Poker s pay-TV pokračuje
Autor: Ján Blažek , e-mail: blazek@zutom.sk Přidané: 13.03.2002
Nahrala oficiálna platená televízia neoficiálnej?

Dlhoočakávaný príchod prevádzkovateľa platenej digitálnej televízie je dnes skôr sklamaním. Diváci, ktorí sa dali zlákať víziou programového balíka podobného tým zahraničným si postupne odhlasujú túto službu. Realita dnešnej podoby programového balíka určeného pre východnú Európu je naozaj žalostná. Základný programový balík je síce rozsiahly, ale neobsahuje žiaden domáci program. Zaujať môže snáď len niektorý z prémiových programov, za ktoré sa však platí ”extra”.

Blízka budúcnosť sľubuje príchod dvoch potencionálnych kandidátov. Obidvaja sú ešte len v prípravnej fáze a nie je vylúčené, že ich plány sa budú postupom času meniť a prispôsobovať trhu. Či sa podarí dosiahnuť programovú kvalitu a atraktivitu, ktorá je v Európe štandardom ukáže čas. Argumentom číslo jedna bude však skutočnosť, že sa má jednať o programy v zrozumiteľnom jazyku, čo by malo osloviť široké masy divákov. O projekte DTH Vás ešte budeme informovať.

A čo kvalita?

Venujme sa opäť ”zakázanému ovociu” zo zahraničia, kde má platená televízia školské roky dávno za sebou a ponúka divákovi plnohodnotnú televíznu zábavu.

Ešte za čias analógového kódovania ponúkala SKY Multichannels niekoľko tematických programov. Dnešná platená digitálna televízia ponúka skoro v každom balíku desiatky takýchto programov. Pre každého niečo: šport, filmy, seriály, programy pre dospelých, hudba, vzdelávacie, náučné programy, atď. Kódované programy sa môžu hrdo pýšiť exkluzivitou voči bežne dostupnej komerčnej televízii. Či sa už jedná o exkluzívne športové prenosy, hudobné koncerty, alebo iné televízne ”udalosti”. Platená televízia je vždy prvá. Napríklad filmy. Pol roka po premiére v kine sa objavia vo videopožičovniach na VHS a DVD. Trochu neskôr v predaji a už 8- 12 mesiacov po kinopremiére si môžete film pozrieť na niektorom z bonusových kinokanálov PPV (pay per view). V niektorých prípadoch sa jedná o súčasné vysielanie na PPV a slovenskej, či českej kinopremiére (napr. francúzske filmy na Kiosk).

Okrem obsahovej kvality netreba zabudnúť na technickú kvalitu vysielaných filmov. Širokouhlé vysielanie filmov je v západnej Európe veľmi rozšírené a nie je tomu inak ani pri kinokanáloch. Skoro všetky filmy sú vysielané širokouhlo (rôzny pomer strán), alebo v širokouhlom TV formáte 16:9. Majitelia takýchto televízorov si naozaj prídu na svoje a vychutnajú film ako v kine. Čo by však bolo kino bez priestorového zvuku?! Skoro všetky filmy sú vysielané v klasickom Dolby surround a niektoré aj v Dolby Digital (napr. premiere Cinedom Deluxe). Ak vám to nestačí, môžete si pri mnohých filmoch vybrať z dvoch jazykových mutácií: originál a jazyk v krajine určenia (francúzsky, taliansky, španielsky...).

Na svoje si prídu predovšetkým diváci ovládajúci aspoň jeden zo svetových jazykov. Kinokanály PPV ponúkajú toľko technických možností ako DVD video. Od obrazovej kvality (MPEG 2), až po zvukovú stopu v Dolby Digital. Ani najnáročnejší divák by nemal mať výhrady. Kinokanály PPV vysielajú jeden film na niekoľkých kanáloch non-stop, čiže vždy keď budete mať čas, si želaný film môžete v kľude pozrieť. Požičovňu DVD diskov už navštevovať nemusíte, stačí si vybrať film a počkať si na najbližší začiatok.

Moduly stále v hre.

Dekodéry sú neodlučiteľnou zložkou platenej televízie. Na rozdiel od analógu, kedy sa externé dekodéry napájali na prijímač, alebo boli integrované, digitál ponúka interný dekodér v prijímači, alebo predprípravu na CI modul. Kto chce sledovať kódované programy a nemá šachtu na CI modul, ani integrovaný dekodér, musí vymeniť digitálny prijímač. Dostupné sú skoro všetky kódovacie systémy. Väčšina z nich prostredníctvom CI modulov: Irdeto, AlphaCrypt, Viaccess, Seca/MediaGuard, Nagravison, Conax alebo CryptoWorks. Ceny modulov neklesli, ale ich počet vzrástol. Digitálne satelitné prijímače pre voľný príjem predstavujú veľkú časť predaja, ale prístroje s CI šachtou a dekodérmi ich stále viac doháňajú.
Príjem kódovaných satelitných programov sa opäť otvoril zvedavým divákom v celej Európe.

Jeden dekodér na všetko ?

