Film Europe Media Company spouští nový distribuční label Be2Can Distribution, nabízí filmový festival nonstop
Autor: Film Europe Media Company , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 18.06.2017
Ústřední myšlenkou Be2Can Distribution je víceúrovňová platforma prezentující nejlepší filmy z festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes na tématické přehlídce, v kinech, na DVD, VOD a v TV. Be2Can Distribution premiérově představí své snímky na Art Film Festu v Košicích, Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, Letní filmové škole a na vlastní filmové přehlídce Be2Can.


“Po čtyřech letech nastal čas udělat další krok a rozšířit koncepci Be2Can tak, aby mohla fungovat celoročně. Diváci proto uvidí Be2Can filmy na premiéře stejnojmenného festivalu, v průběhu roku v kinech, TV a na VOD, následně i na DVD. Vzniká tak nonstop distribuční platforma, která je díky tomuto modelu unikátní tématickou prezentací věhlasného festivalového filmu. Takto kurátorovanou filmovou kolekci na všech distribučních úrovních, v desítkách míst a v milionech domácností, nenajdeme nikde na světě,” komentuje vznik nového labelu CEO Film Europe Media Company Ivan Hronec.

Be2Can Distribution je příkladem spojení kulturního gesta a ekonomicky zdravého modelu. “Nejde o subjekt, který čerpá veřejné zdroje. Přesto přináší špičkovou uměleckou kvalitu pro nejširší publikum. Je tak dobrým kulturním, distribučním, demokratickým i ekonomickým příkladem,” dodává Hronec.

Filmovou knihovnu Be2Can Distribution (www.be2can.eu) tvoří vítězné, oceněné a dramaturgicky zajímavé snímky prestižních evropských festivalů. Nejnovější z nich se objeví na filmové přehlídce Be2Can, která se letos uskuteční od 4. - 10. října v Praze a v dalších městech. Filmové události podzimu bude předcházet promítání vybraných snímků na festivalech spolupracujících s Be2Can Distribution. Představí se v sekci Be2Can Starter na Art Film Festu v Košicích, Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a v sekci Letní festivalové echo na Letní Filmové škole. Diváci se mohou těšit na festivalové premiéry úspěšných snímků O těle a duši režisérky Ildikó Enyedi (vítěz Berlinale 2017), Ta, které odešla filipínského režiséra Lava Diaze (vítěz Benátky 2016), Vážený občan (nejlepší herec Benátky 2016), a další.

Be2Can je projekt, který vznikl v roce 2014 s úmyslem prosadit do české a slovenské distribuce filmy z hlavních soutěží nejvýznamnějších evropských festivalů, vytvořit pro ně důstojné prostředí a seznámit diváky s fascinujícím světem „áčkových“ festivalů. Akce původně koncipovaná jako týdenní přehlídka se proměnila na model multiplatformového uvedení. Filmy Be2Can tak mohlo publikum zhlédnout vedle kinosálů na televizním kanálu Film Europe Channel, VOD a DVD edici nazvané Festival 12, která každý měsíc přináší jeden film doplněný obsáhlým bookletem s tematickou studií.

Misí distribuční společnosti Film Europe ČR je i nadále přinášet snímky převážně evropských tvůrců a nabízet publiku žánrově pestrý výběr ze současné kinematografie. “Be2Can Distribution nám umožňuje budovat platformu pro kvalitní festivalové filmy, věnovat jim patřičnou kurátorsko-kritickou péči a dostat je k publiku, které artový film vyhledává, zároveň je nabídnout i těm, kteří je neprávem pokládají za něco elitářského. Film Europe ČR zůstává distributorem kvalitních, divácky vstřícných filmů především evropské provenience. Aktivity obou značek se tak doplňují,” říká ředitel oddělení české kinodistribuce Vítek Schmarc.


