Digitální televize – srovnání dvou způsobů příjmu (DVB-S a DVB-T)
Autor: PRAM Consulting , e-mail: info@pram.cz Přidané: 01.08.2007
Na webu satCentrum jsme za posledních pět let přinesli řadu příspěvků, ve kterých byl porovnáván digitální satelitní příjem (DVB-S) s příjmem signálu terestrické digitální televize (DVB-T). Výhody, nevýhody, současnost i perspektivu. Dnes přinášíme další článek, který tentokráte připravila agentura PRAM Consulting s.r.o., která u nás zastupuje satelitního operátora Astra. Věříme, že tento příspěvek přinese náměty k polemice do diskuse - třeba hned pod tímto článkem. Děkujeme předem za vaše názory (pozn. redakce satCentrum).


Čím větší možnost volby člověk má, tím těžší mu připadá rozhodnout se, co je pro něj osobně to nejlepší. A to se týká i různých nových možností a technologií televizního příjmu.

Především má divák možnost volby mezi různými způsoby příjmu, například mezi satelitní televizí a televizí s běžnou anténou. Obě technologie jsou dnes k dispozici jak v analogové, tak digitální podobě. V dlouhodobém horizontu mají být analogové cesty šíření TV signálu zastaveny. Evropská unie by do roku 2012 například chtěla mít zavedenou digitální televizi do té míry, aby v celé EU mohla být analogová televize odpojena. Sledujeme-li však současný vývoj, tento termín se jeví nereálný a nesplnitelný. Na tomto místě bychom měli připomenout, že všechny nové modely přijímačů pro satelitní příjem jsou již vybaveny pro digitální technologii. Také zde bude v příštích letech analogová verze kompletně nahrazena.


Digitální satelitní televize (DVB-S) je k dispozici všude – od volně stojícího domu na venkově až k nejvyššímu mrakodrapu ve městě. Data jsou vysílána přes satelitní paraboly na zemi na satelity ve vesmíru, které signál předávají do celé Evropy. Pro příjem tohoto signálu potřebuje televizní divák pouze přijímač a malou satelitní anténu. Pak má na výběr ze stovek televizních a rozhlasových kanálů, mnohé z nich i v kvalitě High Definition (HDTV). Mezi těmito kanály je i spousta tematických programů Pay-TV, které si divák může podle svých preferencí předplatit. Kromě toho DVB-S nabízí možnost instalovat širokopásmový přístup k internetu přes satelit a využívat mimo jiné VoD (Video on Demand) a různé další doplňkové multimediální služby.

Další výhodou satelitního příjmu je, že digitální příjem byl jako první nabízen přes satelit, takže digitální služby během posledních let technicky velmi vyzrály.

V České republice má satelitní příjem v současné době celkový tržní podíl 11 %, což odpovídá přibližně 453 000 domácnostem. U příjmu digitální satelitní televize je tento podíl již 23 % – digitální příjem je tedy silně na vzestupu. Největším poskytovatelem digitální satelitní televize je tak jako dosud jednička na evropském trhu – SES Astra, která na dvou orbitálních pozicích (19,2 ˚E a 23,5 ˚E) vysílá přes svou flotilu satelitů v České republice množství národních a mezinárodních, volně dostupných digitálních televizních i rozhlasových programů (celkem více než 250) a atraktivní programy Pay-TV.


Digitální terestrická televize (DVB-T) se přijímá v blízkosti vysílačů, které vysílají televizní signál do bližšího okolí. Pro příjem signálu pro digitální terestrickou televizi musí divák investovat do přijímače a běžné antény.

Přes digitální terestrickou televizi lze přijímat podstatně méně programů než přes satelit. Podle podmínek pro příjem může divák sledovat program maximálně 20 vysílačů (podle multiplexu), zatímco přes satelit je možné přijímat již několik stovek digitálních programů. Přes digitální terestrickou televizi také není možné využívat HDTV, širokopásmový přístup k internetu, VoD a jiné multimediální služby. Další nevýhodou oproti satelitnímu příjmu je omezený dosah, takže DVB-T v žádném případě nelze pro začátek přijímat celoplošně.

Digitální terestrická televize je v České republice dosud vysílána jen experimentálně. Původní termín komerčního spuštění se předpokládal v květnu 2007, avšak tento termín je kvůli sporům o zadávání licence pro vysílací místa nejistý. Proto lze očekávat také podstatné zdržení celoplošného pokrytí České republiky. (Zde bychom si dovolili vytknout jistou nepřesnost, v ČR již bylo zahájeno pravidelné vysílání DVB-T. Pravda, sice na dočasných multiplexech, ale ČT, Nova a Prima už nevysílají experimentálně - pozn. redakce satCentrum).

Pro mnoho televizních diváků vyvstane nejpozději při stěhování nebo koupi domu otázka, jakým způsobem se dostanou ke svému televiznímu programu. Podle místa bydliště je možné zvolit mezi různými technologiemi, resp. cestami přenosu se všemi jejich výhodami i nevýhodami. V dohledné době bude satelit, co se týče místa příjmu, jednoznačně výhodnější.


Pavel Kašpar, PRAM Consulting s.r.o., 30.7.2007

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2474/digitalni-televize-srovnani-dvou-zpusobu-prijmu-dvb-s-a-dvb-t/