Srpnové premiéry na Cinemaxu
Autor: PR Press 2Media , e-mail: info@hbo.cz Přidané: 03.08.2007
Ze srpnových premiér na Cinemaxu upozorňujeme například na nestárnoucí Pod vlivem úplňku, dva filmy Clauda Lelouche: Cesta zhýčkaného dítěte a Krásný příběh či oscarové drama Motýli jsou svobodní.


Pondělí 6. srpna
20:00 hodin – Lovec perel (Pearl Diver)

drama USA 2004
režie: Sidney King
hrají: Maddie Abshire, Brian Boland, Christopher Collard, Joey Honsa, Jim Bowen
Dvě desítky let stará vražda matky leží na jejích dvou dcerách jako stín. A stačí malá nehoda, a tíživá minulost se okamžitě vrací. Rozdílný pohled na svět je vede do ničivé konfrontace, která tentokrát nemusí skončit smírem. Za to s sebou ale může přinést tolik očekávané odpouštění a rozhřešení…

Vynikající komorní drama debutujícího Sidneyho Kinga, jež bylo natočeno za pouhých sedmnáct dní, získalo hned pět cen na různých mezinárodních filmových festivalech nevyjímaje Křišťálové srdce z Heartlandu.


Čtvrtek 9. srpna
20:00 hodin – Pršící kameny (Raining Stones)

komediální drama VB 1993
režie: Ken Loach
hrají: Bruce Jones, Julie Brown, Gemma Phoenix, Ricky Tomlinson, Tom Hickey
Snímek britského klasika Kena Loache vypráví příběh muže plně oddaného své rodině a víře. Hrdý, leč nepříliš bohatý Bob chce své malé holčičce opatřit krásné nové šaty k prvnímu přijímání. Sehnat na ně peníze je ochoten za jakoukoli cenu. Jeho tvrdohlavost a neústupnost ho záhy uvrhnou do potíží. Nakonec přece jen nalezne cestu, ale kdyby po ní slepě kráčel, mohlo by ho to stát nejen lásku rodiny, ale také jeho duši a naději na spásu...

Drama obdrželo v roce 1993 Hlavní cenu poroty na festivalu v Cannes a bylo nominováno i na ceny César a Goya za nejlepší zahraniční, respektive evropský film roku.


Úterý 14. srpna
20:00 hodin – Motýli jsou svobodní (Butterflies Are Free)

romantická komedie USA 1972
režie: Milton Katselas
hrají: Goldie Hawn, Edward Albert, Eileen Heckart, Paul Michael Glaser, Michael Warren
Jediné, po čem Don Baker (Edward Albert) touží, je dostat se z ochranitelského područí své autoritářské matky. A v naplnění této touhy mu nakonec nezabrání ani handicap, jenž ho provází už od narození – slepota. V novém bydlišti se seznámí se sousedkou Jill (Goldie Hawn). Právě díky ní poznává tváře života, jež mu byly až dosud odpírány. A stejně tak ona Donovou zásluhou konečně pochopí, co je to dospělost a jak vypadá lidská svoboda…

Eileen Heckart byla za ztvárnění Bakerovy panovačné matky v roce 1973 oceněna Oscarem v kategorii nejlepší ženská herečka ve vedlejší roli.


Pondělí 20. srpna
20:00 hodin – Pod vlivem úplňku (Moonstruck)

romantická komedie USA 1987
režie: Norman Jewison
hrají: Cher, Nicolas Cage, Vincent Gardenia, Olympia Dukakis, Danny Aiello
Tříoscarová romantická komedie Normana Jewisona Pod vlivem úplňku patří mezi vrcholné snímky žánru 80. let. Režisér v ní povolal na scénu černovlasou ďáblici Cher a tehdy ještě méně známého Nicolase Cage. S nimi a s pomocí Měsíce osvětlujícího New York rozehrál hřejivý příběh o americké Italce Lorettě, jež si po smrti manžela nalezne nového nápadníka. Tento vztah má ale menší háček. Sice se schyluje k svatbě, jenže Loretta si na poslední chvíli uvědomí, že nemiluje ani tak svého snoubence Johnnyho, jako spíš jeho bratra Ronnyho. Johnny je jistota a bezpečí, k Ronnymu ji ale táhne cit a vášeň. Nejvyšší čas se pro jednoho rozhodnout. Ale pro kterého?

