Arianespace se vrací k úplnému rozvrhu letů do vesmíru
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 13.05.2017

Dne 1. 6. 2017 družice ViaSat-2 kalifornské společnosti ViaSat využije raketu firmy Arianespace – v závislosti na počasí – pro vynesení satelitu na oběžnou dráhu na 69,9° západně a pro zajištění kapacity uživatelům širokopásmových sítí v Severní Americe.


Spolupasažérem satelitu ViaSat-2 při startu bude družice Eutelsat 172B. Dvojitý start, plánovaný na 1. 6. 2017 znamená, že společnost Arianespace se nyní vrací do normálu - po čtyřicetidenní stávce v březnu a dubnu, která přerušila činnosti spojené s lety do vesmíru.

Družice ViaSat-2 by měla zlepšit rychlost stahování dat, snížit náklady na kapacitu, rozšířit zónu ozáření mimo území Spojených států, i ve Střední Americe, v karibské oblasti a v severní části Jižní Ameriky. Družice ViaSat-2 v podstatě zdvojnásobí dosažitelnou šířku pásma pro operátory a kapacitu 300 Gb/s.

Společnost ViaSat se podílí na projektu se společnou majetkovou účastí s pařížským operátorem Eutelsat. Projekt nejprve zahrnuje využití družice Ka-Sat společnosti Eutelsat, a zajištění nového satelitu, který má podobnou kapacitu jako družice ViaSat-2 a je provozován v celé Evropě.

Další plánovaný start po této dvojici ViaSat/Eutelsat bude další dvojitý start: satelitu HellasSat-3 (pro jeho vlastníky Arabsat) a družice G-Sat-17 (pro indickou organizaci pro výzkum vesmíru ISRO - Indian Space Research Organisation).


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24681/arianespace-se-vraci-k-uplnemu-rozvrhu-letu-do-vesmiru/