Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 16:31:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Digitální novela pod drobnohledem - 2. část

  Autor: Lukáš Polák , e-mail: polak@satcentrum.com Přidané: 28.07.2007


V dnešní druhé části rozboru digitální novely vás seznámíme s úpravou zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, s pravidly pro získání kompenzační licence, reklamou a dostane se i na veřejnoprávní multiplex. K problematice se v článku vyjádří mj. generální ředitel televize Óčko a předseda Asociace digitálních televizí Jiří Balvín nebo mluvčí ČT Martin Krafl.

Hlava II., která je součástí zákona, jež upravuje mj. provozování rozhlasového a televizního vysílání, pod sebe zahrne kromě pravidel pro licenční řízení na šíření signálu ze satelitu a z kabelu nově také pozemní digitální vysílání. Žádost o licenci pro jeho provozování bude muset obsahovat např. název programu, časový a územní rozsah vysílání, základní programovou specifikaci, včetně údaje o části programu převzatého od jiného provozovatele vysílání a hlavně písemný souhlas osoby oprávněné k provozování multiplexu, v němž má zájem provozovatel rozhlasového nebo televizního vysílání svůj program šířit. Digitální novela v případě licenčního řízení odsouvá výrazně do ústraní pravomoci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Hned několik odstavců z pěti paragrafů se na něj nevztahuje a jsou to právě ty, v nichž je zmínka o RRTV. Paragrafy 15 až 17 se dokonce vypouštějí kompletně. V nich byly dříve zmíněny pravomoci Rady při zahájení licenčního řízení, veřejného slyšení a skutečnosti významné pro rozhodování o udělení licencí.

Co se týká reklamy, čas, který je jí vyhrazen, nesmí u televizního vysílání překročit ze zákona 0,5 % denního vysílacího času na každém z vysílaných programů. Tento podíl je však možné zvýšit až na desetinásobek v případě, že se jedná o teleshopping. Další podmínkou je, že vysílání takovýchto „pořadů“ nesmí v době od 19 do 22 hodin překročit 6 minut v průběhu jedné vysílací hodiny. Zvláštní pravidla má vysílání reklamy i během sportovních přenosů a kulturních akcí. Reklamu je možné v tomto případě zařadit do vysílání pouze tehdy, je-li vysílání tohoto spotu nezbytnou podmínkou k získání práv na tento program. Její podíl a celkový čas je pak totožný jako u klasické reklamy.

Digitální novela myslí i na kanály, které vysílají zatím pouze experimentálně. Konkrétně jde o 24cz, TOP TV, Noe a Public TV. Mezi programy by ještě patřila televize Óčko. Ta však získá licenci za trochu jiných podmínek a budeme se jí věnovat později. Doba platnosti licence udělené podle dosavadní právní úpravy zůstává nedotčená. Česká televize, Nova a Prima tedy mohou bez problémů řádně vysílat v digitálních multiplexech a kanály, které byly v síti pouze experimentálně, v ní mohou vysílat i nadále. Jejich licence (jak analogová, tak digitální) bude navíc s uvedením novely převedena na celoplošnou digitální, takže se jejich vysílání bude moci rozšířit i do dalších lokalit.

Pro bezproblémový průběh procesu digitalizace je nutné, aby se celoplošných analogových kmitočtů vzdaly i současné komerční televize Nova a Prima. Diginovela jim jako kompenzaci nabízí každé jednu digitální licenci navíc jako bonus. Není to však zadarmo. Zemské analogové vysílání musí televize ukončit podle plánu nejpozději do 10. října 2010. Navíc se o kompenzační licenci musí přihlásit do tří měsíců od zahájení Technického plánu přechodu, nebo jim propadne. „Cestou pro odblokování současné komplikované situace je vyřešení problémů především ve dvou hlavních oblastech, a to získání volných kmitočtů pro sestavení a vybudování digitálních sítí určených pro televizní vysílání a zajištění obsahu vysílání pro digitální sítě,“ říká Karel Staněk z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Určitě si vzpomenete na událost, která se do historie české digitalizace zapsala černým písmem. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila před dvěma lety digitální licence televizím Óčko, Regionální televizní agentura (RTA), Z1, Febio, Pohoda a Barrandov. Neúspěšní žadatelé Nova a později i Galaxie Sport se s tím však nesmířili a obrátili se na Ústavní soud. Ten jim dal za pravdu a udělení licencí pro nové kanály pravomocně zrušil. Došlo tak k patu a zablokování celého procesu digitalizace. Diginovela umožní udělit šestici poškozených televizí kompenzační licenci. Podle ní má na ni nárok i ten, jemuž byla před dnem nabytí účinnosti tohoto dokumentu udělena licence pro digitální vysílání od RRTV a proti tomuto rozhodnutí byla podána žaloba. „Věříme, že se konečně dostane televizní reklamní trh do normálního stavu, to znamená, že se začne televizní reklama segmentovat přesně podle toho, jak budou jednotlivé televize programově koncipovány, jaké diváky budou zasahovat,“ říká předseda Asociace digitálních televizí (ADT) a generální ředitel televize Óčko Jiří Balvín. Zároveň si myslí, že pokud by současné stálice trhu zůstaly u stejného programu, jaký vysílají dnes, jejich pozice by byla ohrožena. „Ne nijak dramaticky, ale v případě Novy bych to odhadoval na cca desetiprocentní propad,“ dodává Balvín.

K úpravám dochází i v zákoně o České televizi. ČT se konečně dočká toho, co potřebuje pro spuštění veřejnoprávního multiplexu – jeho zakotvení v legislativě. A nejen to – v diginovele se doslova píše: „Pro účely multiplexu veřejné služby se práva k vyhrazeným rádiovým kmitočtům udělují na žádost České televizi přídělem bez předchozího výběrového řízení…“ Znamená to, že ČT má na svůj multiplex, i kmitočty pro něj určené, ze zákona právo a nemusí se účastnit výběrového řízení jako ostatní subjekty. Pokud veřejnoprávní televize o kmitočty, které má přidělené pro digitální vysílání, nepožádá do 90 dnů od doby, kdy nabyla diginovela účinnosti, bude postupovat státní orgán podle zákona o elektronických komunikacích. Česká televize se zatím k úpravě zákona, který se jí týká, nechce vyjadřovat a nechává si dobu na rozmyšlenou. „V průběhu léta vydá Česká televize podrobnou zprávu k digitálnímu vysílání, ve které se k novele a k jejímu obsahu vyjádří,“ slibuje tiskový mluvčí ČT Martin Krafl.

V šesté závěrečné části digitální novely se píše o její účinnosti. Zákon nabývá platnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení. Zjednodušeně to tedy znamená, že pokud by byl zákon odsouhlasen poslanci, senátory a nakonec také podepsán prezidentem již v srpnu, s čímž se ale nepočítá, začal by platit už 1. září.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.07.2007 • Digitální novela pod drobnohledem - 1. část
18.07.2007 • Diginovela vzbuzuje otázky ze strany TV Nova [ 9 ]
18.07.2007 • Radiokomunikace o Ústecku: Diváci by měli být trpěliví [ 9 ]
08.07.2007 • PriceWaterhouseCoopers: Satelitní a kabelové TV čeká v Česku růst o desítky procent [ 1 ]
01.07.2007 • Nova vydala oficiální stanovisko, proč nevysílá na Ústecku [ 13 ]
01.07.2007 • Proč chybí Nova v digitálu z Bukové hory? [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist