Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 13:59:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Diginovela vzbuzuje otázky ze strany TV Nova

  Autor: PR Press TV Nova , e-mail: info@nova.cz Přidané: 18.07.2007


Vláda ČR dnes schválila návrh tzv. „diginovely“, která by měla stanovit pravidla přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. TV Nova vítá, že se vláda snaží vytyčit jasné mantinely přechodu na digitální vysílání, ale pro projednávání v Poslanecké sněmovně a následně v Senátu má ke schválené verzi zákona několik podstatných poznámek.


Praha 18. července 2007 - V posledních týdnech totiž došlo k zásadní změně koncepce zákona, která přináší revoluční změnu v udělování licencí na pozemní digitální televizní vysílání. Podle novely by pro zemské digitální vysílání v období po vypnutí analogového vysílání stát udělil licenci každému, kdo splní formální podmínky a pouze požádá o registraci. O tom, které televize potom budou na základě takových licencí vysílat, bude tedy zjevně rozhodovat jen jejich dohoda s provozovateli digitálních sítí.

Otázky, které TV Nova opakovaně předkládá, se týkají ochrany jejích oprávněných zájmů vyplývajících z licence platné do roku 2017, na základě které může TV Nova provozovat jak analogové, tak i digitální vysílání.

Otázka č. 1: Jak bude zajištěno, aby pokrytí digitálním signálem bylo obdobné jako stávající pokrytí analogovým signálem (více než 95%) a aby nikdo ze stávajících diváků TV Nova nepřišel o možnost i v budoucnu sledovat její program? Jak bude zajištěno, aby byli všichni stávající diváci TV Nova informováni o plánovaném přechodu na digitální vysílání a nutnosti pořídit si a nainstalovat zařízení nezbytné pro příjem zemského digitálního televizního vysílání?

Otázka č. 2: Jak bude zajištěno, aby TV Nova měla vždy garantovanou pozici v některé z nových digitálních sítí tak, aby mohla vysílat do konce trvání své licence i v případě, že se nebude po vypnutí analogového signálu moci dohodnout s některým z provozovatelů sítí? Konkrétní příklad takovéto nedohody mezi TV Nova a provozovatelem sítě, firmou Radiokomunikace, a.s., nastal již v souvislosti s plánovaným zahájením digitálního vysílání TV Nova v oblasti Ústí nad Labem na začátku července tohoto roku.

Otázka č. 3: Jak bude TV Nova kompenzována za to, že se vzdá svých analogových kmitočtů, a umožní tak vybudování nových sítí pro digitální vysílání? V novém systému totiž nemá TV Nova po vypnutí analogového vysílání žádné garance vysílání dalších programů, které jí měly kompenzovat za předčasné odevzdání analogových kmitočtů a ukončení analogového vysílání. Navíc oproti původnímu záměru garantovat TV Nova dvě kompenzační licence platné na 12 let nabízí stávající verze zákona jako kompenzaci pouze jednu licenci platnou pouze do vypnutí analogového signálu, tj. s dobou platnosti mezi 3 až 5 roky v závislosti na termínu vypnutí.

Otázka č. 4: Jak budou operátoři sítí po vypnutí analogu vybírat televize, jejichž programy budou vysílat? Někteří z nich jako firmy s dominantním postavením na trhu budou vázáni pravidly regulujícími hospodářskou soutěž. Pokud tedy bude více držitelů licencí než volných pozic v digitálních sítích, což lze velmi pravděpodobně očekávat, bude operátor sítě moci vybírat zájemce o vysílání pouze na základě nabízené ceny (nejspíše aukcí) nebo například losem? Pokud bude rozhodovat cena, zavede se tak de facto aukce licencí? Neměl by v takovém případě výnos z aukce získávat spíše stát než soukromá společnost?

Toto jsou jen některé z otázek, na které by si měli poslanci, senátoři a na závěr i prezident v rámci svého projednávání umět odpovědět.


Veronika Šmítková, Tisková mluvčí TV Nova


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 9   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.07.2007 • Radiokomunikace o Ústecku: Diváci by měli být trpěliví [ 9 ]
08.07.2007 • PriceWaterhouseCoopers: Satelitní a kabelové TV čeká v Česku růst o desítky procent [ 1 ]
01.07.2007 • Nova vydala oficiální stanovisko, proč nevysílá na Ústecku [ 13 ]
01.07.2007 • Proč chybí Nova v digitálu z Bukové hory? [ 13 ]
30.05.2007 • Jetix Kids Awards 2007: Jaké jsou idoly dětí? [ 2 ]
17.05.2007 • Dnes byl prodán Kamzík [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  dotaz 

25.11.2007 13:34 • neregistrovaný
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli budete vysílat dětské filmy : " Neříkej mi majore." a " Sonáta pro zrzku." Děkuji Gieslová
 
 
  Ta licence se dá najít na inte ... 

