Proč chybí Nova v digitálu z Bukové hory?
Autor: Lukáš Polák , e-mail: lucky(dot)boy(at)volny(dot)cz Přidané: 01.07.2007
Den před plánovaným startem bylo včera zahájeno pozemní digitální vysílání (DVB-T) z Bukové hory. Diváky ovšem čekalo nepříjemné překvapení. Jeden z plánovaných programů, televize Nova, která by měla být v této oblasti hlavním tahounem, v nabídce chyběl. Multiplex A tak v této lokalitě obsahuje pouze kanály ČT a rozhlasové stanice ČRo. Protože bylo vysílání zahájeno o den dříve, diváci se domnívali, že bude Nova do nabídky zařazena dodatečně ještě v průběhu včerejška nebo dneška. Jak to však vypadá, lidé si budou muset v této lokalitě na komerční jedničku ještě nějakou dobu počkat (ještě dnes v 8 hod 30 minut Nova nevysílala).

V sobotu jsme se snažili kontaktovat tiskovou mluvčí televize, Veroniku Šmítkovou, bohužel však nebyla k zastižení. Zavolali jsme proto Jakubovi Bieleckimu ze společnosti Madison PA, která poskytuje Radiokomunikacím tiskový servis. Ten nám potvrdil, že jakýsi problém v této lokalitě je a novináři by s ním měli být podle jeho slov seznámeni prostřednictvím tiskové zprávy pravděpodobně ještě v neděli (tedy dnes).

Podle neoficiální informace, kterou jsme obdrželi z Radiokomunikací z Úseku vysílacích služeb (ÚVS), by se mohlo jednat o nedořešené podmínky pro digitální vysílání v této lokalitě mezi Novou a Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). „O co se přou, nevím, ale na vysílači máme Novu zakázáno pouštět,“ prozradil náš zdroj z ÚVS. Ústecko přitom není první lokalitou, kde byl s touto komerční televizí problém – loni se vyskytly potíže se spuštěním digitálního vysílání na Domažlicku. Nova do multiplexu vstoupila dodatečně až po téměř dvou měsících, kdy odůvodňovala možnost zde vysílat získáním povolení od RRTV.

Lukáš Polák, redaktor webu satCentrum; 8:30 h

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2445/proc-chybi-nova-v-digitalu-z-bukove-hory/