Web Be2Can Distribution: www.be2can.eu
Facebook Be2Can Distribution: www.facebook.com/Be2CanDistribution/?fref=ts
Web Film Europe: www.filmeurope.cz/
Facebook Film Europe: www.facebook.com/FilmEuropeCZ/
Web Film Europe Channel: www.filmeuropechannel.eu/


Filmy na festivalech spolupracujících s Be2Can Distribution

Art Film Fest v Košicích - sekce Be2Can Starter (16. - 24. červen 2017)

● Ta, která odešla
● O těle a duši
● Nemilovaní
● Krotká
● Ismaelovy přízraky
● Fantastická žena - ve spolupráci s distribuční společností Artcam Films
● Western
● Vážený občan


52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (30. června - 8. července 2017)

● Janička
● Western
● Vážený občan


43. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (28. červenec - 6. srpna 2017)

● Ta, která odešla
● Cesta času
● O těle a duši
● Western
● Janička
● Krotká


4. ročník Be2Can (4. - 10. října 2017)

● Filmy budou oznámeny začátkem září


Synopse filmů

Western
Režie: Valeska Grisebach
Německo/ Bulharsko, 119 minut, 2017

Parta německých dělníků přijíždí do odlehlého kouta Bulharska, aby tu ve složitých podmínkách vybudovala novou přehradu. Cizí země probudí v mužích touhu po dobrodružství, zároveň je ale konfrontuje s jejich vlastnámi předsudky, touhou někam patřit, být uznáván. V cestě nestojí jen jazyková a kulturní bariéra, ale i rozdílný temperament. Mezi německými dělníky tak začíná soutěžení o přízeň vesničanů a pozici v kolektivu.


Ta, která odešla
Režie: Lav Diaz
Filipíny, 226 minut, 2016

V roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, vstupuje Horácia do krajně odcizeného světa: její manžel zemřel a ačkoli se znovu spojila se svou dcerou, nemůže najít svého syna. Brzy však rozpozná, co se nezměnilo – moc a výsady elit. Ironií zůstává, že Horáciin bývalý aristokratický milenec Rodrigo, který zosnoval její uvěznění, je nyní sám lapen ve své zlaté kleci: stejně jako jeho bohatí přátelé, i on přestal vycházet z domu kvůli eskalaci únosů zaměřených na movité. Horácia se rozhodne této hysterie využít a připravuje pomstu..

O těle a duši
Režie: Ildikó Enyedi
Maďarsko, 116 minut, 2017

Neobvyklá jateční romance O těle a duši je lyrickým i syrovým filmem o nalézání lidského pouta na těch nejméně pravděpodobných místech. Dílo, které je triumfálním comebackem režisérky Ildikó Enyediové, uhrančivě vypráví jak o nejniternějších stavech člověka, tak o mnohých společenských traumatech.

Nemilovaní
Režie: Andrej Zvjagyncev
Rusko, Francie, 127 miut, 2017

Žeňa a Boris procházejí bolestným rozvodem. Pohromadě je drží už jen poslední starost - prodej bytu - jinak si oba zařídili nový život po svém. Žeňa si našla staršího bohatého muže, Boris čeká dítě s kolegyní z práce. Jejich dvanáctiletý syn Aljoša je spíš přítěží. Nestojí o něj ani jeden, jako by jim připomínal vlastní selhání. Neprojevují mu žádnou lásku, zdá se, že toho nejsou ani schopni. Všechno se změní ve chvíli, kdy Aljoša záhadně zmizí. Andrej Zvjagincev přináší další mistrovské tíživé drama, drama o lidech, kteří jsou zamilovaní do vlastního odrazu v mobilních telefonech, ale jinak žijí ve skličujícím chladném světě odcizení a nepochopení.

Krotká
Režie: Sergej Loznica
Rusko, Francie, Německo, 143 minut, 2017

Jednoho dne se ruské ženě, která žije v zapadlé vesničce, vrátí balíček, jež poslala svému uvazněnému manželovi. Vystrašená a plná obav se vydává na pitoreskní cestu do odlehlé části země, kde stojí vězení, pro mnohé spíš nedobytná pevnost. Čeká jí byrokratická absurdita, věrolomné charaktery ze společenské spodiny, ústrky, násilí i poznání, že vězení nekončí zdmi a ostnatými dráty, ale pokračuje daleko za jejich hranice.

