ČT art rozšíří publikum milánské La Scaly
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.06.2017
K téměř třem tisícovkám diváků, kteří zasednou do hlediště jednoho z nejproslulejších operních domů světa, milánské La Scaly, se v pondělí večer připojí i diváci ČT art. Společně budou sledovat slavnou Mozartovu zpěvohru Únos ze serailu, kterou kulturní program České televize vysílá přímým přenosem od 20 hodin.


Únos ze serailu složil Mozart roku 1782, na popud císaře Josefa II., který jej pověřil složením německé národní zpěvohry pro vídeňský Burgtheater. Dílo je neseno v typicky odlehčené atmosféře, hýřící humorem, která se ale dokáže, jak je u Mozarta zvykem, zastavit a ztišit v jemných a melancholických pasážích.

Příběh zasazený do šestnáctého století, o věrné Konstanci a její služebné Blondě, unesených tureckým pašou Selimem do jeho harému, z nějž jsou složitě vysvobozovány svými nápadníky Belmontem a Pedrillem, je variací na téma hledání svobodné přirozenosti a rovnováhy v mezilidských vztazích.

Vůbec první inscenaci Únosu ze serailu, zrežíroval Giorgio Strehler, a to již v roce 1965. Letošní uvedení je poctou k výročí dvaceti let jeho úmrtí. Hudebního nastudování se tehdy ujal světoznámý dirigent Zubin Mehta, který bude sbor a orchestr milánského operního domu řídit i nyní.

V hlavních rolích se představí nizozemská sopranistka Lenneke Ruiten, francouzská sopranistka Sabine Devieilhe a německý tenorista Maximilian Schmitt.


Tiskové oddělení České televize

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/24829/ct-art-rozsiri-publikum-milanske-la-scaly/