To, čo sa kedysi zdalo byť neuskutočniteľné sa v minulom roku radikálne zmenilo. CI na viac kódovacích systémov sa objavili v Nemecku a pre movitejších zákazníkov aj v ČR a SR. Cena sa rovnala digitálnemu prijímaču s dekodérom, ale záujemcovia o tento malý zázrak sa našli. Štyri systémy v jednom CI module prekonali všetky očakávania. Na našom trhu sa bohužiaľ nepresadili, ale už onedlho po ich nástupe sa objavili prvé možnosti softvérovej úpravy prijímačov s dekodérom Irdeto. Softvérovou úpravou je možné otvoriť niektoré dekodéry Irdeto, ako napríklad v prijímačoch Humax 5400, alebo d-box. ”Cez noc” sa stali tieto prijímače veľmi vyhľadávané a ich cena radikálne stúpla. Prečo aj nie?! Prijímač dokáže po úprave emulovať niekoľko kódovacích systémov (Irdeto- BetaCrypt, Seca/MediaGuard, Viaccess, Nagravision a Cryptoworks). Okrem CryptoWorks všetko na jednej karte! Prijímač po tejto úprave dokáže sprístupniť skoro 500 zahraničných kódovaných programov. Ak k tomuto pripočítame FTA dostaneme k dispozícii skoro 1000 TV programov.

Karty stále v hre

Staré známe čipové karty nahradzujú nové, plastové kartičky. Okrem toho, že sú nenápadné, umožňujú aj bezproblémové uzatvorenie krytu prijímača, čo nebolo v minulosti samozrejmosťou. ”Fun”, ”Silver” a ”Purple” - karty umožňujúce otvorenie niekoľkých programových balíkov sú najobľúbenejšie. Predovšetkým pri prijímačoch sprístupňujúcich 4 kódovacie systémy na jednej karte. ”Gold” karty sa používajú najčastejšie pre jeden kódovací systém. Ceny týchto kariet sa pohybujú od 1200 - 2500 Sk, čo je už v reálnych medziach. Na dvere už klopú ďalšie generácie kariet s väčšou kapacitou, ktoré umožnia uložiť ešte viac kľúčov. Ako sa osvedčia, ukáže čas.

Originálne karty na niektorý zo zahraničných programových balíkov sú na slovenskom trhu skoro nedostupné. Trochu iná je situácia v ČR, kde si náročný zákazník môže objednať sprostredkovanie oficiálneho predplatného aj na SKY programy. Cena je však pre bežného diváka astronomická.

Čo stojí ”zakázané ovocie”?

Prístup ku kódovaným zahraničným programom nie je lacná záležitosť. Napríklad najlacnejší prijímač s dekodérom Viaccess stojí 14 tisíc Sk a s neoficiálnou kartou umožní sprístupniť približne sto kódovaných zahraničných programov. Väčšina z nich sa však vysiela z družice Sirius, čiže je potrebný otočný systém. Komplet by takto stál do 23 000 Sk. Náročný divák, ktorý chce sledovať naozaj všetko, bez ohľadu na náklady, sa pri kúpe satelitného kompletu s otočným systémom a dekodérom ”4 v jednom” dostane na sumu okolo 35 000 Sk. Za tieto peniaze však dostane skoro 500 zahraničných kódovaných programov a ďalších 500 FTA.
Ešte pripomínam, že oživenie karty stojí ďalších 200 - 500 Sk mesačne.

Aká karta na koľko

Dnes je možné prostredníctvom dekodérov a neoficiálnych kariet otvoriť skoro každý systém, programový balík a program. Najobľúbenejšie sú stále programy kódované v systéme Seca/MediaGuard. Jedná sa predovšetkým o francúzske, španielske a holandské programové balíky Canal+ vysielajúce z Astry. Zmeny kľúčov sú približne raz do mesiaca.

Naopak programy Premiere World vydržia aj pol roka bez nutnosti aktualizácie karty. Niektoré balíky a programy je možné považovať za ”problematické” pre časté zmeny kľúčov. Jedná sa napríklad o francúzsky balík TPS vysielaný z Hotbirdu, z ktorého neoficiálnym príjmom boli nedávno problémy. To je riziko neoficiálneho sledovania zahraničných kódovaných programov. Divák nikdy nevie, kedy sa na obrazovke objaví nápis ”karta je neplatná”. Potom môže už len dúfať, že bude kartu možné rýchlo oživiť.

Prevádzkovatelia platených programov sa častými zmenami snažia minimalizovať počet neoficiálnych divákov. Zásahy sú väčšinou orientované proti domácim divákom, ktorí si program môžu oficiálne predplatiť, ale napriek tomu zneužívajú možnosť neoficiálneho príjmu. Napríklad v susednom Poľsku sa počas minulého roka odštartovala veľká kampaň na likvidáciu neoficiálnych divákov domácich programových balíkov.

Treba však upozorniť, že príjem programu mimo krajinu jeho určenia je rizikom, ktoré musí divák zvážiť. Náš trh dodnes divákom neponúkol atraktívny domáci programový balík, a preto sa neoficiálny príjem zahraničných programov teší veľkej obľube. Karty a moduly sú dostupné na skoro každý kódovací systém a na prvý pohľad sa môže zdať, že nič nie je nemožné.

Neoficiálny príjem však z ničoho nič neskončí. Napriek snahe veľkých spoločností od častých zmien kódov, až po dohody s výrobcami kódovacích systémov, sa môže divák tešiť z lavíny kvalitných programov z celej Európy. Ako dlho, to ukáže len čas.

- Uverejnené v časopise Satelit/Parabola 11/2002 -


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/246/poker-s-pay-tv-pokracuje/