Skvělá Cher stejně jako Olympia Dukakis v roli její matky získaly Oscara, stejně jako scenárista John Patrick Shanley.


Úterý 28. srpna
20:00 hodin – Cesta zhýčkaného dítěte (Itineraire d'un enfant gate)

dobrodružné drama Francie/Německo 1988
režie: Claude Lelouch
hrají: Jean-Paul Belmondo, Richard Anconina, Lio, Béatrice Agenin, Daniel Gélin
V posmutnělém dramatu Claudea Lelouche oblíbená hvězda francouzského filmu Jean-Paul Belmondo opět dokazuje svoji neuvěřitelnou hereckou variabilitu. Ztělesňuje zde bývalého artistu, nyní úspěšného podnikatele, ale především stárnoucího muže, na něhož s padesátkou doléhá únava z kariéry a dosavadního života. Rozhodne se proto fingovat vlastní smrt a vydat se novou cestou po světě. Po jistém čase se ale dozví, že firma, vedená momentálně jeho potomky, se dostává do vážných potíží. Rozhodne se proto svým dětem pomoci. Ale tak, aby se nikdo nedozvěděl, odkud vítr vane…

I když filmu Cesta zhýčkaného dítěte nechybí humor, jde především o velmi něžný a nostalgií prosycený příběh o přehodnocování lidských priorit a hodnotových žebříčků. Snímek v roce 1989 obdržel dva Césary (hudba a výkon J. P. Belmonda) a na třetího (herec Richard Anconina) byl nominován.


22:05 hodin - Krásný příběh (La belle histoire)
dobrodružné drama Francie 1992

režie: Claude Lelouch
hrají: Gérard Lanvin, Béatrice Dalle, Vincent Lindon, Marie-Sophie L., Patrick Chesnais
Francouzský cikán Jesus měl šanci stát se slavným toreadorem, ale zapletl se se špatnými lidmi, což ho nakonec přivedlo až do vězení. Odona je podvodnice, nad níž drží ochrannou ruku pařížský policista. Marie, která Jesuse v mládí znala, ztratila práci poté, co ve škole přednášela o reinkarnaci a nutila své žáky, aby se snažili políbit včelu. Všichni prožívají lásku, všichni si musejí vytrpět nějaké ztráty a všichni hledají mír v duši. A nikdy nepřestanou, dokud bude Jesusova rodina hrát, tančit, slavit a mít svá tajemství. Vědí totiž, že za dobro se vyplatí bojovat. Už jen proto, že každý váš čin se odrazí v příštím životě, který vás čeká.

Epickou, téměř čtyř hodinovou mnohovrstevnatou romanci, v níž se prolíná současnost s minulými životy hrdinů, natočil v roce 1992 oscarový Claude Lelouche.


Oficiální stránka Cinemaxu: www.cinemaxtv.cz.


Naďa Machková a Pavlína Fechterová, 2media.cz, s.r.o., Mediální servis HBO


Doplnění redakce satCentrum:

Placený filmový kanál Cinemax vysílá v kabelových sítích v ČR a SR a také v satelitních platformách UPC Direct a DIGI TV na satelitech Astra 1H na pozici 19,2 st. východně a Intelsat 10-02 na pozici 1,0 st. západně. Úplné měsíční programové přehledy - Guide, Synopse a Premiéry kanálu Cinemax (i Cinemax 2, který vysílá jen v některých kabelových sítích) si můžete stáhnout na našem webu v sekci TV Download.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/2478/srpnove-premiery-na-cinemaxu/