postižitelný a po brzkém dokončení výměny přístupových karet na CS Link a Sky Link skončí možnost emulace i u těchto platforem.


Společnost Golden Interstar vyrábí receivery řady Xpeed v základní a menší skříňce (Class) v těchto provedeních:

GI-S801 Xpeed - FTA receiver bez vestavěného dekodéru a CI slotů pro příjem volných programů

GI-S805 CI Xpeed – receiver se dvěma CI (Common Interface) sloty pro vložení dekódovacích modulů podmíněného přístupu (CAM) pro příjem kódovaných programů

GI-S770 CR Xpeed – receiver se čtečkou – vestavěným dekodérem Conax

GI-S780 CRCI Xpeed – receiver se čtečkou – vestavěným dekodérem Conax a dvěma CI (Common Interface) sloty pro vložení dekódovacích modulů podmíněného přístupu (CAM) pro příjem kódovaných programů

GI-T/S870 CRCI Xpeed – receiver combo s tunerem pro satelitní (DVB-S) příjem a tunerem pro příjem digitální terestrické televize (DVB-T), se čtečkou – vestavěným dekodérem Conax a dvěma CI (Common Interface) sloty pro vložení dekódovacích modulů podmíněného přístupu (CAM) pro příjem kódovaných programů.


V současné době testujeme v redakci satCentrum tři zástupce této nové řady – satelitní receivery GI-S770 CR Class, GI-S801 Class a GI-S780 CRCI a v nejbližší době k nim přibude combo receiver GI- T/S870 CRCI, který vezeme příští týden do severních Čech na Děčínsko k vyzkoušení příjmu pozemní digitální televize z vysílače Buková hora.


Výběr z parametrů receiverů Golden Interstar řady Xpeed:

MPEG-2 Digital & plně DVB kompatibilní
Vstupní frekvence 950 ~ 2150 MHz
Vstupní Symbol Rate: 1 – 45 Msymb/s
FEC dekodér:1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8
1 LNB vstup (F-Type), průchozí smyčka pro další přijímač
6000 programů TV & Radio
Podpora až 1000 transpondérů
Procesor NEC UPD61217 (32 bit@284 MIPS)
DDR S-DRAM: 32 MB
Flash Memory: 2MB
Super rychlé přepínání mezi programy
Super rychlé vyhledávání kanálů ze satelitu
Jednoduchá a rychlá instalace
EPG pro obrazové informace o pořadech s korektní češtinou a slovenštinou
Titulky & Teletext podpora v OSD & VBI
Rodičovský zámek a programování časování programů
Multijazyčné menum včetně češtiny a slovenštiny
Zoom
Multipicture (zobrazení až 16 programů naráz)
PIP v reálném čase (programy na jednom transponderu)
Time shift (cca 15-30 s)
Podpora natáčecích zařízení s DiSEqC 1.0 & 1.2, 1.3 (USALS) kompatibilní
Upgrade firmware přes konektor RS232 z PC do přijímače, nebo z přijímače do přijímače
Upgrade firmware přes konektor USB
Uživatelsky jednoduché a přívětivé menu na obrazovce
A/V výstupy: 2 konektory SCART (1 v provedení Class), 2x CINCH Audio a 1x CINCH video výstup, S/PDIF digital audio výstup, komponentní výstup Y/Pb/Pr pro LCD a plazmové TV, RF modulátor (21.-69.k PAL G/I/K, NTSC M), nastavitelný v menu přijímače.
Hry
Rozměry (š x hl x v): 340 x 240 x 60 mm anebo 260 x 215 x 44 mm (Class)
Hmotnost: do 2 kg
Spotřeba: max 25 W, v pohotovostním (Stand By) režimu do 8W

Receivery řady Xpeed i ostatní přijímače pro satelitní a digitální terestrický příjem, konvertory, motory, DiSEqC přepínače a další příslušenství značky Golden Intrestar dováží, servisuje a malo i velkoobchodně prodává TIPA, spol. s.r.o. v Opavě, www.tipa.eu, na Slovensku pak RTV Elektronics, s.r.o. v Trenčíně, www.golden-interstar.sk.


Pokračování příště

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2442/seznamte-se-nova-rada-xpeed-receiveru-golden-interstar/