Radiokomunikace o Ústecku: Diváci by měli být trpěliví
Autor: Lukáš Polák , e-mail: polak@satcentrum.com Přidané: 18.07.2007
Diváci, kteří zatím nemohou přijímat digitální signál z Bukové hory by měli být trpěliví. To je rada představitelů Českých radiokomunikací, která zazněla v úterý v jedné z reportáží České televize. Dosavadní analogové vysílání podle nich nebude vypnuto dříve, než bude všem zaručen bezproblémový příjem digitálních programů.

Matematický model pokrytí Ústeckého kraje původně sliboval digitální signál až pro milion diváků. Realita je ovšem jiná. I v severních Čechách lze najít oblasti, kde ho není možné vůbec zachytit. „Naše předpoklady od začátku počítaly s tím, že po spuštění vysílače Buková hora bude nutné provést měření skutečného stavu, a poté rozhodnout o způsobu dokrytí jednotlivých lokalit,“ řekl v reportáži mediální zástupce Radiokomunikací Pavel Kočiš.

Diváci se podle slov Karla Trpáka z České televize určitě nemusí bát, že by přišli o televizní vysílání. Odborníci se zatím neshodují v tom, zda je lepší na digitální příjem přejít už teď, nebo počkat až na konec roku, kdy by měla být dokončena všechna měření. „Jak tvrdí lidé z Českých radiokomunikací, pokrytí území analogovým signálem se dolaďovalo celých 40 let. Nelze proto čekat, že digitální vysílání bude bez problémů během několika měsíců,“ zakončil svůj příspěvek severočeský redaktor ČT Jan Stuchlík.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2460/radiokomunikace-o-ustecku-divaci-by-meli-byt-trpelivi/