12.08.2007 08:10 • Moravák
Ta licence se dá najít na internetu a podle mého názoru je celkem v pořádku. Pokud si dobře pamatuji, tak o analogu tam není ani ani zmínka, naopak je tam jasně uvedeno, že rozsah vysílání se může změnit, například pokud by k tomu Českou republiku zavazovala nějaká mezinárodní smlouva.
Pokud pominu různé tlaky ze strany TV Nova, tak největší problém vidím v naprosté neschopnosti českých státních úředníků (viz třeba i neschopnost policejních důstojníků - vyšetřovatelů uvést důvod vyšetřování Krejčíře orgánům JAR) a díky tomu zbytečně prohrané minulé arbitráži. Mají prostě strach z případné další arbitráže, tak to raději vůbec neřeší.
Problém rady vidím spíše v tom, že dokázala udělit šest licencí tak, že to soud zrušil.
 
 
  Licence 

11.08.2007 15:08 • kocourkov
Již dlouhou dobu se mluví o digitalizaci, proto mně není jasné proč byla analogová licence televizi NOVA udělena do roku 2017. Snad ptoro, že o tom rozhodli takoví odborníci jako Fibingerová, doufám že v obandážovaných teplákách nepředstírala zranění. Ještě vetším odborníkem, který rozumí úplně všemu je poslanec Pleva. Jak byl rozumný v době televizní krize, dále se velice angažoval při tvorbě silničního zákona. Tento poslanec rozlišuje vozidla na dvoustopá a čtyřstopá.
 
 
  Tak tak ... 

28.07.2007 21:24 • anonym
Tak tak
 
 
  Nechte ji vykvasit 

27.07.2007 17:44 • agi
Nechte Novu vykvasit - ona časem zjistí, že pokud se k tomu nepostaví aktivně, může ji konkurence převálcovat jiným balíkem - navíc sledovanost televizí dost klesá všeobecně. Holt, když vám bude chtít někdo pokrátit prémie k výplatě 4 (počet programů s reklamou ve společném balíku),také to budete také aspoň oddalovat.Jsme v ČR a závist s nenávistí vedou těsně za penězi na 1.místě :-)
 
 
  K otázce č.1 

26.07.2007 22:11 • jirkajsk
Máte pokryto 95%, ale jakým svinstvem, to už Vás nezajímá. Jsem ze sev. moravy - kanál č.1 - v létě rušen vším možným, další kanál z Javorového (Třinec) je rušen polským vysílačem a to je vše, co se dá u nás chytit. Klidně si vysílejte analogově navěky, akorát se přestanou dělat TV s analog. tunerem. Přešel jsem na satelit a NOVU nemusím mít, i když tam už je.
 
 
  ...vzbuzuje otázky.... 

20.07.2007 12:26 • magmum
Celá řada zákonných norem a vyhlášek vzbuzuje u mnoha občanů a organizací otázky,a přesto se tím nikdo nezabývá,natož vláda:-).Proč by "kulturní ikona" Nova měla mít vyjímku,já věřím,že se bez ní svět nezboří.
 
 
  neni mi jasna otazka3: proc ch ... 

19.07.2007 11:14 • duchman
neni mi jasna otazka3: proc chce nova neco kompenzovat? frekvence prece nejsou jeji! ma jen pravo tam vysilat ne? to ze tam budou s ni dalsi programy neni jeji problem,nema snad na ty frekvnece zadnou exkluzivitu. a pokud se na tech samych kanalech jen vypne analog a zapne digital,melo vy vyt pokryti stejne,naopak i lepsi. ( to uz k otazce1)
otazku4 nechapu,volneho mista bude udajne dost takze tady snad no problem
 
 
  Dotaz na TV NOVA 

19.07.2007 07:52 • anonym
Již někdo z managmentu TV NOVA viděl kvalitu této stanice jak ji přijímají obyvatelé terestricky na Morávce za přehradou???? Když by viděli tu katastrofu, pak by přestali kecat ....... o jeji kvalitě příjmu a dostupnosti !!!!!!!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 9 / zobrazují se: 1 ... 9

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist