Nedělní poznávání mozku
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 05.05.2017
Vydejte se s námi za tajemstvími mozku. Nedělní pozdní večery budeme poznávat, co všechno hrozí našemu nejdůležitějšímu orgánu, který z nás dělá to, jací jsme. Hrozí nám přetížení mozkových závitů? Kam až to může vést a jak bojovat s jednou z nejzákeřnějších nemocí mozku?


Prozkoumejme mozek pěkně zblízka:

7. 5., 23.15 hod. – Přetížený mozek
14. 5., 23.15 hod. – Dokážeme zastavit Alzheimera?


Přetížený mozek (opakování ve středu 10. 5. v 16.45)

Emaily, smsky, živé přenosy, blogy, sociální sítě a tak dále. Příval informací, který v několika posledních letech zaplavil celou naši planetu, se netýká jenom úřadů, institucí a výzkumných center. Dotýká se nás všech, každý den, v profesním i osobním životě. Pokud se člověk nepřestěhuje na nějaký opuštěný ostrov doprostřed ničeho, není před touto informační tsunami úniku. Všude, kam přijdeme, si s sebou přineseme nástroje, díky nimž jsme v neustálém spojení s přáteli, rodinou, kolegy… V podstatě se všemi na Zemi. Co když má ale tento nekonečný proud informací nějaký vliv na naše zdraví? Co když kvůli němu vznikají nové civilizační nemoci? Vždyť lidský mozek je schopný zpracovat jenom omezené množství úkonů najednou, ale informační společnost tlačí jeho kapacity do extrémů. Existuje nějaký limit, po kterém je už mozek přetížený? Budeme se muset naučit, jak ten nekonečný příval filtrovat? Dokážeme se přizpůsobit? A jsme jediní, koho se to týká? Odborníci z oblastí neurovědy, sociologie a informačních technologií odpovídají na všechny tyto otázky a odhalují, co je v sázce.


Dokážeme zastavit Alzheimera? (repríza ve středu 17. 5. v 16.45)

Alzheimer je nemoc, která změní podstatu toho, co z nás dělá člověka: zasáhne základní lidské schopnosti přemýšlet, milovat a pamatovat si. Co tuto nemoc způsobuje, a jestli ji dokážeme zastavit, stále patří k největším otazníkům moderní medicíny. Alzheimer pustoší mozky více než 40 miliónů obětí po celém světě. Připojte se k vyšetřovatelům, kteří shromažďují stopy tohoto „zločinu“ a postupně rekonstruují molekulární řetězec událostí, jež v konečném důsledku vedou až k demenci. Sledujte přední vědce a výzkumníky, kteří pomáhají odhalit podstatu této zrádné nemoci.


Poznejte svůj mozek na Prima ZOOM!

www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24654/nedelni-poznavani-mozku/