MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 2.část
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 10.03.2002
V úvodu bych měl nejprve říci to, co jistě tušíte, ale co je nutné znovu připomenout. Tedy, že na základě znalostí, získaných v tomto příspěvku si můžete vyzkoušet a otestovat možnosti dekódování některých zahraničních paketů placené televize. Na vaši odpovědnost, riziko a pro vaši soukromou potřebu. Pro instalaci a používání programu MultiDec je zapotřebí mít již určité zkušenosti se satelitním příjmem, základními pojmy a daty pro nastavování stanic a paketů a také určitou znalost práce s počítačem v prostředí Windows. Autor příspěvku, ani redakce webu satCentrum ani zahraniční autoři software, knihoven a klíčů neberou odpovědnost za případné škody, které si můžete při instalaci DVB karty a software do vašeho počítače způsobit. Pokud se na tuto činnost necítíte, obraťte se raději s montáží karty na vašeho prodejce výpočetní techniky a případné otázky a problémy se softwarem konzultujte s dalšími fanoušky či satelitními odborníky. K tomu můžete s úspěchem využít diskusního fóra na webu satCentrum. Popisovaný program MultiDec neumožňuje dekódování žádného systému ani kódu, používaného vysílacími subjekty na území ČR ani SR a neodkódovává pakety, které lze u nás oficielně abonovat společnostmi na našem území licencovanými.

Tolik nutná poznámka na úvod a přejdeme k vlastní instalaci programu MultiDec. Tento software byl vyvinutý již kdysi pro dekódování analogových programů, kódovaných v systémech VideoCrypt a Nagravision/Syster. Po přechodu drtivé většiny placených paketů do digitálního módu pokračoval vývoj dále a nyní je k dispozici již osmá verze, případně update na verzi 8.1. Vývojáři jej přizpůsobili i moderním DVB PCI satelitním kartám, které dokáže obsloužit, ovládat u nich naladění a prohlížení audio i video programů v MCPC paketech i jako jednotlivých SCPC programů. Díky počítači dokáže rychlé a snadné třídění stanic, jejich zařazování do preferenčních skupin, zálohování a také podpora rychlého teletextu a přenosu dat. No a v neposlední řadě se podařilo emulovat CA moduly, tedy dekodéry pro některé kódovací systémy plus nahradit přístupové kartičky – smart cards s kódy pro sledování placené televize. Současná verze MultiDec 8.X dekóduje systém Viaccess, Irdeto/Betacrypt a Seca/Mediguard. Ostatní systémy zatím rozkódované nebyly, což však neznamená, že se tak nestane někdy v budoucnosti. Ale pozor, po přechodu na pozměněný způsob kódování, jako je to např. Seca 2, Irdeto 2 a Viaccess 2 mohou být současné systémy pro tento program nedostupné. Ale to je již riziko neoficiálního příjmu pro soukromé účely.

Instalace programu MultiDec je jednoduchá. Z internetu si stáhnete poslední verzi programu, knihoven a klíčů, které zpravidla najdete v ZIP komprimovaných souborech. Pro začátek jsme pro vás přichystali jejich aktuální verzi v sekci Upload souborů v rubrice Diskuse na našem webu satCentrum. Do budoucna doufáme, že se vždy najde některý satelitní fanda, který do této sekce doplní novější klíče případně nové verze software. Nalezené soubory (jedná se o 4 soubory plus jeden s českými fonty pro případné použití pro teletext) zkopírujete do nějakého k tomu předem vytvořeného adresáře na vašem hard disku a rozbalíte je. Upozorňuji, že se jedná o software německých fanoušků s německým menu, ale část popisu read.me a knihoven je popsána i v angličtině. Některé knihovny jsou určené jen pro Secu a Viaccess a nesnášejí se s Irdetem a naopak, proto si udělejte ještě záložní adresář a do hlavního rootu programu vždy umístěte jen ty, které právě používáte. Ale to vše je popsané i v doplňujících textových souborech. Vlastní program se spouští kliknutím na soubor multiDec.exe. Provede se inicializace driverů DVB karty, vypíše se typ procesoru a naleznou se softwarové emulátory dekodérů. Poté se zobrazí hlavní obrazovka. Jejím popisem se nebudeme zdržovat, vidíte ji na přiložených obrázcích.

Na prvním screenu sejmuté obrazovky vidíte dekódovanou francouzskou mutaci hudebního kanálu MTV F, kde je vidět v dolní části informační lišta s číslem předvolby, názvem stanice, časem i informací o současném a budoucím pořadu z průvodce (EPG). Z horního menu je rozvinuta lišta Kanäle a přehled všech načtených předvoleb Kanalliste bearbeiten.

Jak nastavíme jednotlivé programy vidíme na druhém obrázku, kde jsem dekódoval tematický kanál Escales, kódovaný v systému Viaccess a Seca. Co vše můžeme nastavit vidíme v menu Kanal bearbeiten. Ke správnému nastavení antény nám pomohou dva indikátory, výchylky z barevných čtverečků pro sílu signálu a kvality dekódovaného signálu (Bit error). Před ručním nastavováním parametrů pro každou předvolbu bych však preferoval automatické skenování celé družice. Původně jsem nevěřil, že scan najde i SCPC programy, ale software je opravdu důsledný. Skenování jedné družice však může pak trvat až několik desítek minut či dokonce (v případě Astry) i hodinu! Pro první nastavení je to ale vhodné přetrpět a příště lze zaškrtnout jen volbu update – přidání pouze nových stanic.

Na třetí sejmuté obrazovce se španělským programem Disney Channel+1 vidíme použití EPG, je to Info list s podrobným obsahem děje (Event Information Table), samozřejmě, pokud je EPG provozovatelem stanice podporováno. Kromě textu jsou zde i ostatní doplňující časové údaje.

Pro vaši představu, jak se zobrazuje EPG u českých stanic jsem použil obrazovku se stanicí Animal Planet Cze. Jak jsem v úvodu uvedl, MultiDec neumí dekódovat systém CryptoWorks, používaný v UPC Directu, nebo Czechlinku, takže obraz nevidíme. Česká diakritika se však zobrazuje u EPG stejně nesrozumitelně, jak u ostatních stolních receiverů. Jedinou vyjímkou je Philips DSX 6010 pro abonenty UPC, kde je tato věc vyřešena.

No a abyste viděli, že dekódovat lze i žádané ostré programy pro pány, sejmul jsem pro vás obrázek španělské stanice Taquilla XX, vysílající non stop hard porno v systému Seca. Z důvodu veřejné presentace je část obrazovky zakryta informačním panelem.

Na závěr, jako ocenění vaší snahy dočíst text až sem připojuji poslední screen s holandským programem X-Zone z paketu Canal+ a kódovaném též v Sece.

Ano, nikdy v minulosti nebyla satelitní televize ve vašem PC-čku tak dostupná. Pokud se snažíte sami vzdělávat a hledat informace na internetu, můžete dnes získat více a za nižší peněžní výdaje. A to za tu vynaloženou námahu jistě stojí. Přeji vám úspěšný lov po satelitním orbitě!

Na Slovensku Skystar1 dostanete na www.satshop.sk v oddelení SAT internet
.

<< Předchozí část

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/245/multidec-8-x-aneb-prenechte-dekodovani-svemu-pocitaci-2-cast/