Satelit SES-15 už dorazil na francouzský kosmodrom, ze kterého bude vypuštěn do vesmíru
Autor: SES/Grayling , e-mail: info@grayling.com Přidané: 20.03.2017

Společnost SES (Pařížská burza NYSE Euronext a Lucemburská burza: SESG) oznámila, že satelit SES-15 byl úspěšně přepraven do Evropského vesmírného centra, které se nachází v Kourou ve Francouzské Guyaně. Už brzy zde završí svou pozemskou pouť a bude vypuštěn do vesmíru na palubě rakety Soyuz.


Satelit SES-15 navrhla a zkonstruovala společnost Boeing. Jedná se o první hybridní satelit společnosti SES, který kromě širokých paprsků v Ku-pásmu zajistí vysokou propustnost v Ku- a Ka- pásmech díky HTS (High Throughput Satellite) technologii. Satelit je vybavený elektrickým systémem pohonu, který použije na umístění a občasnou korekci kurzu satelitu na oběžné dráze po dobu jeho využívání. Satelit zároveň disponuje kapacitou pro systém WAAS (Wide Area Augmentation Systems) – tento systém zpřesňuje navigaci GPS, který je financovaný americkou vládou.

SES-15 je zároveň prvním ze tří hybridních satelitů (kombinuje široký paprsek s technologií HTS), které budou poskytovat optimalizované a flexibilní pokrytí pro významné globální poskytovatele konektivity a zábavy. Kapacitní možnosti satelitu bude možné využít také v dalších službách náročných na objem dat ve vládním sektoru, námořnictvu a také pro poskytovatele VSAT služeb.

Satelit SES-15 ponese 16 transpondérů v Ku-pásmu (odpovídá 36 MHz), jakož i kapacitu s vysokou propustností v pásmu 10 GHz. Satelit s výlučně elektrickým pohonem bude v provozu na orbitální pozici 129°W, odkud zajistí služby pro Severní Ameriku, Mexiko, Střední Ameriku a oblast Karibiku.

Kromě něj má SES připravený ke startu také satelit SES-10, který se momentálně nachází v Kennedyho vesmírném středisku na mysu Canaveral na Floridě. SES-10 bude vůbec prvním satelitem vypuštěným do vesmíru na raketě Falcon P, která se úspěšně vrátila ze své předchozí mise. Ve vesmíru nahradí své předchůdce AMC-3 a AMC-4, aby zajistil pokrytí a kapacitu pro celou Latinskou Ameriku. Jeho start je naplánovaný také na první polovinu tohoto roku.


O společnosti SES

SES je předním světovým provozovatelem satelitů s flotilou více než 50 geostacionárních družic (GEO) a jako první poskytuje diferencovanou a škálovatelnou nabídku služeb 12 družic na střední oběžné dráze. SES se zaměřuje řešení s přidanou hodnotou v čtyřech klíčových sférách trhu (video, podnikání, mobilita a vládní řešení). Zajišťuje satelitní komunikaci pro televizní a rozhlasové vysílání, pro poskytovatele internetového obsahu a internetových služeb, operátory mobilních a pevných sítí a pro obchodní i státní organizace na celém světě. Portfolio SES zahrnuje satelitní systém ASTRA, která má největší dosah vysílání Direct-to-Home (DTH) v Evropě, a společnost O3b Networks, poskytovatele globálních komunikačních služeb správy dat. Další dceřiná společnost SES, MX1, je jedním z předních poskytovatelů mediálních služeb a nabízí kompletní škálu inovativních digitálních video a mediálních řešení. Další informace najdete na www.ses.com.


Jsme i na sociálních sítích:

Facebook: facebook.com/ASTRA.CZSK
Twitter: twitter.com/SES_Satellites
YouTube: youtube.com/SESVideoChannel
Blog: ses.com/blog
SES studie: ses.com/18681915/white-papers
SES galerie: extranet.ses.com/18706236/pictures


Michal Malysa, Head of Public Relations, Grayling Czech Republic, 20. 3. 2017

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24461/satelit-ses-15-uz-dorazil-na-francouzsky-kosmodrom-ze-ktereho-bude-vypusten-do-vesmiru/