Ismaelovy přízraky
Režie: Arnaud Desplechin
Francie, 114 minut, 2017

Ismael je filmový režisér, který sám o sobě prohlašuje, že je vdovec. Oženil se s dvacetiletou Carlottou, která však několik let na to záhadně beze stopy zmizela. Nic nenasvědčuje tomu, že by se stala obětí zločinu. Ismaela od té doby pronásledují noční můry, které zahání alkoholem a prášky. Je si velmi blízký s Carlottiným otcem Henrim, také filmařem. Dvacet let poté, co jeho žena zmizela, potkává Ismael na večírku astrofyzičku Sylvii, s níž se po letech samoty sblíží a naváže harmonický vztah. Ale zatímco spolu tráví klidné dny v domě na pláži, osud si přichystá zlomyslnou zápletku. Náhle se totiž objeví žena, která prohlašuje, že je Ismaelovou zmizelou ženou. Začíná se odvíjet velmi turbulentní a naprosto nepředvídatelný příběh (nebo snad příběh v příběhu?), ve kterém se pro režiséra typicky prolíná thriller, milostné i špionážní drama, v němž sledujeme osudy Ismaelova bratra Ivana. Nic není jisté a neměnné.

Fantastická žena - ve spolupráci s distribuční společností Artcam Films
Režie: Sebastián Lelio
Chile, Německo, USA, Španělsko, 100 minut, 2017

Marina je mladá transgender servírka a aspirující zpěvačka. Orlando je její o dvacet let starší milenec, s kterým plánují společnou budoucnost. Když ale Orlando náhle zemře, Marina je nucena čelit psychickému a fyzickému nátlaku Orlandovy rodiny, sociální ostrakizaci i osobnímu ponižování. Navzdory překážkám a nepříznivým okolnostem pokračuje v boji za svá práva, snaží se svobodně a důstojně žít a přitom ukázat svému okolí, kým doopravdy je: složitou, silnou, čestnou – fantastickou ženou.

Janička
Režie: Bruno Dumont
Francie, 115 minut, 2017

Filmy o její dospělosti jste viděli, muzikál o jejím dětství dosud ne. Francouzský mistr zakřivené reality Bruno Dumont natočil hudební a taneční snímek, jaký tu ještě nebyl. Bůh, Duch svatý, hair metal, rap, ovce, jeptišky, nepodařené scény, nejšílenější metafyzická besídka roku. Po nevydařené Ospalé zátoce se Dumont vrací do komediálně-retardační formy, kterou předvedl v seriálu Malej Quinquin. Nechte se osvítit!

Vážený občan
Režie: Gastón Duprat, Mariano Cohn
Argentina, Španělsko, 118 minut, 2016

Spisovateli Danielu Mantovanimu leží svět u nohou. Právě získal Nobelovu cenu za literaturu, ale místo zadostiučinění se dostavila kocovina. Autor, který si vyslouží takové uznání, už dávno není provokatér, ale jen spořádaná položka v kánonu. Zhrzený Daniel se uzavře přede všemi, přestane psát a zatvrzele odmítá pozvání na prestižní akce, rozhovory i setkání. Cosi se v něm zlomí ve chvíli, kdy mezi přívalem oficiálních listů nalezne nenápadné psaní z rodného argentinského zapadákova, odkud kdysi utekl. Má mu být přidělen čestný titul váženého občana. Daniel Mantovani se rozhodne vrátit – ke vzpomínkám, dávným láskám, starým přátelstvím. Přijíždí do povědomých ulic jako velká hvězda a z jeho návštěvy se rychle stává groteska, která ale postupem času hořkne. Nejen úspěch se neodpouští. Daniel pomalu přichází na to, že nikdo neumí tak milovat a nenávidět jako lidé, kteří vás znají od dětství. Vrátí mu rodné město chuť psát, nebo jen posílí jeho samotářství?


Adéla Brabcová, PR & Marketing, Film Europe Media Company

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24828/film-europe-media-company-spousti-novy-distribucni-label-be2can-distribution-nabizi-filmovy-festival-nonstop/