Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:24:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Film Europe Media Company přiváží popáté do českých kin vítězný snímek Cannes 2017

  Autor: Film Europe CZ , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 29.05.2017


Vítězný snímek Čtverec Rubena Östlunda a další čtyři oceněné filmy, které soutěžily na letošním ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, zakoupila Film Europe Media Company. Velkou cenu poroty si odnáší drama režiséra Robina Campilla 120 BPM, Cenu poroty film Nemilovaní Andreje Zvjaginceva a cenu za scénář společně Jorgos Lanthimos za horor Obětování posvátného jelena a režisérka Lynn Ramsey za thriller You Were Never Really Here.


Vítězné snímky se představí na festivalu Be2Can, který se bude konat od 4. do 10. října. Posléze se objeví v dalších kinech pod nově vzniklým distribučním labelem Be2Can Distribution, jehož posláním je nabízet pečlivě kurátorovanou kolekci nejlepších filmů z prestižních evropských festivalů po celý rok.

“Jubilejní 70. ročník je pro Film Europe Media Company úspěšný. Do hlavní soutěžní sekce bylo vybráno osm našich titulů, pět z nich získalo ocenění. Vítězný snímek Čtverec Robena Östlunda byl navíc právem oceněn Zlatou palmou. Ukazuje stav dnešní Evropy, která je bohatá, vyspělá, rozdělená a směsně smutná zároveň,” komentuje výsledky festivalu ředitel Film Europe Media Company Ivan Hronec.

Vítězný snímek Čtverec nepatřil mezi favority soutěže, přesto tato bystrá směsice vysokého konceptu a absurdní komedie o mezilidských vztazích a uměleckých institucích zarezonovala mezi porotou pod vedením Pedro Almodóvara. Švéd Ruben Östlund v něm nezaměnitelně propojuje přesně odpozorované všední situace, inteligentní provokace a metaforický obraz současné Evropy. V příběhu ambiciózního kurátora muzea moderního umění konfrontuje ironicky liberální hodnoty a nedostatek empatie.

Velký rozruch na festivalu vzbudila prvotina francouzského režiséra Robina Campilla 120 BPM, která si odnáší Velkou cenu poroty. Hrdinové filmu jsou pařížští aktivisté, kteří se počátkem devadesátých let věnují osvětě AIDS formou nenásilné guerillové války. Navzdory těžké době, kdy bylo AIDS společensky vnímáno jako nemoc narkomanů a homosexuálů, se hnutí snaží informovat zcela bez předsudků. Campillo není ve filmovém světě nováčkem, je známý zejména jako scenárista vítězného snímku z Cannes 2008 – dramatu Mezi zdmi.

Poté, co za film Leviatan získal cenu za scénář, odváží si ruský filmař Andrej Zvjagincev Cenu poroty za tíživé drama Nemilovaní. V centru pozornosti stojí rozvádějící se manželský pár, který je tak fixovaný na své problémy a nové vztahy, že zcela přehlíží potřeby dvanáctiletého syna. Ve chvíli, kdy dítě beze stopy zmizí, jsou oba rodiče konfrontováni se svým sobectvím.

Řecký provokatér Jorgos Lanthimos si za horor Obětování posvátného jelena (The Killing of a Sacred Deer) odnáší cenu za scénář. Nejslavnější představitel řecké divné vlny změnil žánr a po sérii černých komedií natočil nepředvídatelnou fúzi kubrickovského hororu a moderní variace antické tragédie, která je inspirovaná Euripidovou Ifigenií v Aulidě. V hlavních rolí září Colin Farrell, Nicole Kidman a objev festivalu, irský teenager Barry Keoghan.

Hned dvojí pocty se dostalo netrpělivě očekávanému návratu režisérky Lynn Ramsey, která v Cannes představila syrový thriller You Were Never Really Here. Společně s Jorgosem Lanthimosem získala cenu za scénář, porota navíc ocenila herce Joaquina Phoenixe. V neobyčejně brutálním expresionistickém filmu ztvárnil traumatizovaného válečného veterána, který se mstí obchodníkům s bílým masem.

Všechny tyto snímky budou patřit k ozdobám festivalu Be2Can, který se letos koná od 4. - 10. října. ”Pokud bychom z letošního výběru měli vyzdvihnout naše osobní favority, nebyla by to největší jména jako Östlund, Ramseyová a další. Největší sílu jednoduše pohnout publikem letos prokázal Robin Campillo a jeho tepající drama 120 BPM, jeden z vrcholů festivalu. A druhý vrchol je docela nenápadný, ale o to podstatnější: Western Valesky Grisebach ze sekce Un Certain Regard, který nám okamžitě učaroval. Oč skromnější téma má, o to hlubší zážitek nabízí. Letošní program Be2Can bude každopádně jeden z nejnabitějších a bude v něm dost prostoru na kontroverze a nesouhlas. Ty k Be2Can prostě patří“, říkají o oceněných snímcích dramaturgové festivalu Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Vedle vítězných filmů se pod hlavičkou Be2Can Distribution objeví v české distribuci i další tři filmy z hlavní soutěže. Ve snímku Obávaný (Redoubtable) Michel Hazanavicius seznamuje s milostným příběhem slavného režiséra Jean-Luca Godarda a herečky Anne Wiazemsky. Čeští diváci se mohou také těšit na snímek běloruského solitéra Sergeje Loznici Krotká (A Gentle Creature). O romanci francouzského sochaře Augusta Rodina a umělkyně Camille Claudel je film Jacquese Doillona Rodin.

Vedle titulů z hlavní soutěže přiváží Film Europe Media Company tři snímky z vedlejších sekcí: zmíněné drama Western o skupině německých dělníků v bulharském zapadákově, výstřední muzikál Janička (Jeannette) Bruna Dumonta o mladičké Johance z Arku a zahajovací snímek letošního ročníku Ismaelovy přízraky (Ismael's Ghosts) francouzského režiséra Arnauda Desplechina.

Všechny filmy uvede Film Europe Media Company a Be2Can Distribution do českých kin v průběhu podzimu a zimy 2017.


Adéla Brabcová, PR & Marketing, Film Europe


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.05.2017 • Show Jana Krause – 31. 5. 2017
28.05.2017 • OMG: Lajky, hejty, komentáře - život dětí online
28.05.2017 • Lucie Bílá pomůže stavět sny
27.05.2017 • Když si žena vybere partnera pod vlivem antikoncepce a co se po jejím vysazení změní?
26.05.2017 • Chytlavé melodie a těžko překonatelný úspěch - ČT art o víkendu oslaví 45 let kapely ABBA
26.05.2017 • První dáma českého animovaného filmu ve Zlíně a na ČT art

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist