Cyklistické „peklo“ Paříž – Roubaix, závod, kde se rodí legendy
Autor: Media:List CZ , e-mail: info@media-list.cz Přidané: 04.04.2017
115. ročník proslulého závodu Paříž – Roubaix se jede v neděli 9. dubna. Eurosport opět připravil pro své diváky lahůdku – přenos celého závodu. Pro světovou klasikářskou elitu se otevírá další příležitost vstoupit do cyklistického nebe. Tentokrát přímo z pekelného prachu Paříž – Roubaix. Tradičně v druhou dubnovou neděli se peloton vydá na neopakovatelnou trasu, na níž doslova přežijí jen ti nejlepší.


Start je v Compiègne severovýchodně od Paříže a na trase dlouhé 257 km čeká cyklisty 55 kilometrů po obávaných kostkách. Nebudou chybět obtížné pětihvězdičkové úseky Trouée d´Arenberg, Mons-en-Pévéle a mnohdy rozhodující Carrefour de l´Arbre. Tyto úseky jsou srdcem závodu, kterému se přezdívá Peklo severu. Nejdelší sektor kostek je Wandignies-Hamage, který měří 3713 metrů. Cíl je tradičně na stařičkém velodromu v Roubaix.

Nejstarší historie závodu měla prazvláštní zápletku. Co to bylo za nápad, závodit na kole z Paříže a nikoli směrem naprosto logickým, tedy do hlavního francouzského města. Navíc byl navržen jako přípravný pro maratónský závod Bordeaux – Paříž, který se jel o tři týdny později. Bylo to začátkem roku 1896, kdy majitelé velodromu v Roubaix navrhli nový cyklistický závod, z něhož se časem stala divácky asi nejoblíbenější jednorázovka roku. Není divu, vždyť je to bitevní pole pro cyklistické gladiátory, jedno z bláznovství cyklistiky.

Na start se postaví sestavy všech 18 týmů World Tour a dalších sedm stájí z Francie, Belgie a Nizozemska pojede na divokou kartu. Týdny před závodem jsou soupisky ještě nepotvrzené, ale neměli by chybět nejlepší klasikáři světa – Tom Boonen, který vyhrál čtyřikrát a pojede naposledy, Greg van Avermaet, Zdeněk Štybar předlonidruhý), Peter Sagan, Sep Vanmarcke a další. Poslední tři ročníky vyhráli Mathew Hayman, John Degenkolb a Niki Terpstra.

Letošní vyrovnané pole favoritů je široké, vždyť kdo by před rokem předpověděl triumf 38letého Australana Haymana, který byl ve třech předcházejících ročnících nejlépe na 41. místě…

Živý přenos Eurosportu začne již v 11:00, cíl je očekáván kolem 17 hodin. Závod budou komentovat Štěpán Straka a Martin Hačecký.


Vít Rosenbaum, Marketing & PR, Media:List CZ

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24527/cyklisticke-peklo-pariz-roubaix-zavod-kde-se-rodi-legendy/