ILS Proton vynese družici EchoStar XXI
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.06.2017
Ve čtvrtek 8. 6. 2017 odstartuje z odpalovací rampy Pad 24 na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu raketa Proton M s horním stupněm Breeze M se satelitem EchoStar XXI na palubě. Satelit EchoStar XXI, který disponuje pásmem S, je navržen pro poskytování mobilního připojení v celé Evropě.


Družice na bázi platformy SSL 1300 bude umístěna na orbitální pozici 10,25° východně. Dceřiná společnost EchoStar, EchoStar Mobile Limited, která je držitelem licence Evropské unie na sdruženou mobilní satelitní síť s doplňkovou pozemní infrastrukturou, bude využívat část kapacity družice EchoStar XXI pro poskytování své mobilní komunikační sítě příští generace s podporou protokolu IP.

Nový satelit je vybaven velkým rozvinutelným reflektorem, který bude možné roztáhnout jako deštník, když bude satelit na oběžné dráze.

První tři stupně rakety Proton využijí standardní vzletový profil pro umístění orbitální jednotky (horní stupeň Breeze M a satelit EchoStar XXI) na suborbitální dráhu. Od tohoto bodu mise Breeze M provede plánované manévry, aby umístil orbitální jednotku nejprve na téměř kruhovou dočasnou orbitální dráhu, pak na střední orbitální dráhu, dále na přenosovou oběžnou dráhu a nakonec na geosynchronní přenosovou oběžnou dráhu. Podle plánu k oddělení satelitu EchoStar XXI dojde asi 9 hodin 13 minut po startu.


S využitím zdroje: Robert Briel, Broadbandtvnews.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24790/ils-proton-vynese-druzici-echostar-xxi/