Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:22:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Sedmnáct tisíc tun zla - příběh autora Stalinova pomníku ve filmu Monstrum

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.05.2017


Postavil největší Stalinův pomník v Evropě. Jeho slavnostního odhalení se ale nedožil. Film Monstrum vypráví příběh sochaře Otakara Švece, který vyhrál politicky ostře hlídanou soutěž, jež ho nakonec zničila. Stavba Stalinova pomníku ho stála nejen velké pracovní vypětí, ale i ztrátu uznání přátel a kolegů, život jeho ženy a nakonec i ztrátu života vlastního.


Jan Novotný, Zuzana Stivínová a Martin Kraus jako ústřední trojice nového filmu Viktora Polesného, který ČT1 uvede v neděli 28. května ve 20.15.

„Otakar Švec byl velice talentovaný sochař, který se bohužel zapsal do povědomí národa pouze Stalinovou sochou, a to byla pro něho vlastně tragédie. Jeho ostatní díla totiž byla na svou dobu mimořádně progresivní,“ říká ke své postavě představitel hlavní role Jan Novotný a pokračuje: „Otakar Švec se do soutěže sám nepřihlásil, on byl vyzván – jako ostatně další plejáda kvalitních i nekvalitních sochařů. Každý, kdo se do nějakého klání přihlásí, tak přirozeně chce vyhrát. Ale každé vítězství, nebo prohra, přinášejí důsledky. Krásně se to takhle formuluje, ale když je v sázce lidský život a strach o sebe a hlavně o své blízké, tak pozdější soudy těchto rozhodnutí v době svobody a demokracie mohou být někdy zlé a scestné.“

Herečka Zuzana Stivínová, představitelka Švecovy manželky Vlasty, jej doplňuje: „Švecova tvorba byla do té doby opravdu originální a výjimečná. Myslím, že lidé znají jeho dílo, určitě jeho Motocyklistu, ale kolikrát nevědí, že je to ten Švec, autor Stalina. A málokdo si už vzpomene, jak skončila paní Švecová, ale proto tu je film Monstrum, aby ten příběh vyprávěl.“

„Pomník a jeho autora od sebe oddělit nelze. Mohutnost toho monstra a tragédie malého člověka společně tvoří jedno téma. Člověk, tvůrce a doba. A cosi, čemu se dá říkat Démon souhlasu. Každý, i nejinteligentnější člověk mu může vždycky, všude a znovu podlehnout, ale zároveň i nejvíc zasažený jedinec se může z jeho sevření osvobodit. Někdy už je ale pozdě,“ říká režisér Viktor Polesný.

„Příběh Monstra se odehrává na základě události, která je sama o sobě velmi silná. Jedná se v podstatě o antické drama a takových příběhů dnes již moc není,“ říká kreativní producent Jan Lekeš.

První polovina padesátých let byla snad nejbezohlednější a nejtíživější v moderních dějinách naší země. Kult sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina sílil a Praha, jako jedno z mála měst, stále neměla jeho sochu. Vítězný návrh pak nebyl pouze poctou vůdci, byl to masivní pomník československého a sovětského lidu v čele s generalissimem. Sousoší bylo přes třicet metrů vysoké, na jeho vytvoření bylo použito přes 17 tisíc tun žuly a stál přes 140 miliónů tehdejších korun. Otakar Švec cítil, že je to rozporná, nebezpečná výhra, ale kdyby couvl, zaplatil by životem. Složitou práci na pomníku navíc komplikovaly absurdní požadavky komunistické strany, které neměly nic společného se sochařinou.

Pro potřeby natáčení vznikl model Stalinova pomníku přímo na jeho původním místě – na pražské Letné. Model se vyráběl v dílnách na Kavčích horách v reálné velikosti dle dobových materiálů a dostupné dokumentace. Přípravy si vyžádaly několik měsíců, přímo na Letné stavba trvala necelý týden včetně montáže šest metrů vysokého lešení, na kterém byl model umístěn.

Odborným poradcem při přípravách makety byl sochař Kurt Gebauer. K filmu říká: „Monstrum je důležitý film. V době toho příběhu jsem žil, poslouchal vyprávění, četl o tom. Pro běžného občana je to banální tragikomický příběh zdejších absurdních dějin. Filmem se zviditelnilo, do jaké neřešitelné situace se může dostat nadaný člověk na vrcholu kariéry v situaci šíleného společenského režimu. Přiznám, že na konci filmu jsem byl dojat.“


Monstrum

režie a scénář: Viktor Polesný
autor literární předlohy: Rudla Cainer
výkonný producent: Martin Lubomírský
kreativní producent: Jan Lekeš
kamera: David Ployhar
střih: Lenka Polesná
zvuk: Miroslav Hřebejk
architekt: Petr Fořt
kostýmy: Ivana Brádková
umělecký maskér: Jiří Sadílek, Tomáš Richter
hudba: Zdeněk Merta
hrají: Jan Novotný, Zuzana Stivínová, Martin Kraus, Juraj Deák, Vladimír Polívka, Patricie Solaříková, Tomáš Havlínek, Miroslav Etzler, Petra Nesvačilová, Marián Roden a další
scénář vznikl za podpory FILMOVÉ NADACE


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.05.2017 • RTVS v prieskume agentúry Median SK opäť s najobjektívnejším spravodajstvom
18.05.2017 • Fascinující filmy na Prima ZOOM
17.05.2017 • Reakce televize Prima na aktuální díl pořadu Kazmova ONE MAN SHOW
17.05.2017 • Šumavou se šíří Vzteklina - Kryštof Hádek v nové minisérii České televize
15.05.2017 • Finálový díl show Tvoje tvář má známý hlas zaujal 42,54 % diváků
15.05.2017 • Show Jana Krause – 17. 5. 2017

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist