Show Jana Krause – 21. 6. 2017
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 18.06.2017

Zpěvačka Dara Rolins, moderátor Michal Kavalčík a vědec Michael G. S. Londesborough se představí v Show Jana Krause. Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 21. června ve 21.35 na Primě.


Dara Rolins – zpěvačka, která se československou hvězdou stala už v devíti letech a je jí dodnes. Navíc je známou módní ikonou a spolu s partnerem, Patrikem Rytmusem Vrbovským, tvoří jeden z nejsledovanějších párů českého a slovenského šoubyznysu. Ačkoli nás poslední roky zásobovala singly doslova nepřetržitě a soustředila se také na písně k filmům – skvěle nahrála například titulní song k filmu Všechno nebo nic, fanoušci si na nástupce poslední desky Stereo museli nějakou dobu počkat. Nicméně její nová, dlouho odkládaná deska je konečně na světě. Zpěvačka ji dokončila doslova před pár dny.


Michal Kavalčík – herec, zpěvák, moderátor, který se před časem rozloučil se svou image umaštěného hospodského povaleče Rudy z Ostravy. Před pár dny posílil stávající moderátorskou dvojici Diváckých zpráv na TV Prima, Lucii Šilhánovou a Tomáše Krause. Michal Kavalčík je známý jako člověk, pro kterého žádná výzva není nepřekonatelná. Skáče padákem, vrhá se střemhlav ze Žďákovského mostu na gumovém laně, potápí se, a ještě se u toho všeho natáčí na video. Ale hlavně ze sebe celých deset let dokázal dělat burana Rudu z Ostravy, který nemilosrdně karikoval všechny. Michal se s image Rudy definitivně rozloučil ve filmu Komici s.r.o. The Tour. „Abych řekl pravdu, Ruda z Ostravy minimálně dva roky přesluhoval. Byl jsem strašně unavený,“ přiznává. Ruda z Ostravy vznikl v rámci Michalova vystupování ve stand-up comedy show. Poté v této roli přišel na casting pěvecké soutěže X Factor, kde se poznal s Martinou Pártlovou. Záhy spolu vydali duet Ostrava, a už to prý jelo. „Byl to nádherný čas, ale stačilo,“ dodává. Když se rozloučil s Rudou z Ostravy, obával se, že přijde o kšefty a nebude nikoho zajímat. Nyní se prý ale Michal těší největšímu zájmu a skutečně se mu daří. „Lidi a firmy už zjistili, že i Michal je skvělý moderátor, improvizátor a bavič a nemusí mít na sobě tričko AC/DC. Nabídky se hrnou a čím dál víc teď slýchávám větu: ,Jako Ruda dobrý, ale teď je to lepší, Michale,’ a za to jsem rád. Ta změna za to vše stála,“ svěřuje se.


Dr. Michael G. S. Londesborough – britský vědec žijící a pracující v Česku, kam ho před lety přivedl výzkum boranů. Věnuje se také popularizaci vědy, lidé ho díky tomu znají nejen z televize, kde měl vlastní populárně-vědecký pořad, ale i z jeho velkých show, které čas od času připravuje. „Chemická show ptákovina není“, konstatuje. „Jednou v laboratoři jsem se při hledání kamene mudrců popálil bílým fosforem, při show jsem ale žádné zranění neměl“, říká popularizátor vědy Michael Londesborough. Londesborough se do Čech dostal díky boranům – čeští vědci patří v jejich výzkumu mezi světovou špičku. „Za socialismu patřil výzkum boranů k těm přísně utajovaným. Tyto látky se v přírodě nevyskytují a Češi jich měli velké zásoby. Po odtajnění výzkumu pak publikovali řadu klíčových článků v tomto oboru a úspěšně v něm pokračují,“ říká chemik. Hydridy boru, které studuje, mají široké využití. Od polovodičů přes možnosti léčby rakoviny či HIV až po výzkum jaderné fúze. Vysvětlit složité struktury těchto molekul a jejich možné využití laické veřejnosti určitě není jednoduché. Přesto Londesborough hledá způsoby, jak to udělat. „Příroda funguje na bázi těch nejjednodušších řešení a věda není složitá, pokud máte základní znalosti o jejím fungování,“ vysvětluje. Jednou z možností, jak přiblížit vědeckou práci laikům, je podle Londesborougha skrze vyprávění příběhů, které se ke zkoumaným věcem pojí. „Já například při představování boranů využívám toho, že jsou hodně spojené se studenou válkou a byly to přísně tajné sloučeniny. To vždy lidi zaujme a díky tomu pak mohu snadněji přiblížit další fakta o těchto látkách,“ uvádí chemik. „Je pro mě trochu záhada, jak jsem mohl uspět jako popularizátor vědy v Česku. Možná je to důkaz toho, že gramatická korektnost ve vyjadřování není pro efektivní komunikaci nezbytná. Důležité jsou i další aspekty, modulace hlasu, fyzický projev a především obsah a vyjadřování, které lidé pochopí,“ říká Londesborough.


Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 21. června ve 21.35 hod. na Primě. Jan Kraus, jak ho znáte, v úspěšné show! Aktuální hosté, témata bez cenzury a ta nejlepší late night show každou středu večer na Primě.


Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení pro FTV Prima

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24827/show-jana-krause-21-6-2017/