Válka o lidskou mysl - koprodukční dokument ČT a ARTE zkoumá, co dokáže lež
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 19.05.2017
Koprodukční dokument České televize a ARTE Co dokáže lež analyzuje podobu informační války a vliv dezinformací v České republice. Snaží se zjistit, kdo stojí za nepravdivými zprávami, které se šíří především na sociálních sítích a na takzvaných konspiračních webech. V dokumentu účinkují respektované osobnosti z České republiky i zahraničí, které se tématu dlouhodobě věnují.


Režisér Tomáš Kudrna se svým týmem natáčel v České republice, Velké Británii, Holandsku a Rusku. Film uvede ČT2 v úterý 23. května ve 21.20 hod.

„Žijeme v turbulentní době. Informace se na nás hrnou ze všech stran, záměrně se vytváří jakási informační mlha. Výrazně ubývá lidí, kteří jsou schopni informace ověřovat, třídit a vytvářet si vlastní názor, čehož velmi umně využívá zejména ruská propaganda. Aniž by si to mnozí vůbec uvědomili, ocitli jsme se uprostřed informační války. Pomocí konspirací, polopravd, lží a webů k tomu určených se vytváří v lidech pocit strachu, manipuluje se s fakty, vytváří se umělý pocit, že pravda vlastně neexistuje,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková a režisér Tomáš Kudrna ji doplňuje: „Propaganda nás provází odnepaměti. Já ji ještě pamatuji z dob socialismu, kdy jsem cestou do školy chodil kolem transparentu ‚Se Sovětským svazem na věčné časy‘. Propaganda nás provází a masíruje i dnes, ale má docela jiný cíl než ta minulá. A právě o téhle novodobé propagandě, která má skryté záměry, je film Co dokáže lež.“

Autoři hledali také odpověď na otázku, do jaké míry jsou šířené zprávy, příběhy a emoce součástí ruské propagandy a jakou roli v tom hrají čeští občané, kteří jsou z nejrůznějších důvodů nespokojení s vývojem v zemi po roce 1989. „Zhruba před dvěma lety jsem začal sledovat, jak lidé v mém okolí, a podotýkám, že se rozhodně nejedná o čtenáře bulváru, začínají říkat, prosazovat a hájit dost podivné věci. Nejprve jsem si myslel, že to je prostě důsledek jisté polarizace české společnosti, ale časem jsem začal zkoumat, odkud se jejich názory, které měly jasné znaky propagandy, berou. Sešel jsem se s několika osobnostmi z médií, vysokých škol a bezpečnostní komunity, které tento fenomén registrovaly také. Z diskusí vyplynulo, že v České republice funguje ruská propaganda, a to především v internetovém prostředí. Zajímalo nás, jak pracuje, jaké jsou metody a postupy. A hlavně, kdo za ní stojí,“ popisuje začátky vzniku filmu spoluautor námětu Josef Albrecht a Tomáš Kudrna dodává: „Zabýváme se otázkou, jestli současná vlna dezinformací je náhodná nebo cílená, a pokud je cílená, tak kdo za ní stojí a jaké jsou jeho motivace. Žijeme uprostřed internetové a informační revoluce a měli bychom se rychle zorientovat v tom, co se kolem nás vlastně děje.“

V dokumentu účinkují respektované osobnosti z České republiky i zahraničí, které se tématu dlouhodobě věnují. Režisér Tomáš Kudrna se svým týmem natáčel v České republice, Velké Británii, Holandsku a Rusku. „Nejvíce by mne potěšilo, kdyby film Co dokáže lež mohl být nápomocen tomu, aby lidé otevřeli oči a začali o informacích, které čtou, vidí a slyší, více přemýšlet,“ uzavírá Lenka Poláková.


Co dokáže lež

námět: Josef Albrecht, Tomáš Kudrna
režie: Tomáš Kudrna
scénář: Tomáš Kudrna
kamera: Tomáš Jelínek
dramaturgie: Josef Albrecht
vedoucí produkce: Marta Hostinská
dramaturgie ARTE: Anne-Laure Négrin
kreativní producentka: Lenka Poláková


Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24708/valka-o-lidskou-mysl-koprodukcni-dokument-ct-a-arte-zkouma-co-dokaze-lez/