BBC sprístupnila svoje programy na internete
Autor: TASR, Strategie on line , e-mail: info@strategie.sk Přidané: 31.07.2007
Britská verejnoprávna televízia BBC včera (30.7.2007) spustila internetovú službu, ktorá záujemcom umožní sťahovať väčšinu programov odvysielaných v priebehu uplynulého týždňa. Tento krok je označovaný za najväčšiu zmenu v spôsobe sledovania televízie za 40 rokov. Generálny riaditeľ BBC Mark Thomson vyhlásil, že príchod iPlayer, ktorý umožňuje sledovať programy "on-demand", je rovnako dôležitý ako prvé vysielanie vo farbe zo 60. rokov.

Diváci majú na výber zo 400 hodín programov - čo je 60-70 percent celkového vysielania BBC - vrátane populárnych programov ako EastEnders, Doctor Who a Planet Earth. BBC čelí konkurencii podobných služieb, ktoré poskytujú televízie Channel 4 a ITV, ako aj zo strany čoraz populárnejších internetových stránok pre zdieľanie videí, akou je napríklad YouTube.

Nástup internetu, mobilov a zariadení, na ktoré možno zaznamenať hodiny programov, výrazne narušilo koncepciu pevných harmonogramov televízneho vysielania. Televízie sú pod tlakom, aby si divákov udržali tým, že im umožnia programy sledovať v čase, keď chcú oni. "Našou víziou je, aby sa BBC iPlayer stal univerzálnou službou dostupnou nielen cez internet, ale aj cez kábel a iné televízne platformy, a nakoniec na mobiloch a moderných zariadeniach do dlane," povedal Ashley Highfield, riaditeľ oddelenia BBC pre médiá a technológiu budúcnosti.

Služba je zadarmo dostupná na www.bbc.co.uk/iplayer, ľudia si však nebudú môcť ukladať stále kópie programov na svojich počítačoch. Stiahnutie hodinovej show môže trvať 30 minút. Dostupná je len pre osoby, ktoré žijú v Británii a majú počítače s operačným systémom Microsoft XP. Po odsledovaní alebo po 30 dňoch sa programy z počítača automaticky vymažú. Kopírovaniu bráni program copyrightovej ochrany.


Zdroj: TASR, STrategie on line, 30.7.2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2470/bbc-spristupnila-svoje-programy-na-internete/