Raketa Ariane opět odstartovala do vesmíru - po dlouhé blokádě kosmodromu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 10.05.2017
Po mnohatýdenním zdržení kvůli protestům raketa Ariane 5 opět odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně do vesmíru. Společnost pro provozování raket Arianespace informovala, že raketa v noci na pátek dopravila na oběžnou dráhu dva telekomunikační satelity pro operátory z Koreje a Brazílie.


Raketa měla původně vzlétnout už v polovině března, avšak sociální protesty na francouzském zámořském území v Jižní Americe na jeden měsíc zablokovaly kosmodrom.

Satelit SGDC má nabídnout širokopásmový internetový přístup v Brazílii a současně zabezpečit komunikační prostředky pro vládu a armádu v zemi.

Koreasat-7 má poskytnout telekomunikační služby v Korei, Jihovýchodní Asii a Indii.

Ve Francouzské Guyaně lidé demonstrují kvůli ekonomickým problémům a kriminalitě a za lepší zdravotní péči. Přitom byly zablokovány i ulice (silnice). Francouzská vláda nakonec dospěla k dohodě s politickým hnutím a plánuje poskytnout více než tři miliardy euro.

Podle dřívějších informací výkonného ředitele společnosti Arianespace, pana Stéphane Israëla, náklady na prostoje stojí provozovatele raket a jeho partnery až 500 tisíc euro denně.


S využitím zdrojů: (dpa) a Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24667/raketa-ariane-opet-odstartovala-do-vesmiru-po-dlouhe-blokade-kosmodromu/